Storslått anleggsplass ved Akersvassdammen

Godværet på Helgeland i sommer holdt seg helt til den dagen plastringsjobben skulle avsluttes på den store demningen ved Akersvassdammen i Rana kommune.

Publisert Oppdatert

AnleggsMagasinet fikk en telefon fra John G. Sagmo i Brekkvasselv i slutten av august i høst med oppfordring om å ta turen til Rana i Nordland. Der var han og kollegene i ferd med å avslutte et to år langt arbeid med plastring av Akersvassdammen, Rana kommunes største kraftverksdemning.

Som sagt så gjort. Vi bestilte flybillett noen dager ut i september, Widerøe tok oss til Mo, en bil ble skaffet til veie og etter en drøy times tid var vi på plass ved Akersdammen, som ligger inn mot svenskegrensa.

Frem til vi kom hadde det vært et nydelig vær på Helgeland hele sommeren. Men omslaget kom natta før vi skulle ut og ta bilder.

Innover E10 mot Umbukta ble regnbygene tettere og tettere og utover anleggsveien mot Akersvassdammen blåste det sterkere og sterkere. Men til slutt kom fram til den spektakulære anleggsplassen.

Mens snakket her til lands går om vindkraft og bioenergi er det lett å glemme alle de fantastiske kraftverksdammene som ble bygget i tiårene etter 2. verdenskrig i Norge. Hvis oljen er Norges gull er vannkraften i alle fall Norges sølv. Den er fornybar så god som noen og den er en ressurs Norge vil ha glede av langt inn i fremtiden.

Men anleggene må rehabiliteres fra tid til annen. Og det er nettopp det man har gjort i fjellheimen øst for Mo i Rana.

Les mer om Akersvassdammen og anleggsarbeidet langt til fjells i Nordland i neste nummer av AnleggsMagasinet (nr. 8-2009).