Samarbeid i Hammerfest

Lokale maskinentreprenører samarbeider for å få større oppdrag. I Hammerfest har entreprenørene Viggo Eriksen AS og Kvalsund Maskin og Transport AS opprettet selskapet Gravepartner, for å stå bedre rustet i kampen om lukrative oppdrag for blant annet olje- og gassindustrien.

Publisert Oppdatert

Hammerfest har opplevd en rivende utvikling de siste årene, takket være Snøhvit og Melkøya-utbyggingen. For byens maskinentreprenører har det også skjedd store endringer. Selv om tempoet har roet seg betraktelig siden toppåret 2007, er det fortsatt jobber å gjøre. Og det planlegges for mer aktivitet. Tre lokale maskinentreprenører kniver om markedet i Hammerfest, som også tiltrekker seg entreprenører fra andre steder i Nord-Norge, ikke minst fra nabobyen Alta.

Gravepartnere

Mens entreprenørkollega Larsen Maskin & Transport er i full gang med å oppruste Riksvei 94 gjennom Hammerfest sentrum, har entreprenørene Viggo Eriksen AS og Kvalsund Maskin og Transport AS valgt å samarbeide.

- Sammen står vi sterkere, særlig om de større jobbene, sier Kjetil Fredriksen (40), som driver Kvalsund Maskin & Transport sammen med broren Geir. Selskapet ble startet av brødrenes far i 1977. Ti år senere overtok de selv. - I den første tiden var det bare én til to anbud i året. Nå er vi mellom 8 og 10 ansatte.

Mye skjedde i forbindelse med Melkøya. Vi fikk jobben med å lage nyveien og fikk mye skryt for godt utført arbeid. Nå har vi etablert et samarbeidsselskap sammen med Viggo Eriksen AS - Gravepartner AS og håper på at vi sammen kan få anbudet på "Goliat", et grunnarbeid for bygg og kabelgate til Kvalfjorden på andre siden av øya, forteller Kjetil til tungt.no og AnleggsMagasinet.

Optimist

Samarbeidspartner Viggo Eriksen (48) er innstilt på at samarbeid er løsningen for fremtiden. -For oss er det ikke noe mål å vokse i antall eller søke oss arbeid langt fra Hammerfest. Da er det bedre med samarbeid med andre entreprenører, mener Viggo Eriksen, som opplevde stor vekst i virksomheten etter 2006. I dag har han en tredvetalls ansatte. - Fra jeg begynte, i 1986, til 2006 ekspanderte vi sakte. Vi gikk fra én mann til 14-15 ansatte.

Så kom Melkøya-utbyggingen. Høsten 2007 fikk vi vedlikeholdskontrakt på Melkøya fra oktober til mai. Her har vi 20 mann som jobber med snørydding, graving, strøing og vedlikehold, fordelt på fem skift med fire mann på hvert lag. Det er fortsatt to år igjen av kontrakten. Det er et arbeid som gir det jeg er ute etter, nemlig forutsigbarhet, sier Viggo Eriksen, som har fått tak i de fleste av sine ansatte fra nærområdet.