Verdens sterkeste... motorsag

Motorsagprodusenten Stihl har laget en konseptmotorsag av karbonfiber til 200 000 kroner. Sagen har et kraft-til-vekt forhold på sensasjonelle 0,8 kg/Hk.

Publisert Oppdatert
Olaf Tufte har som bonde og tidligere Stihl Timbersports deltaker god erfaring med motorsager.

Olaf Tufte har som bonde og tidligere Stihl Timbersports deltaker god erfaring med motorsager.

Stihl Carbon Concept er utvilsomt verdens råeste og mest avanserte motorsag. Den er kun produsert i fire eksemplarer, og den ene var nylig i Norge slik at presse og andre interesserte kunne prøve den.

- Stihl Carbon Concept er helt unik, og selv om akkurat denne sagen ikke er til salgs så vil mye av denne teknologien komme på vanlige motorsager etter hvert, sier salgssjef hos Andreas Stihl AS, Bjørn Sønsteby.

7,3 hestekrefter

Motorsagen veier kun 6,0 kg, men har 7,3 hestekrefter. Den lave vekten er gjort mulig ved bruk av karbonfiber, mens den høye effekten blant annet kommer av verdens første direkteinnsprøyning på en motorsag.

Sagen har karbon håndtak, titan lyddemper og veivhuset er laget av en spesielt kraftig helstøpt magnesiumlegering. Tankhuset er laget av polymer.

Sagen har også verdens letteste 63 centimeters sverd, som heter Stihl Rollomatic ES Carbon.

Motoreffekten blir optimal takket være motoren Stihl Injection. Den bidrar også til god drivstofføkonomi, har en easy-start knapp og en høy grad av servicevennlighet gjennom diagnose.

Tufte på plass

Roeren Olaf Tufte var også på plass for å prøve konseptsagen. Tufte, som tidligere har vært deltaker i Stihl Timbersports hvor han blant annet brukte motorsag, var tydelig imponert.

- En slik sag hadde jeg trengt på gården min, sa Tufte som kombinerer rokarrieren med en jobb som bonde.