Spesialbygd enhånds Case-graver

Thomas Rostad mistet hånden i en arbeidsulykke. En ombygd Case CX250C gjør at han fortsatt kan jobbe som maskinfører.

Thomas Rostad i maskinen, med støttespillerne: Fra venstre: Reidar Dagenborg. Bjørn Vidar Isaksen, Stian Andreassen, Johnny Lorentzen, Ole Bakker, og Tom Josefsen.

Thomas Rostad i maskinen, med støttespillerne: Fra venstre: Reidar Dagenborg. Bjørn Vidar Isaksen, Stian Andreassen, Johnny Lorentzen, Ole Bakker, og Tom Josefsen. Foto: Foto: Torgrim Rath Olsen, Nordlys

Publisert Oppdatert
Via et LCD-display velger man om Case-graveren skal opereres med en eller to spaker.

Via et LCD-display velger man om Case-graveren skal opereres med en eller to spaker. Foto: Foto: Torgrim Rath Olsen, Nordlys

I midten av januar var det overlevering av en ny Case CX250C fra Dagenborg Maskin til KIME AS. Det spesielle med maskinen er at den er ombygd for å kunne betjenes med en arm.

Bakgrunnen for denne spesielle leveringen er en tragisk arbeidsulykke som rammet Thomas Rostad og hans arbeidsgiver KIME AS i januar 2012. Thomas satt fast armen i en asfaltknuser og mistet store deler av høyre hånd.

Men KIME AS var aldri i tvil om at de skulle ha Thomas tilbake i fult arbeid. Thomas på sin side, er full av ros for KIME, som har stilt opp for han hele veien etter ulykka. Thomas nevner spesielt bedriftseier Morten Willumsen som helt sentralt i prosessen med å få han tilbake i arbeid.

KIME duoen Bjørn Vidar Isaksen og Stian Andreassen sier at Thomas er en ressurs, og at det står stor respekt av hvordan han har håndtert tiden etter ulykken.

Thomas og KIME's valg av leverandør og maskin skyldes at de er godt kjent med både Dagenborg og Case. Selskapet har gjennom årene fått levert rundt 15 Case anleggsmaskiner fra Dagenborg.

LCD-skjerm

Dagenborg Maskin sørget for ombyggingen. I følge selskapet har det gått mange timer til planlegging og montering, for å få maskinen til å fungere så smidig som mulig. En ting er å bygge maskinen til å fungere med bare en spak, men også å få den til å virke som en vanlig gravemaskin med to spaker.

Folket på Dagenborg oppnådde målsetningen og i følge dem selv kunne ikke resultatet blitt enklere. En LCD-skjerm med gir valgene "1 spak aktivert" eller "2 spaker aktivert". Med et tastetrykk på skjermen skifter maskinen mellom de to forskjellige betjeningsalternativene, fra "Thomas' maskin" til normal betjening.

- Den er veldig enkel å styre. Det var vanskeligere å lære seg å skrive med venstre hånd, enn å lære seg å kjøre maskin med en hånd, sier Thomas.

Når maskinen arbeider som "Thomas' maskin" så må han ta beina fatt. To ekstra pedaler på gulvet styrer bommen og skuffa.

Etter det Dagenborg har fått opplyst, er det kun en maskin til i Norge som er ombygd på denne måten.

Thomas Rostad mistet hånden i en arbeidsulykke for ett år siden. Nå er han tilbake bak spakene i gravemaskinen.

Thomas Rostad mistet hånden i en arbeidsulykke for ett år siden. Nå er han tilbake bak spakene i gravemaskinen. Foto: Foto: Torgrim Rath Olsen, Nordlys