Tungtveiende produkt fra Bergen

Det er ikke hver dag vi skriver om norske produkter som tar verden med storm, i hvert fall ikke innenfor anleggsbransjen. Loadtronic er et slikt produkt. Nå skal den nye gravemaskinvekten Loadtronic 3e lanseres på Bauma.

Publisert Oppdatert

I en fjellhall hos NCC Arna Steinknuseverk utenfor Bergen treffer vi salgsansvarlig Harald Jørgensen fra Aanderaa Data Instruments (AADI). En hjullastervekt er nylig montert og med seg som tilskuere har han interesserte forhandlere fra Australia og Finland.

Loadtronic er i ferd med å bli et verdensprodukt.

- På Bauma skal vi ha egen stand, der vi skal lansere Loadtronic 3e. Dette er en ny gravemaskinvekt som vi har hatt gående på test det siste året, forteller Jørgensen.

Hjullastervekten fra Loadtronic er ifølge produsenten allerede markedsledende her i landet. Styrken er at den er svært dynamisk og leverer korrekte vekter selv under tøff kjøring på varierende underlag.

- Vekter til gravemaskiner er noe mer utfordrende. Der finner vi mange flere parametere som forandrer seg hele tiden. Derfor trenger vekter på gravemaskiner flere sensorer som blant annet måler hastigheten på rotasjon. Vi har testet mye, men de endelige svarene får vi når den er lansert, sier en spent Harald Jørgensen.

Hemmeligheten ligger i matematikken som beregner alle kreftene som påvirker gravemaskinen under kjøring.

Australia neste

Loadtronic er allerede godt etablert i Europa og USA. Hjelpemenyen på skjermen leveres i dag på 15 forskjellige språk.

Mens Jørgensen instruerer montøren som har kommet fra Finland for å lære, tar vi en prat med Chris Nussey som har reist i 30 timer fra Australia til Bergen for å bli bedre kjent med det norske produktet. Han driver et selskap som leverer denne type utstyr til anleggsbransjen over hele Australia, New Zealand, Hong Kong og Stillehavsregionen. Et omfattende marked, med andre ord.

- Ryktene om dette produktet nådde Australia og vi var samtidig på jakt etter en gravemaskinvekt, så dette virker veldig interessant, medgir han.

Nussey forteller at han aldri tidligere har sett gravemaskinutstyr med et slikt potensiale som dette. Samtidig er det enkelt bygget opp og enkelt å bruke.

- Loadtronic brukes verden over og er mer interessant for oss enn et lokalt produkt. Og for den som bruker maskinen er dette lett å forstå. Man trenger ikke lese seg opp for å skjønne menyen på skjermen, mener han.

Gravemaskinmarkedet i Australia er tre ganger større enn markedet for hjullastere, så potensialet for den nye vekten er enormt. Men som alltid ellers handler dette om pris, også "down under".

- Det er stort behov for denne type utstyr i markedet. Det finnes allerede tilsvarende utstyr, men dette er nok det beste jeg har sett så langt, smiler han før han igjen lar seg fascinere av den bergenske snøen.

Harald Jørgensen gleder seg til lanseringen. - Vi ligger fremst når det gjelder dynamisk veiing på hjullastere, nå vil vi også gjøre det på gravemaskiner, avslutter han.

En lansering på Bauma vil gi mange svar på om produktet er verdt sin vekt i gull.