Smålenene bru bygget på 3 minutter

Smålenene bru, som krysser Glomma på delstrekningen Krosby – Knapstad på ny E18 gjennom Østfold, er et landemerke i regionen. I to år har et webkamera tatt bilder av byggingen. Se filmen som viser brua bygget på tre minutter.

Smålenene bru fra oven. (foto: Håkon Aurlien)

Smålenene bru fra oven. (foto: Håkon Aurlien)

Publisert Oppdatert

Hver dag i to år har et HD webkamera tatt bilder av byggingen av Smålenene bru. Kameraet har tatt mange bilder hver dag. Et utvalg av disse bildene er satt sammen til en film som gjør at vi kan se den to år lange byggeperioden komprimert til tre minutter.

Se filmen ved å klikke deg inn på videosnutten til høyre.

Den 300 meter lange skråkabelbrua er en del av E18-strekningen mellom Krosby og Knapstad i Østfold. Det som gjør brua så spesiell, er blant annet utseendet. Brua har ett brutårn som rager 88 meter over vannspeilet til Glomma. 28 kraftige kabler, 14 på hver side av tårnet, bærer midtspennet av brua. Kablene er strukket på skrå mellom toppen av brutårnet og brua, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Les også: Følg anlegget via web-kamera

Kablene er trukket med en hvit hylse som beskytter stålkablene mot vær og vind. Det er montert lyskastere som lyser opp kablene når det er mørkt. Den hvite beskyttelseshylsen på kablene er med på å forsterke lyset, og gir landemerket, Smålenene bru, et flott utseende også når det er mørkt. Toppen av brutårnet blir opplyst med blått lys og kan sees på lang avstand.