Tar bolting opp et nivå

Atlas Copco har tatt underjordiske fjellboltings- og forsterkningsarbeider opp et nivå med lanseringen av den nye Boltec EC, utstyrt med BUT 45-bommen.

Atlas Copco har tatt underjordiske fjellboltings- og forsterkningsarbeider opp et nivå med lanseringen av den nye Boltec EC, utstyrt med BUT 45-bommen.

Atlas Copco har tatt underjordiske fjellboltings- og forsterkningsarbeider opp et nivå med lanseringen av den nye Boltec EC, utstyrt med BUT 45-bommen. Foto: Free reproduction

Publisert Oppdatert
Boltec EC har allerede vært i bruk i flere uker ved Kemi-gruven i Finland.

Boltec EC har allerede vært i bruk i flere uker ved Kemi-gruven i Finland. Foto: Free reproduction

Boltec EC er en fullstendig mekanisert boltingsenhet. Den er basert på Atlas Copcos bolteplattform for installasjon av fjellbolter i lengder på 1,5-6 m ved høyder på opptil 13,5 m. I følge Atlas Copco er den nye riggen konstruert for å forbedre produktivitet, sikkerhet og komfort for føreren.

- Denne nye riggen er rask, nøyaktig og stabil for bolting i store tunnel- og gruvebruksområder. Med Atlas Copcos allerede høyteknologiske plattform, tilbyr vi nå flere automasjonsnivåer for å etterkomme kundenes krav. Dette inkluderer glimrende funksjoner som Bolt Angle Indication og Bolt Plan Navigation, uttaler Paul O'Neill, produktsjef hos Atlas Copco.

BUT 45-bom

Boltec EC er bygd på et leddkoplet kjøretøy med firehjulstrekk. Den er utstyrt med den nye BUT 45-bommen for direkte, rask og nøyaktig posisjonering mellom hull, og den har en rekkevidde på 13,5 m. BHR 20 mate- og rotasjonsenheten har også dobbel rotasjonsenhet for +/- 190-graders materulling og +/- 135-graders materotasjon.

Fjellbordata COP 1435

Riggen er konstruert for et hullomfang på 35-64 mm, og er utstyrt med COP 1435-fjellbor (14 kW), som har en frekvens på 80 Hz og en slagenergi på 170 kJ, noe som skal gi opptil 30 % høyere borehastighet enn COP 1132.

Suksess i felten

Boltec-operatør Markku Paakkolanvaara ved Kemi-gruven i Finland sier: - Jeg har brukt Boltec-rigger i omtrent fem år, og nå har jeg arbeidet med den nye riggen i omtrent tre uker. Jeg er veldig fornøyd med den, spesielt med bommen, som føles mye stødigere og også gir en mye bedre rekkevidde. Blant andre oppgaver har riggen blitt brukt til å bore hull for kraftlinjer og vannrør, og har installert rundt 3600 bolter ved en gjennomsnittshastighet på 120-130 bolter per skift.

Det er gjort flere bestillinger av den nye Boltec EC i Skandinavia, inkludert til Sveriges jernmalmgruve LKAB og den svenske gruveentreprenøren Bergteamet.

Boltec EC er en fullstendig mekanisert boltingsenhet. Den er basert på Atlas Copcos bolteplattform for installasjon av fjellbolter i lengder på 1,5-6 m ved høyder på opptil 13,5 m

Boltec EC er en fullstendig mekanisert boltingsenhet. Den er basert på Atlas Copcos bolteplattform for installasjon av fjellbolter i lengder på 1,5-6 m ved høyder på opptil 13,5 m Foto: Free reproduction