23948sdkhjf

�?Stå opp om morran�?

Legg dere tidlig på kvelden, stå opp om morran, gjør jobben ordentlig. Det er nøkkelsetninger for ungdom som vil inn i anleggsbransjen.

Gunnar Lia leder Opplæringskontoret for Anlegg- og Bergfagene i Oslo, Akershus og Østfold. Han er overbevist om at han vil treffe flere av dem som var på anleggsdagen på Skedsmo i slutten av september om ett års tid, når de skal velge videre skoleløp.

Anleggsteknikk VG2 er en kombinasjon av teori og praksis. I to år skal elevene ut i arbeidslivet hos utvalgte bedrifter i nærmiljøet, før fagprøven tas. - Det bedriftene har mest fokus på er fravær.

Derfor er rådet å stå opp om morran og legge seg om kvelden. Det gjelder også på skolen. Gjør jobben ordentlig, sier Gunnar Lia, som får en del spørsmål fra elever - særlig om lønn. - Lønna er rundt 30 prosent av fagarbeiders lønn i starten og den stiger i løpet av læretida til mellom 87 og 100 kroner.

Flere retninger

Lærer Espen Aanerud på Anleggsteknikk VG2 ved Skedsmo videregående skole forteller om en veldig praktisk rettet utdanning. På Nivå 2 er det 2-3 dagers praksis i uka og mye av det skolen gjør gjennom året er også praktisk rettet, kanskje med unntak av de aller kaldeste månedene.

- Undervisningen omfatter produksjon, bransjelære, prosjekt til fordypning (9 t/uke), uplassering, praksis i bedrift. I tillegg er det mulig å velge noen retninger. Vi har banemontørfaget, vei- og anleggsfaget, anleggsmaskinførerfaget, fjell- og bergverksfaget og asfaltlaget. - Vi ser også hvor viktig det er å trene på det riktige utstyret. Vi har begrensede midler og må få mest mulig ut av det vi har av utstyr, sier Aanerud.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125