Sisu Auto:

Vil kjøpe serbisk lastebilprodusent

Den finske lastebilprodusenten Sisu Auto i Karjaa har lagt inn et bud på samtlige aksjer hos Korporacia Fabrika Automobila Priboj (FAP). Går handelen gjennom vil det blant annet åpne nye, viktige markeder for finske Sisu.

Serbiske FAP bruker fortsatt den gamle Mercedes-hytta. Nå har finske Sisu Auto tenkt å kjøpe opp den serbiske lastebilprodusenten. 
Foto: FAP

Serbiske FAP bruker fortsatt den gamle Mercedes-hytta. Nå har finske Sisu Auto tenkt å kjøpe opp den serbiske lastebilprodusenten. Foto: FAP

Publisert Oppdatert
Sisu produserer også militærkjøretøyer. Det samme gjør serbiske FAP. Og med oppkjøp av det serbiske selskapet får Sisu tilgang til det russiske markedet.

Sisu produserer også militærkjøretøyer. Det samme gjør serbiske FAP. Og med oppkjøp av det serbiske selskapet får Sisu tilgang til det russiske markedet.

FAP produserer også busser. 
Foto: FAP

FAP produserer også busser. Foto: FAP

Fabrika Automobila Priboj (FAP) er heleid av den serbiske staten, og ligger i byen Priboj, vest i Serbia, nær grensene mot Montenegro og Bosnia-Herzegovina. Fabrikken ble etablert i 1953 og feiret sitt 60-årsjubileum i fjor høst. Opprinnelig startet de med lisensproduksjon av lastebilen Saurer, men etterhver produserte de også egendesignede lastebiler.

I 1970 fikk de et samarbeid med Mercedes-Benz, og fortsatt i dag bygger de lastebiler basert på den gamle NG-klassen til Mercedes (Mercedes New Generation 1973 - 1988).

5000 kjøretøyer

De produserer både sivile lastebiler og busser, militærkjøretøyer, tilhengere og påbygg. De senere årene har fabrikken slitt med dårlig økonomi, selv om serbiske myndigheter har hevdet at økonomien er på bedringens vei og fabrikken kommer til å gå med overskudd i løpet av 2015. Så sent som i november i fjor var det aksjoner ved fabrikken. Årsaken var arbeidere som aksjonerte fordi lønnen uteble og de medisinske ordningene ikke var på plass.

Fabrikken har rundt 1000 ansatte og produserer ca. 5000 kjøretøyer i året.

Russland

Den privateide lastebilprodusenten Sisu Auto har nå lagt inn et bud på aksjene til den serbiske lastebilprodusenten. Skulle det bli noe av kjøpet så kommer Sisu Autos produksjon til å mangedobles raskt, heter det i en pressemelding fra selskapet. Dessuten vil Sisu få nok et ben å stå på når det gjelder spesialkjøretøy for offroadkjøring. I dag produserer Sisu Auto en terrenggående Sisu Polar, mens datterselskapet Sisu Defence produserer terrenggående spesialkjøretøy for militært bruk.

Et oppkjøp vil også gi Sisu tilgang på det russiske markedet, som har vært stengt for dem etter at det ble innført importbarrierer i 2009. I tillegg kommer selvsagt markedene til Russlands naboland, samt Nord-Afrika og Midt-Østen, der FAP har hatt sine markeder.

Serbia har nemlig en fordelaktig tollavtale med Russland.

Polar Euro 5

Tilbudet fra Sisu Auto inneholder også et utviklingsprogram som gir FAP moderne teknologi. Blir det noe av oppkjøpet så planerer Sisu Auto å starte produksjon av Sisu Polar Euro 5 (den nå utgåtte modellen) ved fabrikken i Serbia. Denne modellen produseres ikke lenger ved Sisu-fabrikken i Karjaa, men er ifølge Sisu fortsatt aktuell i flere land utenfor EU.

Sisu Polar Euro 5 produseres ikke lenger i Finland, men blir oppkjøpet av de serbiske lastebilprodusenten gjennomført så planlegger Sisu å starte opp produksjonen av Euro 5-versjonen i Serbia.

Sisu Polar Euro 5 produseres ikke lenger i Finland, men blir oppkjøpet av de serbiske lastebilprodusenten gjennomført så planlegger Sisu å starte opp produksjonen av Euro 5-versjonen i Serbia.

Serbiske FAP bygger også terrenggående militærkjøretøy. 
Foto: FAP

Serbiske FAP bygger også terrenggående militærkjøretøy. Foto: FAP