23948sdkhjf

Gjenvinner skumle masser

Rimol Miljøpark i Trondheim er den første og foreløpig eneste i sitt slag som gjenvinner forurenset grunn.

Med en løsning fra AF Gruppen har Rimol Miljøpark gått fra null gjenvinning til å gjenvinne inntil 80 prosent av de forurensede massene. Normalt ville de endt opp på deponi. Behandlingsprosessen har stor kapasitet, og AF Gruppen er i dag i stand til å behandle og gjenvinne inntil 1000 tonn daglig.

Tvinge fram behov

– Det er morsomt at vårt arbeid blir verdsatt og lagt merke til. Nysgjerrigheten har etter lengre tids forskning ledet frem til en framtidsrettet gjenvinningsmetode, som bidrar til et bedre miljø og redusert forbruk av ikke-fornybare ressurser, sier prosjektleder i AF Gruppen, Magnus Stedenfeldt. – En begrenset tilgang på naturressurser vil tvinge fram behov for nye gjenbruksløsninger, dette har vi lagt til grunn i vår forretningsdrift. Gjennom nysgjerrighet og innovasjon ønsker vi å være en vesentlig bidragsyter for et rent miljø, og tilby tjenester som samfunnet har behov for, sier Stedenfeldt.

Unngår deponi

Utviklerne mener løsningen er innovativ og nyskapende ved at den øker gjenvinningen dramatisk på en fraksjon som det genereres store mengder av, og bidrar i tillegg til en sirkulærøkonomi som sikrer mer bærekraftig forbruk av jomfruelig stein og grus. Løsningen gir også muligheten til en mer kompakt og mindre stedbundet løsning for å håndtere forurenset grunn i bynære strøk. Brukerfordelene er at Rimol Miljøpark og AF Gruppen i langt større grad løser problemet med forurensede masser framfor å frakte dem til deponi. I tillegg utvinnes en ressurs til bruk i bygg- og anleggsnæringen.

Råvare fra avfall

Løsningen gir muligheter for reduksjon i miljøbelastning i form av redusert transport, samt redusert forbruk av naturressurser. I stedet gis verdiskapning i form av råvare fra et avfall. Råvaren har bred nytteverdi med stadig flere bruksområder. Problemet med håndtering av forurenset grunn er stort, både i omfang og geografisk utstrekning. Dette gir et stort potensial for bred anvendelse.

Nominerte

AF Gruppen/Rimol Miljøpark er blant de åtte nominerte til Byggenæringens Innovasjonspris 2017. Årets åtte bidrag er:

«Byggemappen» (innlevert av Lean Konseptutvikling AS), «Termowood» (innlevert av Termowood AS), «Waterseal» (innlevert av Hey`di AS, «Protan Blueproof» (innlevert av Protan AS), «Bimsync» (innlevert av Catenda AS), «Rimol Miljøpark» (innlevert av AF Decom), «Arstyl LS1 Smygplate» (innlevert av Deco Systems AS) og «Cliwi» (innlevert av HeatWork AS).

Vinneren blir presentert på åpningskonferansen av Det Norske Byggemøte onsdag den 18. oktober.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.098