23948sdkhjf

Norske Yeti får pes av finske Snowbot

Det kommer selvkjørende snøploger på flere språk. I Finland er Valtra på hugget.

Finnene har gode tradisjoner for å samarbeide. Samtidig ligger det passe store penger i øvelsen snørydding - ikke minst på flyplasser.

Ergo har Valtra og Nokian, og et par tre finske selskaper til, gått sammen om å utvikle selvkjørende snøryddere for flyplasser.

Fra før av kjenner vi jo passe godt til Yeti Snow Technology, som er en felles satning av Øveraasen og Semcon Devotek sammen med Avinor.

I denne saken handler det om to Valtra T254 Versu utstyrt med Hakkapeliitta TRI-dekk som dro hver sin 4,5 m sope-blåsemaskin som automatisk ryddet rullebanen ved Ivalo-flyplassen i finsk Lappland.

- Vi søker hele tiden etter nye løsninger som støtter vår kjennskap til snørydding i verdensklasse, sier Henri Hansson, teknisk direktør hos Finvia, organisasjonen som er ansvarlig for vedlikehold av de fleste flyplassene i Finland.

Det finske prosjektet har fått navnet Runway Snowbot.

– Prosjektet viser at ved å kombinere kunnskapene til fem finske selskaper, kan rullebaner ryddes på en ny og tryggere måte, sier Matti Tiitinen. Han er "Senior Brand Business Manager, Valtra Scandinavia, Baltics & Western and Central Europe".

Han opplyser at tester som ble utført vinteren 2018-2019, viste seg å være vellykket for alle partene som deltok. Løsningen er ikke helt klar kommersielt, men viser veien videre.

– Traktorer er et interessant alternativ til flyplasskjøretøyer når arbeidsbredder på 4,5 m er tilstrekkelig. De er billigere og mye mer allsidig fordi de kan brukes som snøfreser om vinteren og gressklipper om sommeren, sier Tero Santamanner, Finavia Machine Equipment Specialist.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127