40 år med strekkoder

40 år er gått siden en 10-pakning med Wrigleys tyggegummi ble skannet og kjøpt på Marsh Supermarket i Troy i Ohio, ved hjelp av det som i dag brukes fem milliarder ganger om dagen: UPC-strekkoden (Universal Product Code).

Historisk UPC-skanner på Marsh Supermarket. Foto: Honeywell

Historisk UPC-skanner på Marsh Supermarket. Foto: Honeywell

Publisert Oppdatert
Strekkoden fortsetter å spille en avgjørende rolle når det gjelder å øke effektiviteten, produktiviteten og kundetilfredsheten i en rekke ulike bransjer. Foto: Datalogic

Strekkoden fortsetter å spille en avgjørende rolle når det gjelder å øke effektiviteten, produktiviteten og kundetilfredsheten i en rekke ulike bransjer. Foto: Datalogic

Honeywell ønsker å feire begivenheten og den betydningen UPC-koden har hatt for innovasjon innen strekkoder og skanning siden den gang. Fra "kode 39", den vanligste strekkoden, til lanseringen av Aztec 2D-strekkoden, som brukes på fly- og togbilletter, har selskapet samarbeidet med kunder verden over for å kunne levere nye skanneteknikker som bidrar til en radikal forandring av forretningsprosesser.

- For førti år siden kunne jeg ikke ha forestilt meg hvilken innvirkning strekkoden skulle få på forbrukere og virksomheter verden over, sier Sprague Ackley, tekniker ved Honeywell Scanning & Mobility. - Kraften i strekkodeteknikken overrasker meg stadig, og den brukes overalt: den gjør at det går raskere å handle mat, den brukes på sykehus, den gjør det mulig å spore fraktgods helt frem til mottaker, og den gjør til og med at jeg bare trenger å skanne telefonen når jeg går om bord på et fly.

Mange innovasjoner

Honeywell Scanning & Mobility er stolte over å bidra med en stor produktportefølje med butikklare og svært robuste skannere for hele leverandørkjeden, som samler inn, bearbeider og analyserer data fra strekkoder verden over.

I over førti år har virksomheten utviklet innovative løsninger som oppfyller stadig nye krav fra kunder i mange bransjer, blant annet detaljhandel, helse og omsorg, transport og logistikk. Blant Honeywells bidrag til AIDC-bransjen finnes følgende innovasjoner, av mange flere:

  • 1971: Den første skriveren som skriver ut strekkoder på forespørsel.
  • 1972: Patent på den første strekkodepennen.
  • 1974: Oppfant "kode 39", som fremdeles er den mest brukte strekkoden i verden.
  • 1982: Den første håndholdte laserskanneren med innebygd avkoder.
  • 1995: Den første håndholdte 2D-bildegeneratoren. Aztec-strekkoden lanseres.
  • 1996: Den første rundstrålende, håndholdte laserskanneren.
  • 2007: Den første nærfelts/fjernfelts bildegeneratoren.
  • 2013: Den første bærbare løsningen med integrert tale- og håndfriskanning.