23948sdkhjf

Anlegg verden rundt:: To Case-maskiner 79 grader nord

På 79 grader nord skal disse maskinene sørge for infrastrukturen rundt Ny-Ålesund.

To beltegravere av typen Case CX210C og CX130C har blitt kjøpt av Kings Bay AS.

Dette er et heleid statlig selskap under Næringsdepartementet som eier og driver mesteparten av Ny-Ålesund på Spitsbergen. Selskapet har ansvaret for infrastrukturen, inklusiv ivaretakelsen av miljø og kulturminner.

Sørger for infrastruktur

Graverne vil bli brukt for å sørge for infrastruktur, bygging og støtte til bebyggelsen på Ny-Ålesund. Det første prosjektet de vil bli satt på er å anlegge en 1,5 kilometer lang vei for Kartverket som har opprettet et nytt geodetisk observatorium ved Brandal.

Liten og stor

For gravingen inne i bebyggelsen, falt valget på en Case CX130C, men for arbeidet med veier og grøfting måtte de ha noe større.

- Siden vi har en del veibygging og grøftegraving hvor vi blant annet skal legge ned fiberkabler i 2014, valgte vi også en CX210C. Det blir mye graving både i år og til neste år, forklarer Hallgeir Reitan, teknisk sjef på Kings Bay.

Fra Dagenborg Maskin

Dette er de første Case-maskinene Kings Bay har kjøpt gjennom den norske forhandleren Dagenborg Maskin AS. Forhandleren har allerede forsynt Kings Bay med slitedeler i noen år.

God serviceholdning

Reitan forklarer at etter en møysommelig gjennomgang falt valget på Case-graverne fra Dagenborg, mye på grunn av deres holdning til service og støtte fra forhandleren.

To fly i uka

Viktigheten blir illustrert ved at det er kun to ukentlige fly opp hit. Så eventuelle problemer må løses kjapt med serviceverktøy fra forhandleren.

Ekstreme forhold

Ved overleveringen av de to maskinene besøkte Dagenborg Maskin kunden for å gi fører- og teknisk opplæring. Ny-Ålesund ligger så langt nord med så lave temperaturer kombinert med mye vind på vinteren at disse blir sesongmaskiner.

Skal brukes i 20 år

Det ugjestmilde ekstreme været betyr dermed at maskinene må jobbe ekstra hardt i sommermånedene. På vinteren blir de lagret innendørs, noe som gjør at maskinene er beregnet å være bruk i opptil 20 år.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078