Serieprodusert hybrid på Bauma

Mer maskin for pengene og lavere drivstoff-forbruk kommer til å være en rød tråd på årets Bauma.

Komatsu gravemaskin hybrid anlegg

Komatsu gravemaskin hybrid anlegg

Publisert Oppdatert

En halv million besøkte Bauma i 2007. Spenningen i år er om det kommer like mye folk på utstillingen i München fra 19. til 24. april.

Komatsu er verdens største gravemaskinprodusent og vil selvsagt vite å markere seg på Bauma. Det gjør japanerne blant annet med å vise frem, for aller første gang på Bauma, sin hybridmaskin PC 200, som allerede selges på markedene i Japan og USA. Konkurrentene, blant dem Caterpillar og Volvo, har også hybrider, men foreløpig bare konseptmodeller.

Mer maskin for pengene og lavere drivstoff-forbruk kommer til å være en rød tråd på årets Bauma. Pengene sitter ikke lenger så løst hos kundene som før. Hybridene kommer også, men noe mer forsiktig enn det vi trodde før finanskrisen. Det er fortsatt en litt "vente og se"-holdning - ikke minst fordi det ennå er stor usikkerhet omkring markedene i mange, særlig europeiske land. Island, Baltikum, Storbritannia og Hellas er land som er eller har vært i dyp krise de siste månedene.

Selv om salget av anleggsmaskiner i Norge ble halvert i fjor, er det ingenting som tyder på noen nedgang i interessen for Bauma her til lands. Regn med å møte mange nordmenn i München - både på messen og rundt om i byen.

Skreddersøm

Mange av utstillerne har vært nødt til å tilpasse seg en ny virkelighet etter finanskrisen. Det er kuttet kraftig i lagre og i produksjonskapasitet. Og det legges enda sterkere vekt på å tilpasse seg kundene, i form av nisjeprodukter og skreddersøm.

Men ikke alle er like hardt rammet av krisen. I Kina og sørøst-Asia merker man ikke finanskrisen like godt som i Europa og Nord-Amerika. Kinesiske LingGong deltar for eksempel for tredje gang og har ambisjoner om å bli en global aktør. Det er ventet et sterkt kinesisk nærvær på Bauma i år.

Det er enorme dimensjoner på Bauma. Ta med godt fottøy, eventuelt invester i en sparkesykkel, slik at oppholdet på messen blir mest mulig behagelig.

Les også: Bare få uker igjen

Les også: Venter ikke mirakler, men håper på klimaskifte