YLIA – på full fart inn i Norge:

Additiv produksjon fra Polen

3D-printing, maskinering, tynnplatearbeid, plaststøping og metallsprøytestøping – alt fra samme firma. Det polske YLIA mener alvor når de sier at de er «Your Local Industrial Assets».

Puławy forsknings og teknologipark er ett av to steder YLIA har produksjon. Hovedkontoret er i Warszawa.
Puławy forsknings og teknologipark er ett av to steder YLIA har produksjon. Hovedkontoret er i Warszawa. Foto: YLIA
Publisert Oppdatert

Joda, det er mulig å samle alle disse produksjonsmetodene i ett og samme selskap. YLIA er et selskap med høyt utdannede personer med mye kompetanse som satser på å dekke et marked som de sier «ligger og venter på dem».

- Vi ser at ofte er det utfordringer innen produktutvikling og produksjon. Enten er det for stor faglig avstand mellom idehavere, konstruktører og de som skal produsere, eller så kan det være løsninger noen sitter på men som de aldri ble spurt om. Derfor vil vi i YLIA effektivisere kommersialiseringen av forskning og utviklingsprosjekter, sier Michal Kucharski, administrerende direktør og grunnlegger av YLIA, mens vi sitter oss i bilen på vei fra hovedkontoret i Warszawa til Puławy.

- Vi skal være best og raskest på produktimplementering, forteller Michal Kucharski t.v med en Trumpf tekniker ved sin side. Trumpf TruLaserCell 7040, i bakgrunnen, er en kraftig fiberlasermaskin med både 2D og 3D-skjærehode. Største effekt er 6,6 kW med YAG-laser og 15 kW med CO2-laser. Største platelengde er 4000mm. Maskinen har automatisk inn- og utlasting.
- Vi skal være best og raskest på produktimplementering, forteller Michal Kucharski t.v med en Trumpf tekniker ved sin side. Trumpf TruLaserCell 7040, i bakgrunnen, er en kraftig fiberlasermaskin med både 2D og 3D-skjærehode. Største effekt er 6,6 kW med YAG-laser og 15 kW med CO2-laser. Største platelengde er 4000mm. Maskinen har automatisk inn- og utlasting.

Mottar EU-støtte

Her ligger ett av selskapets to produksjonsavdelinger. Reisen tar normalt drøyt halvannen time, men Michal har tung høyrefot som vi er der på en time. YLIA er samlokalisert med en rekke andre bedrifter i Puławy forsknings og teknologipark. Parken ble finansiert av regionale EU-midler og ble offisielt åpnet i 2012. Parken har inkubatortjenester og byr på moderne og funksjonelle lokaler, både for kontorvirksomhet, laboratoriebruk og produksjon.

- Vi har fått fantastisk hjelp av myndighetene i regionen og ledelsen i teknologiparken. Her har det, i likhet med vårt andre produksjonsanlegg i Białystok forsknings og teknologipark, vært åpne dører fra dag en, forteller gründeren og fortsetter:

- Du vil sikkert bli imponert over maskinparken vår, den er nemlig helt ny kun fra de beste maskinprodusentene.

Vel på plass i Puławy forsknings og teknologipark vises undertegnede rundt i de flotte lokalene. Det er en lett og optimistisk stemning blant dem som jobber og holder til her. Man nikker og småprater i forbifarten, selv med dem man ikke jobber direkte med.

Vil være totalleverandør

MIM (Metal Injection Molding,) eller metallsprøytestøping på norsk, vil nok vekke stor interesse hos en del norske bedrifter.
MIM (Metal Injection Molding,) eller metallsprøytestøping på norsk, vil nok vekke stor interesse hos en del norske bedrifter. Foto: YLIA

I YLIAs lokaler er det rent og ryddig men sjefen selv unnskylder «alt rotet» rundt en maskin som er under installasjon.

- Visjonen vår er at vi skal være foretrukket totalleverandør av alt fra ide til ferdig produkt. Vi samarbeider tett med det tekniske universitetet i Warszawa og våre egne utviklingsfolk står klare til hvilken som helst utviklingsoppgave. Gjennom tett samarbeid mellom de ulike fagområdene, mellom professorer og operatører, for å si det slik, vil vi representere et kraftsenter innen utvikling og produksjon. Vi skal være best og raskest på produktimplementering, forteller Michal Kucharski ivrig.

Inviterer norske bedrifter

Dere kaller dere YLIA - Your Local Industrial Assets, betyr det at dere kun satser på det polske markedet?

