En ressurs for skandinaviske kunder:

Amada UK gjenåpner teknologisenteret

Maskinregisteret besøker Amada UKs nyåpnede teknologisenter et par dager før den offisielle åpningen. Etter mer enn 40 år i Storbritannia fremstår det gjennomrenoverte teknologisenteret som moderne og funksjonelt. Meningen er at det skal fungere som et ressurssenter for kunder i UK, Spania og Skandinavia.

Amada satser på å styrke tilstedeværelsen i Skandinavia. I tillegg til lokale representanter og servicepersonell stiller man med et eget teknologisenter i UK til disposisjon. Her representert ved, fra venstre: Allan Parrot, adm. direktør Amada UK, Matt Wood, markedsansvarlig Amada Europe HQ, Dan Liljeqvist, daglig leder Amada Norge, George Edwards, avdelingsleder Amada UK, Leo Feeney, direktør Amada UK og Sarah Morgan, Amada UK.
Amada satser på å styrke tilstedeværelsen i Skandinavia. I tillegg til lokale representanter og servicepersonell stiller man med et eget teknologisenter i UK til disposisjon. Her representert ved, fra venstre: Allan Parrot, adm. direktør Amada UK, Matt Wood, markedsansvarlig Amada Europe HQ, Dan Liljeqvist, daglig leder Amada Norge, George Edwards, avdelingsleder Amada UK, Leo Feeney, direktør Amada UK og Sarah Morgan, Amada UK. Foto: Joppe Næss Christensen
Publisert Oppdatert
Amada EG 6013 AR er en robotisert knekkecelle for alt fra lite volum og mange varianter til serieproduksjon og høyt volum.
Amada EG 6013 AR er en robotisert knekkecelle for alt fra lite volum og mange varianter til serieproduksjon og høyt volum. Foto: Joppe Næss Christensen
Amada HG 1003 er en hybrid digital høyhastighetskantpresse med mange nye funksjoner og helt fornyet brukergrensesnitt, inspirert av dagens smarttelefoner (samme brukergrensesnitt på HFE 3i).
Amada HG 1003 er en hybrid digital høyhastighetskantpresse med mange nye funksjoner og helt fornyet brukergrensesnitt, inspirert av dagens smarttelefoner (samme brukergrensesnitt på HFE 3i). Foto: Joppe Næss Christensen
AMADA LCG 3015 AJ lasereskjæremaskiner er spesialbygd for produktivitet, basert på en maskinplattform med et utvalg av CO2 eller fiber laserkilder. Her med fiberlaser.
AMADA LCG 3015 AJ lasereskjæremaskiner er spesialbygd for produktivitet, basert på en maskinplattform med et utvalg av CO2 eller fiber laserkilder. Her med fiberlaser. Foto: Joppe Næss Christensen
Amada Digipro er en praktisk håndholdt vinkelmåler som automatisk korrigerer vinkler med kun ett trykk på instrumentet.
Amada Digipro er en praktisk håndholdt vinkelmåler som automatisk korrigerer vinkler med kun ett trykk på instrumentet. Foto: Joppe Næss Christensen
Det ble også presentert Amada FabriVision - en 3D lasermålemaskin for tynnplater.
Det ble også presentert Amada FabriVision - en 3D lasermålemaskin for tynnplater. Foto: Joppe Næss Christensen
Matt Wood demonstrerer TOGUEU ¿ Amadas verktøyslipesystem.
Matt Wood demonstrerer TOGUEU ¿ Amadas verktøyslipesystem. Foto: Joppe Næss Christensen
Amada FLW robotisert sveisecelle med fiberlaser.
Amada FLW robotisert sveisecelle med fiberlaser. Foto: Joppe Næss Christensen
Sveiseeksempel fra FLW.
Sveiseeksempel fra FLW. Foto: Joppe Næss Christensen

Det ryddes, males og organiseres i høyt tempo. Om kun to dager er det offisiell åpning av Amada UKs teknologisenter i Kidderminster, cirka 40 kilometer utenfor Birmingham i England. I over halvannet år har man renovert og utvidet lokalene som første gang ble reist i 1986. Om to dager kommer Amadas president, lokale politikere og en rekke kunder fra inn og utland for å overvære den offisielle åpningen. Men akkurat nå, er det fagpressen som får en smakebit av nyhetene.

