Verdens største lastebilvask

At verdens største vaskeanlegg for tunge kjøretøyer lokaliseres til en afrikansk ørken, høres unektelig underlig ut. Men når det i tillegg ligger en gruve der, og man vet at det tar mange timer å rengjøre en gruvedumper, blir det hele mer naturlig.

Publisert Oppdatert

InterClean Equipment, medlem av Tammermatic InterClean Group, gjorde nylig ferdig installasjonen og oppstartningen av verdens største vaskesystem for kjøretøy på et av de mest fjerntliggende stedene for enhver bilvaskstørrelse - Kalahariørkenen i Sør-Afrika nær Botswanagrensen.
Dette er et ekte "monster truck-anlegg" og ble installert i den nye Khumani-gruven som er eid av Assmang.  De store 200 og 400 tonns gruvedumperne som frakter jernmalm fra den åpne sjakten til foredlingsfasilitetene vaskes normalt manuelt, noe som kan ta timer og til og med dager bare for en vask. DRA, den tekniske konsulentbedriften som bygde infrastrukturen til hele Khumani-gruven, var på utkikk etter et automatisert konsept for å rengjøre de ni meter høye dumperne før deres regelmessige service og vedlikehold.  Hovedgrunnen for å automatisere rengjøringsdriften var å redusere det høye antall ulykker som tok sted i vaskebåsene. 

Disse ulykkene resulterer ofte i dødsfall eller alvorlige skader på operatører som falt ned fra plattformene og stigene. Rengjøringssystemet fra InterClean slår mange av rekordene innenfor rengjøringsindustrien for kjøretøy.  Det er et konsept som er ganske likt den daglige, berøringsfrie bilvasken som finnes til person- og lastebiler. Dumperne trenger bare å kjøre gjennom høytrykksvasken i lav hastighet og vasken tar fra 3 til 10 minutter. Anlegget har kapasitet til å pumpe og resirkulere nesten 38.000 liter i minuttet. Det største bilvaskanlegget når så vidt 1100 liter per minutt og vaskeanlegg "over veibanen" når cirka 4500 liter. 

For de fleste bilvaskeanleggene er kapasiteten for sand-/vannseparatoren (som separerer sand, gjørme og stein fra vaskevannet) en 7570 liters underjordisk tank.  For ørkenanlegget, er tanken nesten 1.900.000 liter!

Da hver enkelt vask av en dumper bringer med seg et gjennomsnitt av 3800 liter skitt, tar det bare 250 rengjøringer før den store bunnfellingsgropen er halvfull og må tømmes. Rengjøring av 946.250 liter skitt tar kun et par timer og er gjort med hjullastere med 12 kubikkmeters skuffer. Gjennom testingen av vaskeanlegget, ble manuell rengjøringskvalitet oppnådd på en tre minutters gjennomkjøringssyklus. Den ti minutters lange syklusen overgår manuell rengjøringskvalitet.  Foruten å eliminere sikkerhetsbekymringer relatert til manuell rengjøring, reduserer dette rengjøringsanlegget dødtid på utstyr betraktelig, noe som ikke er en liten faktor for slike dumpere som koster flere millioner dollar hver.

Foruten de store dumperne, gjør anlegget en like bra jobb på å rengjøre store bulldosere, hjullastere og annet utstyr. Innen få dager etter oppstarten, har InterClean mottatt ordre for lignende anlegg fra andre gruver. Til tross for den verdensomfattende nedgangen, er salget av disse store anleggene forventet å vokse i 2009 da operatører bruker automatiserte systemer for å kutte ned driftskostnadene sine. InterCleans vaskeanlegg for gruver og tungt utstyr, blir nå markedsført og installert i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Australia, Russland, Nord-Europa og Afrika.

Norsk representant for Tammermatic InterClean Group er Holta & Håland Autoteknikk AS.