Valser opp med anleggsbransjen

En fot innenfor hos Cramo er gull verdt for utstyrsleverandørene. Nylig overleverte Wirtgen Norway AS 10 anleggsvalser og kompaktvalser fra tyske Hamm til Cramos ressurssenter på Lindeberg utenfor Oslo. Wirtgen er dermed inne i varmen hos Norges største utleieselskap.

Publisert Oppdatert

Valsene, som ligger på fra 2,5 til 20 tonn, blir ikke stående stille lenge. De skal ut til Cramo-kunder over hele landet så raskt som mulig.

Mange av de største entreprenørene i Norge er på Cramos kundeliste.

Bare i løpet av ett par år har Cramo økt antall anleggsmaskiner i utleieparken betydelig. I dag kan Cramo tilby rundt 650 utleiemaskiner, alt fra store gravemaskiner til kompakte småmaskiner.

- Vi er størst på utleie til anleggsbransjen og vi har store forhåpninger til markedet også fremover. Vi ser ingen klare indikasjoner på nedgang i denne bransjen, og om den eventuelt skulle komme tror vi at det fortsatt er vekstmuligheter innen utleie, forteller Lars Nyløkken i Cramo til AnleggsMagasinet.

Norges største

Etter at Caterpillar og Pon Equipment solgte sine eierandeler og finske Rakentajain Konevuokraamo overtok alle aksjene i Cramo AB i 2006 har konsernet vokst til å bli ett av Europas ledende utleieselskap. Omsetningen i Cramo Gruppen var i fjor var på 496,7 millioner euro eller over fire milliarder norske kroner.

I Norge er Cramo etablert på 30 steder over hele landet og er spesielt store på utleie til entreprenørbransjen, men også til industri, offshore og offentlig sektor.

- Vi har flerfoldige tusen enheter i Norge. Ikke bare maskiner men også brakkerigger og annet utstyr. Cluet er å ha rett maskin på rett sted, forklarer Nyløkken.

Stor avtale

Avtalen mellom Cramo og Wirtgen omfatter mer enn Norge. Det er snakk om rundt 100 maskiner som er fordelt på Skandinavia og Baltikum. Avtalen har bakgrunn i et hyggelig møte på Bauma i München i fjor der Cramo og Wirtgen Group fant felles interesser.

- Vi har to leverandører på alt utstyr vi leier ut. Wirtgen kom inn fordi en av våre store leverandører falt ut. Vi var på Bauma, likte det vi så og gjorde en avtale, forteller Nyløkken.

- Pris er selvsagt viktig, men for oss er kvaliteten på maskinene og det at de oppfyller alle krav til helse, miljø og sikkerhet samt dokumentasjon like avgjørende. Dette er maskiner som skal brukes i tøffe miljøer av mange forskjellige brukere og da kan vi ikke bare se på pris, sier Nyløkken, som understreker at dette ikke er utstyr som leies ut til hvem som helst.

- De største anleggsvalsene skal ut på store anlegg til folk som vet hva de holder på med. I tillegg sørger vi for både opplæring og service. Det er i vår interesse at maskinene brukes mest mulig, men også på en måte som gjør at maskinene beholder mest mulig av verdien i løpet av levetiden, sier Lars Nyløkken.

Mer på anlegg

- For oss er det svært viktig å komme inn på utleiesiden, sier salgsleder i Wirtgen Norway AS, Eddie Engebretsen, til AnleggsMagasinet.

Wirtgen er Norges største leverandør av asfaltustyr når det gjelder Vögele asfaltutleggere og Hamm valser, og omsetter for rundt 100 mill. NOK. Til nå har firmaet med kontor, verksted og lager i Sande i Vestfold ikke vært voldsomt inne i anleggsmarkedet, men det blir stadig viktigere.

- Avtalen med Cramo blir et utstillingsvindu for oss i så måte. Vi har også ansatt Ole Morten Pettersen, som blant annet har jobbet i Mesta, til å stå for kontakten mot nettopp anleggsentreprenørene, forklarer Engebretsen.

Wirtgen Norway AS ble etablert som et datterselskap av tyske Wirtgen GmbH i 1994 . I de første årene solgte selskapet produkter fra Wirtgen. I 1998 overtok Wirtgen Norway agenturet på Vögele og to år senere agenturet på Hamm i forbindelse med at begge disse firmaene ble kjøpt opp av Wirtgen GmbH.

Hamm-valsene er laget i Tirschenreuth ved grensa til Tsjekkia.

Størst på asfalt

Kontrakten med Cramo som er verdt rundt fem millioner kroner omfatter fire HD 12 (2,5 tonns valser), som er en del av den nye kompaktserien Hamm lanserte på Bauma i fjor, to 3307 (7-tonns anleggsvals), to 3412 (12-tonns anleggsvals) og to 3520 (20-tonns anleggsvals). Valsene er beregnet på veibygging, og til andre typer grunnarbeider, slik som industri, flyplasser og andre områder som trenger bearbeiding med valser av ymse slag.

- I dag har vi rundt 350 valser ute på asfaltsiden, et sted mellom 30 og 35 på anleggssiden. Vi er størst i landet på asfaltutleggere og håper å kunne bli en aktør å regne med også på anleggsvalser. I dag er Hamm nummer tre i verden, men målsetningen er å legge i alle fall den nærmeste konkurrenten bak seg, sier Eddie Engebretsen til AnleggsMagasinet.