Riksarkivet ferdig- åpner mandag

Statsbygg har ferdigstilt ny magasinhall for Riksarkivet. Dermed har riksarkivbygningen på Kringsjå i Oslo fått økt magasinkapasiteten med 35 prosent, alt under bakken. Mandag 8. juni er det offisiell åpning.

Riksarkiv nybygg interiør Skanska Statsbygg Veidekke

Riksarkiv nybygg interiør Skanska Statsbygg Veidekke Foto: Statsbygg

Publisert Oppdatert

Riksarkivbygningen er egentlig en høyblokk på ti etasjer, der sju av etasjene er under bakken. Dette kan være vanskelig å fatte siden bygget ligger integrert i naturen ved inngangen til Nordmarka. Nå har Statsbygg økt kapasiteten til Riksarkivet betydelig uten at markabrukere merker det.

Hylle på hylle

Det nye fjellmagasinet er byggets fjerde arkivhall. Det har et nettoareal på 4500 kvadratmeter og har om lag 40.000 hyllemeter arkivreoler. Hallen går over fire plan og er 18 meter bred og 102 meter lang. Den har også spesialrom for langtidsbevaring av digitale arkiver - både digitalt og digitalisert materiale. Konsekvensene av vår digitale hverdag er dermed tatt hensyn til med tanke på oppbevaring. Sparing av energi er også hensyntatt.

- For å redusere kostnadene til oppvarming og ventilasjon, er veggene isolert på innsiden med 100 mm stålstendere, mineralull og en innvendig sementbasert bygningsplate, forteller Statsbyggs prosjektleder Janne Grindheim.

Åpning

Klokken 10.30 mandag 8. juni er det klart for offisiell åpning. Statsråd Trond Giske vil forestå åpningen. Også Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen og riksarkivar Ivar Fonnes deltar i seremonien.

Prosjektet er ferdigstilt innenfor avtalt tid og kostnad. Styringsrammen er på 188 millioner kroner.

Statsbygg har vært byggeherre. Arkitekt har vært Arkitektene Astrup og Hellern, mens Skanska og Veidekke har vært de to største entreprenørene.

Gammelt nytt

Riksarkivbygningen var innflyttingsklar i 1978. Behovet for utvidelse meldte seg i 1990-årene, og magasinhallen fra 1998 var den første i et utvidelsesprogram på fire nye arkivhaller. Den andre hallen i dette utvidelsesprogrammet tas nå i bruk.