”Været styrer oss”

For selskaper som rydder snø om vinteren og rengjør gater om sommeren har været stor påvirkning på når arbeidene kan utføres. Bærum Veivedlikeholdsmaskiner AS er et av disse selskapene som styres av været.

Her er noe av maskinparken til Bærum Veivedlikeholdsmaskiner AS.

Her er noe av maskinparken til Bærum Veivedlikeholdsmaskiner AS.

Publisert Oppdatert

Da vi møter Børre Stafseng, daglig leder i Bærum Veivedlikeholdsmaskiner AS, har han nettopp fått beskjed at årets vårrengjøring er utsatt en uke på grunn av for mye snø.

Firmaet han leder og er medeier i, utfører blant annet feiing, spyling, snørydding, strøing, tømming av sluk og kummer, veimerking og vaktmestertjenester. - Vi har avtale med Bærum kommune om vedlikehold av 380 kilometer vei, alle kommunale p-hus og parkeringsplasser og grøntområder.

Avtalen går frem til 31.desember 2014, sier Stafseng.

- Stort sett alt vi gjør av jobb er avhengig av været, sier Stafseng. Om vinteren er det snøen som avgjør når vi skal jobbe og om sommeren er det regnværet.

Maskinpark

I travle perioder leier firmaet inn ekstra personell og utstyr. I vinter var de til sammen 17 enheter som brøytet, strødde, saltet og kjørte bort snø. Det var sju enheter som gikk i Bærum og ti i Askim.

I sommerhalvåret har firmaet selv det meste av utstyret som skal til for å utføre oppdragene.

- Vi har tre store sugebiler, tre traktorslep, to lastebilslep, en hjullaster, to mindre feiemaskiner og forskjellig spyle- og vaskeutstyr, sier Børre Stafseng. Nyeste maskin ble hentet helt i slutten av mars, en Swingo 200+ levert av Schmidt Norge AS. Feiemaskinen har en oppsamlerbeholder på 2 m3, fullgalvanisert ramme, vann og drivstofftanker i polyethylen, utsvingbare sidebørster og valgfri to- eller firehjulsstyring.

- Jeg hentet Swingoen i går hos Schmidt Norge på Biri og har så vidt rukket å prøvekjøre den. Noe av grunnen til at jeg valgte å kjøpe av Schmidt er blant annet er at jeg alltid har fått god oppfølging fra dem når jeg har hatt behov for det, sier Stafseng mens vi er ute og prøvekjører maskinen på vårmøkkete veier i Skiptvet i Østfold.

Det er nemlig her i Skiptvet Børre Stafseng bor og her har firmaet ett av flere lager/verksted. Stafseng hadde tidligere feiing og renhold av veiene i hjembygda og andre områder i nordre del av Østfold. I 2008 gikk Børre, Asbjørn Stafseng (far), og Rolf Heiestad sammen om å etablere Bærum Veivedlikeholdsmaskiner AS.

Økt omsetning

- Det er mange administrative oppgaver jeg må ta meg av, men jeg prøver å holde det på et minimum, sier Stafseng. Måten han har løst dette på har tydeligvis vært riktig, i hvert fall når man ser på omsetningstallene. I 2008 omsatte firmaet for ca. 3 millioner kroner, i 2009 6,7 mill. kr. og i fjor ble omsetningen nesten 10 millioner kroner.

Nå har Stafseng planer om å investere i nytt materiell. I år ble det ny feiemaskin og til neste sesong skal to ny lastebilslep kjøpes inn.

En ny sugebil står også på ønskelisten. Flere oppdragsgivere krever at materiellet ikke er eldre enn et visst antall år. Johnston-Beam-aggregatet og Scania-chassiset begynner å bli gammelt og er modent for utskifting. Dette til tross for at chassiset ikke er kjørt mer enn ca. 150.000 kilometer og timetelleren på aggregatet viser i ca. 10.000 timer, men det må i følge Stafseng henge med en stund til. En ny sugebil koster et sted mellom to og tre millioner kroner.

Selv om Stafseng og de andre i firmaet for et par uker siden måtte vente på at snøen skulle smelte før de kunne starte vårrengjøringen, så hadde de allikevel nok å gjøre. Vedlikeholdet av de kommunale p-husene og parkeringsplassene i Bærum pågår hele året.