23948sdkhjf

Oppgangen i industrien fortsetter

Innkjøpsindeksen Norsk PMI har nå vist en positiv vekst i seks måneder på rad.

PMI måler vareflyten i bedriftene og verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank.

I oktober endte hovedindeksen i PMI på 52,7, uendret fra måneden før. Det tyder på at veksten i industrien vokste i samme tempo som i september, og veksten har nå vært positiv i seks måneder på rad. Dette står i sterk kontrast til utviklingen i Konjunkturbarometeret fra SSB, som falt tilbake i 3. kvartal, opplyser NIMA.

Produksjonsindeksen falt fra 56,0 i september til 53,4 i oktober. Det indikerer at produksjonsveksten tok seg opp i oktober, men i et noe saktere tempo enn i måneden før. De ikke-sesongjusterte tallene viser at fallet i stor grad skyldes at flere bedrifter melder om lavere produksjon.

Ordreindeksen steg fra 55,1 i september til 56,4 i oktober. Etter en liten pause i august, ser det dermed ut til at den sterke veksten i ordreinngangen vi har sett siden mai fortsetter. Detaljene viser at det var særlig ordreinngangen til hjemmemarkedet som økte.

Sysselsettingsindeksen steg fra 47,7 i september til 49,1 i oktober. Tallene indikerer dermed at sysselsettingen i industrien fortsatt faller, men i et noe saktere tempo enn de to foregående månedene, opplyser NIMA.

Purchasing Managers Index

Hver måned utarbeides PMI (Purchasing Managers Index) i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser: ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109