A-TEC setter "hørselvern" på rifla

På oppfordring fra Kaspo Maskin fant Maskinregisteret frem til en liten, men meget ekspansiv, bedrift i Son, Akershus. Tusenvis av høyteknologiske lyddempere produseres hvert år hos A-TEC AS. Bakgrunnen for den formidable suksessen ligger i oppfinnelser og knallharde krav til produksjonskvalitet.

Okuma maskiner med Iemca stangmatere på rekke og rad. Fra venstre; Anders E. Johansen, daglig leder i A-TEC AS, Mikael Olsson, adm direktør i Kenson Component AB og Jarle Halvorsen fra Kaspo Maskin AS.

Okuma maskiner med Iemca stangmatere på rekke og rad. Fra venstre; Anders E. Johansen, daglig leder i A-TEC AS, Mikael Olsson, adm direktør i Kenson Component AB og Jarle Halvorsen fra Kaspo Maskin AS.

Publisert Oppdatert
A-TEC er profesjonelle også når det gjelder produktemballasjen.

A-TEC er profesjonelle også når det gjelder produktemballasjen.

Tre ansatte jobber på spreng med å produsere og levere lyddempere til forhandlere av håndvåpen i og utenfor Norge. Veien fra garasjebedrift til et velrenommert vekstselskap har gått utrolig fort.

- For atten måneder siden sto jeg bokstavelig talt i garasjen og maskinerte lyddempere. Faren min hjalp til med å bygge ut, men veksten ble for stor og vi trengte nye større lokaler, forteller Anders E. Johansen, gründer og leder av A-TEC AS.

I dag holder firmaet til i nye lokaler i Sletta næringspark i Son. Omsetningen i år vil ligge på ni til ti millioner kroner.

Innovasjon er nøkkelen

Anders løfter opp en lyddemper og begynner å demontere denne. - Ser du her, lyddemperen er bygget opp av moduler, vi var først i verden med å kommersialisere dette systemet. Utformingen av innmaten avgjør hvor god lyddemping man oppnår. Her ligger vi også i fremste rekke, uttaler bedriftslederen.

Hva er årsaken til suksessen?

- Svaret er ganske enkelt nitidig utvikling og presisjonsproduksjon. Vi har fullt fokus på innovasjon og patentsøker så fort vi har noe nytt på gang. Patentene er viktige for å holde konkurrenter på avstand, og det ser ut til at markedet responderer bra hver gang vi kommer med noe nytt, svarer Johansen, som naturligvis er utdannet børsemaker.

Med seg på laget har han to medarbeidere som sammen står for produksjon, merking, emballering og forsendelse av nærmere ti tusen produkter i år.

Miljøfokus

Lyddemperne produseres i aluminium, rustfritt stål, titan og hvite legeringer, men Anders jobber også med nye materialer som kompositt. Med egne desibelinstrumenter og testutstyr har man god kontroll på produktutviklingen.

- Vi bruker å si at vi putter hørselvern på rifla, for det er i grunnen et miljøprodukt vi lager. Både når det gjelder støydemping for brukeren, men ikke minst for omgivelsene. Med god lyddemping blir naboene til skytebanene mindre berørt, noe som både vil redusere antall støyklager og som vil kunne åpne for skytebaner lokalisert i andre områder enn der de er plassert i dag, mener børsemakeren.

A-TEC lyddempere vil i tillegg til kraftig støyreduksjon også redusere rekyl med inntil 50 prosent.

Effektiv produksjon

Jarle Halvorsen hos Kaspo Maskin AS har fulgt bedriften fra starten av. - Dette er den mest interessante bedriften jeg vet om. Ikke bare fordi de er kunde av oss, men for det enorme engasjementet fra idestadiet til ferdige høyteknologiske presisjonsprodukter, kommer det fra maskinselgeren.

- Vi er veldig fornøyd med den oppfølgingen Jarle og Kaspo Maskin har gitt oss, helt fra den første Okumaen, en ES, via en ES L8 II M til de tre maskinene vi kjøpte i fjor, kommenterer Anders E. Johansen.

I verkstedhallen står fem Okumaer, fire ES-maskiner og siste skuddet på stammen - en Multus B200-W som er ment å bearbeide detaljer i to spindler, samt stadig mer komplekse deler ettersom denne er utstyrt med både verktøymagasin og styrt vinkelhode (b-akse). Alle maskinene er utstyrt med Iemca stangmatere, levert av det svenske firmaet Kenson.

- A-TEC er en foregangsbedrift som driver meget effektivt. Med stangmatere på alle maskinene kan de kjøre store serier over lang tid med minimal bemanning, uttaler Mikael Olsson, adm. direktør i Kenson Component AB.

- Produktene våre er spesielt godt egnet til serieproduksjon og emnene leveres kappet i meters lengder fra Stena Stål, som vi har gode avtaler med. Det sparer oss for mye arbeid, forklarer Anders E. Johansen.

Det kompakte verkstedet har langt fra fullbooket produksjonskapasiteten, for ennå kjøres kun ett skift.

- Vi har fordel av å ha alt under ett tak, og vi kan øse på med høyere produksjon på maskinene, og vi har planlagt enda en ny maskin i hallen, men flaskehalsen begynner å bli montering og pakking. Her jobber vi med å finne nye løsninger, samtidig er vi i ferd med å ISO-sertifisere oss og et nytt lager og fakturasystem vil gi oss en del gevinster, understreker lyddempersjefen.

Hvor går veien videre for A-TEC?

- Sannsynligvis enda mer ut i verden, vi har et stort globalt potensial, og dessuten går utviklingen i retning av militære produkter. Uansett, vi vil ligge i front og skape de beste produktene, og dem skal vi produsere i Norge, svarer børsemaker Johansen.

For mer informasjon besøk: www.a-tec.no

Tre karer produserer tusenvis av lyddempere i denne kompakte verkstedshallen. Gründer og børsemaker Anders E. Johansen flankert av Hallvard Winterseth til venstre og Nicolay Echoff til høyre.

Tre karer produserer tusenvis av lyddempere i denne kompakte verkstedshallen. Gründer og børsemaker Anders E. Johansen flankert av Hallvard Winterseth til venstre og Nicolay Echoff til høyre.