Betongseminar Narvik:

Vannbåren varme til støpearbeider

Forskningsleder og betongekspert Bård Arntsen beskriver de nye betongstøpningsmetodene som ny tidsregning. Metoder som har sitt utspring i Narvik. Nylig fikk bransjen høre om nyhetene til HeatWork.

Over 70 personer var samlet til betongseminar i Narvik.
Over 70 personer var samlet til betongseminar i Narvik.
Publisert Oppdatert
Bård Arntsen, forskningsleder ved Norut Narvik, forklarte de fremmøtte om fordelen med å bruke vannbåren varme under støpeprosessen.
Bård Arntsen, forskningsleder ved Norut Narvik, forklarte de fremmøtte om fordelen med å bruke vannbåren varme under støpeprosessen.

Under betongseminaret ble det trukket frem at for å få en så rasjonell byggeprosess som mulig, er det en forutsetning at arbeidene kan pågå uansett værforhold. I lange perioder av året er temperaturen i store deler av landet lavere enn fem plussgrader, og når temperaturen kryper under frysepunktet blir betongarbeider ofte utsatt på grunn av fare for kvalitetsforringelse.

- De undersøkelsene vi har gjort ved å bruke nye metoder der vannbåren varme blir brukt i støpeprosessen, gjør at det kan støpes betong uavhengig av lufttemperatur, forklarer Bård Arntsen, forskningsleder ved Norut Narvik. Han mener nyvinningen vil åpne store muligheter for entreprenører i både inn- og utland.

- Dette vil medføre at man kan støpe betong i god kvalitet hele året, og ikke bare i sommersesongen. Det vil gi en helt ny fleksibilitet for entreprenører, forklarer Arntsen.

Store besparelser

Dette er gode nyheter for HeatWork, som ved fabrikken i Narvik produserer maskiner og systemer som blir benyttet i betongstøpingsprosessen. Under seminaret fortalte foredragsholdere fra både Sverige, Norge og Finland om erfaringer de har gjort med HeatWorks maskiner i på prosjekter.

Det kom frem at om man utnytter mulighetene som ligger i HW Concrete Systems i forhold til bruk og drift, kan man oppnå store besparelser. I følge HeatWork så er byggherre, byggeledere og konsulenter sikret riktig dokumentasjon gjennom hele prosessen ved bruk av HW Concrete Systems.

Temperaturregulering i systemet vil til enhver tid sørge for at man får optimal og jevn herdetemperatur i betongkonstruksjonen, samtidig som drivstoffkostnadene minimeres. Muligheten til å tilføre varme i betongkonstruksjonen gjør at man sikrer kvalitet og fremdrift ved vinterstøp, heter det i en pressemelding fra selskapet.