23948sdkhjf

Avfallsdagene 2014:: Vi gjenvinner 87 prosent av avfallet

I tillegg skal 70 prosent av bygg- og anleggsavfall materialgjenvinnes innen 2020. For å få til det må bransjen og offentlig sektor finne tonen.

For 23. gang arrangerer maskinentreprenørenes forbund Avfallsdagene, men i år er det flyttet til Clarion-hotellet ved Gardermoen. Den inneholdt også den hittil største leverandørutstillingen. Av gjestene og deltagerne var det nesten like mange fra det offentlige som fra det private. Det lover godt for fremtidig samarbeid og forståelse for de utfordringene som skal komme i årene som skal komme.

-Bransjen venter i spenning og har forventninger, kommenterte styreleder i MEF, Arnstein Repstad, til den første taleren.

Glad hun er minister nå

For det første innlegget kom fra det øverste offentlige hold, i form av Klima- og Miljøvernminister Tine Sundtoft (H). Få områder engasjerer så mye som avfall og når hun får spørsmål om hva som skjer med materialavfallet vårt, er hun glad hun ikke satt med den samme tittelen 20 år tilbake. Da gikk bare 10 prosent til materialgjenvinning, mot dagens 40 prosent. For under ti år siden gikk nesten alt matavfallet rett på søppelfyllinga, nå blir den til ny jord eller drivstoff. I det eksempelet har avfallet gått fra problem til ressurs.

87 prosent gjenvinning

Å håndtere avfall krever høy kompetanse, noe bransjen vet godt. Sundtoft minnet om at avfallsbransjen tar hånd om en stor del av avfallet og gjør en viktig jobb for miljøet. Siden 1995 har det blitt nesten 40 prosent mer avfall i Norge, men 87 prosent av avfallet blir nå gjenvunnet. I fjor ble det meldt at vi lå på 80 prosent i samlet gjenvinning, så det går tydeligvis riktig vei.

Mer enn 95 prosent av det farlige avfallet blir samlet inn, fremdeles har vi en jobb å gjøre for å hindre at avfall oppstår, blant annet ved å lage produkter med mindre emballasje.

Følger opp

Regjeringen skal i store trekk følge opp den avfallsstrategien som ble lagt frem av den forrige regjeringen i fjor. Det skal gjøres forsøk for hvordan man kan øke innsamlingen av klær og det tas initiativ for å lage en avtale med hele bransjen for å redusere matsvinn. Hun synes også det er positivt at matnæringen går mer og mer bort i fra " kjøp tre betal for to" til "kjøp en, bruk en".

Hun ser det er mulig å øke gjenvinningen av plastavfall i flere bransjer, et eksempel er gjenvinning av gamle fritidsbåter. Plasten har en nedbrytningstid på tusenvis av år i sjøen og den er åpenbart farlig for dyrelivet.

70 prosent skal gjenvinnes innen 2020

Bygg- og anleggsavfall gjør også fremskritt og hun synes det er positivt at bransjen selv er frempå for å finne løsninger som kan gi miljøgevinster. Som eksempel nevner hun Skanskas gjenvinning av masser ved Bjørvika, i stedet for å bare kjøre det vekk.

Mengden fra bygg og anlegg øker

Avfallsmengden fra riving og bygging økte med 18 prosent fra 2011 til 2012, til 1,9 millioner tonn. I tillegg til dette kommer avfall fra bruer, veier og andre infrastrukturkonstruksjoner. Dette vet vi vil øke i årene fremover i takt med den økonomiske veksten.

Et krav i EUs rammedirektiv om at 70 prosent av bygg- og anleggsavfall skal materialgjenvinnes innen 2020. For å nå dette målet, mener hun det er nødvendig med en god dialog med bransjen.

En mulighet er å øke sorteringen ved utvikle nye teknologier og rutiner, et annet eksempel er å øke bruken av ikke forurenset betongavfall som fyllmasse. Avfall har blitt en vare som ikke kjenner nasjonale grenser og Sundtoft er opptatt av at Norge skal være nøye med å gjennomføre EUs regelverk og den blå-blåe regjeringen skal være raskere og flinkere til å følge opp dette. På den måten skal hun sikre forutsigbarhet for bransjen i Norge i forhold til resten av Europa.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078