”Slutt å hetse bøndene”

Skuespilleren Jon Eikemo (70) åpnet den 145. Seljordutstillingen Dyrsku’n fredag ettermiddag. Han tok sterkt til orde mot hetsing av bønder i åpningstalen sin.

Dyrskun 2010

Dyrskun 2010

Publisert Oppdatert

Det ble både alvor og skjemt da den populære Jacob Sande-tolkeren og mottakeren av Norsk Kulturråds ærespris (2007) entret scenen på Dyrskuplassen. Han fikk latter og applaus etter at han først hadde fremstått som innful fjellbonde ("Eg hatar framandfolk!!!") og til slutt som varm forsvarer av bondestanden etter 52 år som innbygger i Oslo.

Bønder

Eikemo mener alle nordmenn egentlig er bønder og at vi nå må slutte med å hetse bøndene . - Bondehetsen er blitt en gjenganger i alle sosiale sammenhenger. Jeg hører det hele tiden og det gjør meg sint. Det er blitt "in" å hetse bønder, kritisere dem for landbruksoverføringer og jeg hører ofte folk si at "vi kan jo bare importere maten fra utlandet". Nei vi kan ikke det, repliserte Eikemo.

Skuespilleren som til Stortingsvalget i 2009 sto på 22. plass på Senterpartiets valgliste i Oslo, mener sjølberging er viktig for Norge og at det blir feil å basere fremtidens matforsyning på import fra fattige i den tredje verden. Budskapet fra Eikemo gikk rett hjem hos publikum på Dyrskuplassen.

Største

Årets utstilling er den hittil største i Dyrsku'-historien. I år er 25 nye dekar tatt i bruk og det har særlig kommet anleggsmaskinimportørene til gode, I alt er 650 utstillere på plass og utstillingsarealet dekker et område på 650 dekar. I morgen, lørdag, ventes det et sted mellom 30. og 35.000 mennesker til Seljord¿.