Vil bygge Foss-Eikelandbrua selv

Sandnes kommune vil realisere bru på riksvei 505 på Foss-Eikeland som et OPS-prosjekt.

Foss-Eikeland

Foss-Eikeland

Publisert Oppdatert

Det fikk Høyre flertall for i bystyret i Sandnes. Vedtaket er en del av saken om økningen av bompenger, som kommunen sier nei til.

- Vi har vært i uformelle samtaler med rådmann og ordfører i Klepp og Time. Vi satser på å ta opp et lån på 50 millioner sammen med næringslivet for å realisere prosjektet. Dermed blir det ikke avhengig av bompenger, sier ordfører Norunn Østråt Koksvik (H) til Stavanger Aftenblad.

Sandnes sier nei til bompengeøkning

Flertallet i bystyret beklager at Stortinget ikke tar ansvar. Veiprosjektene får heller vente til neste periode, mener Høyre, som brøyt med samarbeidspartnerne og fikk flertall med Frp.

- Denne saken er som en lurepakke under treet. Papiret er slitt, båndet rufsete og til-fra-lappen nesten uleselig, sa Thor Magne Seland (H) fra bystyrets talerstol. Så slapp han bomben:

Høyre har i siste sekund snudd. De mener nok er nok og at en økning av bompengesatsene er urimelig, at innbyggerne i Sandnes lider og at det er statens overordnede ansvar å sørge for penger til nye veier.

Kjekk julegave

Den overraskende vendingen i bystyret i Sandnes tirsdag kveld krevde nye gruppemøter og lange debatter, men Seland og ordfører Norunn Østråt Koksvik fikk til slutt samlet flertall for forslaget, fra Frp, Pensjonistpartiet, en utbryter fra Ap og en fra KrF.

- Det hender vi får kjekke julegaver fra talerstolen her, sa en tilfreds Pål Morten Borgli (Frp), mens Høyres daglige samarbeidskamerater, Venstre, KrF og Ap, satt skuffet på sidelinjen.

Kristelig Folkepartis Sverre Hetland, som leder utvalg for byutvikling, var overrasket og skuffet. Han har sett Høyre lansere tre forskjellige forslag i tre forskjellige utvalg i denne saken.

- Høyres behandling av denne saken er uheldig. Alle er enige om at staten bør ta ansvar, men nå har jeg levd i femti år og aldri har jeg opplevd at de har bevilget nok. Vi må bidra selv og vi må ta ansvar selv der vi er. Vi kan ikke vente på gavepakker. Hadde Frp hatt ordfører i Sandnes, Stavanger og Rogaland, hadde ikke en veistubb blitt bygd de siste tiårene. Vi må bidra lokalt, sier han.

Hetland mener vedtaket i Sandnes er pinlig.

- Det er en tabbe, og det er flaut for ordføreren å melde til de andre kommunene at det er full stopp i Sandnes, sier han.

Vedtaket er Sandnes kommunes høringsuttalelse til fylket.