23948sdkhjf

Setter sin lit til skreddersydd sikteverk

Det interkommunale selskapet Hera Vekst AS i Elverum har fått et skreddersydd mobilt sikteverk på plass etter år med store driftsproblemer.

Hera Vekst AS ble etablert i Elverum i 2004 og har i årene etterpå tatt imot bioavfall fra en rekke norske kommuner ved anlegget på Hornmoen. Målsetningen har vært å gjøre om bioavfallet til kompost som kan benyttes til blant annet jordforbedring i jordbruket. Det er en etterspurt vare - ikke minst i Sør-Østerdal med mye sand og grusholdig jord.

Bedriften har prøvd mange forskjellige metoder, både trommelsikt og stjernesikt, men uten hell. Resultatet ble store lagre av usortert kompost som ingen har greid å utnytte. Med kompostlagrene fulgte det også et luktproblem som har skapt stor lokal forargelse.

Fylkesmannen i Hedmark bestemte i februar at utslippskonsesjonen til selskapet skulle inndras på grunn av alle klagene. Det kan bety slutt på driften på anlegget i løpet av et snaut års tid. Avgjørelsen er imidlertid påklaget av styret i det interkommunale selskapet.

Løsningen

I mellomtiden håper både ledelsen og de ansatte i Hera AS at det skal være mulig å bli kvitt kompostlagrene - og lukta i samme slengen. Løsningen er nemlig på plass. Et mobilt sikteverk fra den belgiske produsenten Keestrack har siden november vært i drift på anlegget. Det sikter kompost helt ned til minus 25 grader og har vist seg å være svært effektiv på de vanskelige, siktbare massene, som i tillegg også har varierende vanninnhold.

Siden november har sikteverket, som er en av Keestracks Frontier-modeller, gått snart 400 timer uten problemer og den tar unna såpass mye av de gamle kompostlagrene at det er håp om å bli kvitt alt sammen til sommeren.

Les mer om sikteverket og løsningen i neste nummer av AnleggsMagasinet (3-2011).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109