23948sdkhjf

Brannsikring:: Tar brannsikring på alvor

Veidekke har utstyrt alle fjell- og tunnelmaskiner med brannsikringsutstyr. Utstyret tilfredsstiller krav som ligger langt over de relativt beskjedene kravene fra myndighetene.

I påvente av et godt nok regelverk fra myndighetene om brannslokkingsutstyr på maskiner som brukes i tunneler, tar mange entreprenørene selv ansvar for tilstrekkelig brannsikring. Veidekke monterer brannslokkingsutstyr på sine maskiner som ligger langt over myndighetskravene.

Raymond Halvorsen, produktsjef brannteknikk hos Norsecraft AS, forteller at svenskene er kommet mye lengre enn oss når det gjelder krav til brannsikring av maskiner og utstyr. Norsecraft er forhandler av Dafo brannslukningsutstyr her hjemme og Halvorsen er nesten daglig i kontakt med entreprenører som ønsker hjelp vedrørende regelverket. Han forteller at det er entreprenørene selv som oftest tar ansvar for brannsikkerheten.

Brannårsaker

I følge Halvorsen er krav fra byggherrene og/eller lokale krav ofte mye strengere enn de kravene som norske myndigheter har satt. Han mener myndighetene må komme på banen med å utarbeide et godt nok regelverk, ikke minst for at det skal bli enklere for entreprenørene.

Halvorsen sier at de vanligste årsakene til brann i en maskin er manglede vedlikehold, olje og diesellekkasjer og fremmedpartikler, og at 50 % av alle branner skyldes kortslutning i batterikabler.

Veidekke er blant entreprenørselskapene som har selvpålagte krav, som er mye strengere enn myndighetenes, om brannsikring av maskiner og utstyr.

- Vi har pålagt oss selv å ha brannslukningsutstyr på alle fjell- og tunnelmaskinene og utstyr. Konsekvensene vil bli store ved en eventuell brann, så vi gjør det vi kan for å redusere eventuelle skader, sier Olav Davan, fagansvarlig maskin hos Veidekke. Selskapet monterer også to håndslukningsapparater på alle maskinene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125