Safe n Sober:

Sikker og edru

Volvo CE var spente på reaksjonene, men de besøkende ønsket blåsekontrollen velkommen.

Maskinfolk står i kø for promilletest og maskinkjøring på Volvo CEs kundestenter i Eskilstuna.
Maskinfolk står i kø for promilletest og maskinkjøring på Volvo CEs kundestenter i Eskilstuna.
Publisert Oppdatert

Et forsøksopplegg med å ta blåsekontroll på Volvo Construction sitt kundesenter i Eskilstuna i Sverige før de kan operere maskiner, har vist seg å være så populært, selv blant de som ble testet, at sikkerhetstiltaket nå blir brukt globalt.

Visse regler skal alltid overholdes når man brukes tungt maskineri, alltid bruke sikkerhetsbelte, kjøre forsiktig, vær oppmerksom på omgivelsene og kjør alltid edru.

Var prøveordning

For å holde fokuset på sikkerheten har kundesenteret også innført blåsetest for promille på alle besøkende som vil teste maskineri eller lastebiler på kundesenteret i Eskilstuna. Tiltaket startet som en prøveordning, men blir nå innført som standard opplegg.

Hvert år er det 25.000 besøkende her og de fleste ankommer med buss. Omtrent halvparten av disse prøvekjører det vide spekteret av maskiner som er tilgjengelig.

Preventivt

Det har heldigvis aldri blitt registrert noen hendelser som har med alkohol å gjøre, men det er bare preventive tiltak som kan sørge for at det fortsetter slik, i følge Volvos representanter.

Samme grense som i Norge

Kundesenteret har tatt i bruk det samme utstyret som det svenske politiet bruker. I tillegg har da adoptert de samme kravene, 20 milligram med alkohol per 100 milliliter blod. Kravet på 0.02 promille er et av de strengeste i verden, noe som deles med Norge og Polen. Estland, Romania, Slovakia, Tjekkia og Ungarn har 0 promille.

18 og edru

Kundesenteret har nå to regler som må innfris for å prøvekjøre; Du må være edru og fylt 18 år. Selv om aldersgrensa kan tøyes litt for tekniske lærlinger, blir aldri regelen om å være edru firet på, forklarer Volvo CE i en pressemelding.