Innsiden av MIM-maskinen.
Innsiden av MIM-maskinen. Foto: YLIA

- Ikke i det hele tatt. All moderne produktutvikling foregår digitalt så hele verden kan være vår tumleplass, men vi har fokus først og fremst på Europa. Vi er eksempelvis først i Polen med metallsprøytestøping, og det er ikke så mange andre i vår region som driver med det og, det gir oss et teknologisk fortrinn, mener bedriftslederen, og fortsetter:

- Jeg ser for øvrig Norge som et interessant marked. Så vidt jeg vet er det ingen som utfører metallsprøytestøping der og denne prosessen vil konkurrere med blant annet 3D-printing i metall. Norge er interessant på flere områder da dere har en industri som spenner fra romfart og flyindustri til fisk, skip, olje og gass. Vårt team kan bidra i mange ulike sammenhenger, men vi ønsker som sagt å være med fra a til å når det er mulig.

Deltar som investor

YLIA har tiltrukket seg folk fra akademia og industri. Selv har Michal Kucharski seks års universitetsutdanning innen forretningsdrift, ledelse og utvikling.

- Vårt tette bånd til akademia og myndigheter gjør oss attraktive som FoU-partner. Vi går også inn som investor i start-opp-virksomheter og har minst tre start-opp-prosjekter hvert år. Her er det også rom for norsk deltakelse, inviterer bedriftslederen, og legger til:

Den hydrauliske Arburg Allrounder Series 370 S er optimalt tilpasset for bruk med alle kjente sprøytestøpeteknikker, også i forbindelse med MIM.
Den hydrauliske Arburg Allrounder Series 370 S er optimalt tilpasset for bruk med alle kjente sprøytestøpeteknikker, også i forbindelse med MIM. Foto: YLIA

- Husk at utvikling og produksjonskostnadene vil ligge på et rimelig nivå all den tid vi er etablert i polske utkantstrøk, samtidig som vi besitter høy kompetanse og disponerer de beste maskiner til produksjonen.

Bred teknologisk satsing

Under omvisningen ser vi på de ulike maskinene eksempelvis, sprøytestøpemaskiner, fiberlaserskjæremaskin og høypresisjonsfres.

Har dere kompetanse på alle fagområdene?

- Ja bevares, vi kunne ikke sette i gang dette prosjektet uten de aller beste fagfolkene. Vi plukker kun fra øverste hylle og så videreutdanner vi operatører hos maskinprodusentene. Akkurat nå har jeg et team hos Trumpf i Tyskland for å lære laserskjæring på aller høyeste nivå. Tidligere har jeg hatt et team på seks mann i USA for å lære metallsprøytestøping. Her i Puławy vil vi ha rundt 20 operatører og omtrent det samme i Białystok, svarer Michal.

Hydraulisk Babyplast mikroinjeksjonmaskin Serie 610P Standard er designet for å gjøre små og presise detaljer for eksempelvis medisinsk utstyr, elektronikk, bildeler og mikromekaniske komponenter. Maskinen benyttes gjerne i kombinasjon med MIM.
Hydraulisk Babyplast mikroinjeksjonmaskin Serie 610P Standard er designet for å gjøre små og presise detaljer for eksempelvis medisinsk utstyr, elektronikk, bildeler og mikromekaniske komponenter. Maskinen benyttes gjerne i kombinasjon med MIM. Foto: YLIA

Begge steder skal man ha tilgang til mer eller mindre samme teknologi. YLIA har i tillegg til disse to lokasjonene et termografisk laboratorium i Lublin.

Dette tilbyr YLIA

I tillegg til å være en samarbeidspartner i utviklingsprosjekter, både finansielt og som mulig prosjektleder, vil man tilby alt av analyse, laboratorie- og testtjenester, 3D-skanning og reverse engineering. YLIA kan påta seg komplette produksjonsoppdrag innen tynnplatebearbeiding, maskinering, 3D-printing, plaststøping, metallsprøytestøping, gnisting, gravering, fremstilling av råvarer for 3D-prinere, sammenføyning, overflatebehandling, kvalitetskontroll, pakking og forsendelse. Man kan produsere nesten i alle moderne materialer, som hard/myk plast, aluminium, stål, men også i grafen, titan, og andre materialer.

- Vi utfører de fleste prosessene selv, mens enkelte ting setter vi ut, som eksempelvis overflatebehandling, og nå drar vi til Białystok, sier Michal.

Alene om MIM

I bilen på vei til Białystok forteller Michal om det tette samarbeidet med programvareprodusenten Microsoft, Det Tekniske Universitet i Warszawa og andre aktører, om prosjektet YLIA Innovation Days og startopp-prosjekter som YLIA er engasjert i, eksempelvis medisins sektor der prosjektene står i kø.

