Vibratorn

Opprinnelig ble den utviklet for å riste løs gjørme fra beltene på Leopard-stridsvognen. I sivil versjon får den klebrige masser til å slippe og sparer utstyret for støt og slitasje.

vibratorn trond horg ellingsen

vibratorn trond horg ellingsen

Publisert Oppdatert

Vibratorn har ikke har fått så mye oppmerksomhet og for noen høres det kanskje ut som vi snakker om en helt annen bransje. Joda den gir gode vibrasjoner, men Vibratorn er altså konstruert for å riste løs fastsittende masser fra dumperkasser, tippsemier og liknende. Tungt har tatt en prat med Trond Horg Ellingsen i Fredrikstad. Han har drevet firmaet Trond Horg Ellingsen AS, siden slutten av sekstitallet, med reservedeler til last og buss som hovedgeskjeft. Det var en kundehenvendelse for noen år tilbake som skulle sette Trond på sporet av den spesielle oppfinnelsen som han kaller Vibratorn. Kunden lurte på om det var noe som kunne løsne fastsittende masser i dumperkassa. Tronds kontakter i Sverige satte han på sporet av en liten produsent med et spesielt produkt.

Rister løs

For disse vibratorene er ikke noe hyllevare og bakgrunnen for oppfinnelsen var egentlig at produsenten av stridsvognen Lepoard, ville løse problemet med fastsittende gjørme rundt og i beltene. Han fikk en liste over lastebilkunder i Sverige og tok en rundtur som til slutt skulle virke ganske overbevisende på Trond. Han fikk et ensidig positivt inntrykk av produktet og bestemte seg for å innføre det til Norge.

Nå har han solgt disse i Norge over en femårs periode og på den tiden har det bare blitt en reklamasjon får vi vite. Det er snakk om store krefter og "Vibratorn1" kan skilte med 14 000 Nm. På grunn av dette skal den ikke monteres på gamle kasser med dobbeltbunn. Man skal også få med seg at det bare er hensiktsmessig å bruke en, for to vibratorer virker ofte mot hverandre. Trond mener selv at den kan erstatte eksosoppvarming av tippkasser. Han fører nå fire vibratorer av forkskjellig størrelse og styrke. "Vibratorn 1" er elektrisk og beregnet til bruk på dumperkasser på tippbiler, tippsemier og tipphengere. "Vibratorn2" er hydraulisk og beregnet for store dumpere, losseramper, jordskuffer og hjullastere. "Vibrator3" og 4 er mindre og kan monteres på strøkasser, betongutleggere og siloer.

Gode tilbakemeldinger

Trond mener helt klart at dette er et positivt produkt, men det har vist seg å være vanskelig å selge det ønskelige antallet på mellom 50 og 100 enheter i året Selv oppsummerer han Vibratorn som enkel, velfungerende og nærmest vedlikeholdsfritt.

Produktet er jo konstruert for å løsne problemet, og det er akkurat det det gjør. Det fungerer svært enkelt ved at den kjøres i maks ti sekunder ved tipping. Kassa trenger i noen tilfeller ikke å heises så langt opp siden Vibratorn gjør jobben før tyngdekraften trår til skikkelig. Man slipper i mange tilfeller å rygge frem og tilbake med bråstopp, husking og slag på bil og utstyr.

Innmaten er enkel og består av en lang sentralaksel med et kraftig lodd. Vibrajsonene er så kraftige at man ikke skal la den gå på full effekt for lenge og om man tar på kassa under bruk, kan det føles som om man får elektrisk støt. Stort sett selges de gjennom verksteder som gjør monteringen for kunden. Tungt har vært i kontakt med flere brukere og de kan bekrefte at dette fungerer, les mer om dette i det neste AnleggsMagasinet.