Kimla 5-akse høyhastighetsfres for støpeverktøy.
Kimla 5-akse høyhastighetsfres for støpeverktøy. Foto: YLIA

- Vi kjeder oss ikke sier Michal tørt mens han trykker gasspedalen i bunn til bilen ligger langt over fartsgrensen de lokale trafikkskiltene indikerer.

Vi ankommer Białystok cirka 45 minutter fortere enn normert tid. Her er det stort sett samme inntrykket som i Puławy; fine moderne lokaler og lett stemning i korridorene.

- Her ser du den andre metallsprøytestøpemaskinen (MIM - Metal Injection Molding) vår. Det har tatt oss fire år å forberede produksjon i disse maskinene. Det er et helt eget fagfelt og det koster millioner av kroner å investere i teknologi og kompetanse, så jeg forstår hvorfor det ikke er så mange andre som driver med prosessen. Vi er alene om dette i Polen og i store deler av regionen, så vi tror det vil bli en teknologi som vil tiltrekke kunder, mener Michal.

Satser tungt på 3D-printing

Trumpf TruBend 5085 står klar til knekking.
Trumpf TruBend 5085 står klar til knekking. Foto: YLIA

YLIA tilbyr ikke bare 3D-printing som en tjeneste, men utvikler også teknologi innen fagfeltet.

- Gjennom start-opp-prosjektene har vi allerede utviklet og produserer 3D-printeren flexFORM, som er en såkalt «plug and play desktop filament»-maskin, som blir tilgjengelig på markedet i slutten av 2016. Dessuten utvikler vi en 3D-skanner som også kommer på markedet i løpet av året, sier Kucharski.

I tillegg er YLIA midt oppe i et spennende prosjekt med BioCloner 3D. Dette prosjektet blir til den første polske bioprinter som kan arbeide med tre forskjellige slags materialer. Ideen med denne teknologien er en unik maskin som kan lage sterile tredimensjonale strukturer utviklet for regenerativ medisin. Det unike med denne teknologien er å bruke tre printerpatroner som arbeider med materialer i form av 1) filament, 2) partikler av polymerer med høy temperatur, 3) hydrogel - lav temperatur polymer.

Egen mann i Norge

Det er en rekke områder YLIA ønsker å nå det norske markedet på, både innen ulike industribransjer og med ulike former for samarbeid. For å betjene det norske markedet vil YLIA ha en representant i Norge.

- Vi vil i første omgang ha en dedikert person som bor i Norge og som snakker flytende norsk. Øvrig personale snakker engelsk. For samarbeidsinteresserte som vil besøke oss i Polen er det ikke vanskeligere enn å ta flyet til Warszawa, så møtes vi på flyplassen, eller så kan vi komme på besøk i Norge, inviterer Michal Kucharski.

KIMLA Laser Cutting Serie 1530 er en 8kW 2D fiberlaserskjæremaskin med posisjonsmålesystem med en oppløsning på 0.000001 mm.
KIMLA Laser Cutting Serie 1530 er en 8kW 2D fiberlaserskjæremaskin med posisjonsmålesystem med en oppløsning på 0.000001 mm. Foto: YLIA

For mer informasjon besøk: www.ylia.eu eller kontakt Piotr Korpalski på mobil +47 907 70 287 eller e-post [email protected]

Den mobile, industrielle ATOS Scanbox Series 4105 er en ″plug-and-play″ målecelle for helautomatisk 3D-digitalisering og inspeksjon. ATOS måler forskjellige objektstørrelser og overflater.
Den mobile, industrielle ATOS Scanbox Series 4105 er en ″plug-and-play″ målecelle for helautomatisk 3D-digitalisering og inspeksjon. ATOS måler forskjellige objektstørrelser og overflater. Foto: YLIA
3D-printeren 3D Proto flexFORM, som er en såkalt «plug and play desktop filament»-maskin, blir tilgjengelig på markedet i slutten av 2016. YLIA har nært samarbeid med Microsoft om styringen av maskinen, se nettbrettet til høyre på maskinen.
3D-printeren 3D Proto flexFORM, som er en såkalt «plug and play desktop filament»-maskin, blir tilgjengelig på markedet i slutten av 2016. YLIA har nært samarbeid med Microsoft om styringen av maskinen, se nettbrettet til høyre på maskinen. Foto: YLIA
Komplett linje produserer polymerråmaterialer for 3D-printing.
Komplett linje produserer polymerråmaterialer for 3D-printing. Foto: YLIA