Funksjonelt og effektivt

Det nyrenoverte hovedbygget på 1.300 m2, som Amada har investert seks millioner euro i, er utvidet, og med unntak av stålkonstruksjonen som bærer hele bygningen er alt nytt. Delikat interiør og lyse, luftige lokaler ønsker den besøkende velkommen. Alle tynnplateprodukter, med unntak av bestikket i kantinen, er produsert med Amadamaskiner hos bedriftens kunder i nærområdet. Ideen er at man i størst mulig grad skal benytte lokale entreprenørselskaper, lokale tynnplateprodusenter og man har også benyttet den samme arkitekten som opprinnelig tegnet det første teknologisenteret for 28 år siden. Amada UK har eksistert siden 1972. Her jobber det i dag over 140 personer, hvorav 90 serviceteknikere og ingeniører.

Hovedbygget inneholder kontorer, en rekke møterom, opplæringssenter, kantine, spesielle spiserom, som en japanskinnredet spisestue, samt utstillingslokaler med de nyeste maskiner som demonstreres for de besøkende. I tillegg har man en rekke andre lokaler på eiendommen (totalt 9.500m2), deriblant opplæringslokaler for lærlinger, som også innebærer oppgradering av brukte maskiner.

Sikrer god rekruttering

- Vi kjører kursing av lærlinger på brukte maskiner, for da lærer de vår teknologi fra grunnen av. Alle maskiner som oppgraderes selges med garanti. Lærlinger går på yrkesskole i fire år, hvorav tre år hos oss, i seks måneders perioder, der de lærer alt om vår virksomhet. Over halvparten blir værende i virksomheten, noe som sikrer oss god rekruttering, uttaler Leo Feeney, nasjonal sjef i Amada UK, mens han viser rundt på bruket.

Egenproduksjon i UK

I nabolokalene har man reservedelslager og det produseres stanseverktøy i samme bygg. Nabobygg benyttes til lager av maskiner, og man har en egen "postboks" på utsiden av en av bygningene der kunder kan hente reservedeler til alle døgnets tider.

- Dette benyttes jevnlig og tilbakemeldingene fra kundene er meget positive, sier Feeney.

Komplett kundeopplevelse

Maskinregisteret får innføring i hvordan man ønsker å benytte teknologisenteret for best mulig kundepleie.

- Her kjører vi teknologikurs og seminarer for ansatte og kunder. Vi har et auditorium som huser 70 personer og godt med møtelokaler, blant annet klasserom som brukes til innføring i ulik programvare. I maskinhallen viser vi frem vår nyeste teknologi og benytter også disse ved opplæring. Dessuten gir vi våre kunder samme omvisning som pressen får i dag, og da håper og tror vi at kundene vil forstå hva Amada står for, forklarer Matt Wood, markedsansvarlig i Amada Europe.

Nyhetene

Bortsett fra å få en grundig presentasjon av de nye fasilitetene viser Amada naturligvis frem ny teknologi, herunder FLW robotisert fiberlaser sveisecelle, EG-AR robotiserte knekkecelle, og den europeiske lanseringen av de nye LCG 3015 laserskjæremaskinene. Andre nye teknologier omfatter også HFE3i og HG kantpresser, en EM-3612M II stansemaskin med mye verktøy og programvareløsninger.

LCG-3015 serien lasereskjæremaskiner er spesialbygd for produktivitet, basert på en maskinplattform med et utvalg av CO2 eller fiber laserkilder. De er designet for å skjære tynne til middels tykke materialer på travershastigheter på 170m/min. I tillegg tilbyr maskinen en rekke innovative funksjoner som setter en ny standard for ytelse og pris. Disse omfatter en lettvekts Y-akse traverslasermodul for å lette høye hastigheter, et lavt tyngdepunkt for bevegelsesforbedring, og en høyytelsesmotor og direkte drivsystem for større akselerasjon. LCG-3105-serien tilbyr et utvalg av ny AF3500i-C 3.5kW oscillator med forbedret skjæreytelse ved bruk av knivskarp strålefokus, og Amada-utviklet 2kW AJ fiber laserkilde med raskere behandling av tynne materialer og lave driftskostnader.

- Med LCG-serien har vi nå en veldig god «grunnmaskin» der man kan velge laserkilde (fiber eller CO2) avhengig av behovet. Det vi tydelig ser er at CO2-maskinene blir mer effektive som en følge av hard konkurranse fra fiberlaserteknologien. Det finns fremdeles plass for begge teknologiene, nøkkelen er å finne kundens virklige behov før man velger teknologi (fiber eller CO2), mener Dan Liljeqvist, daglig leder for Amada Norge.

Vi får demonstrert EG-AR - en automatisert knekkecelle for alt fra lite volum og mange varianter til serieproduksjon med høyt volum. EG-AR har høyhastighets, høypresisjons knekkepresse med verdens første dual servo knekkestyringsmekanisme. Kantpressen er kombinert med en robot som er optimalisert for høyhastighetsknekking av små komplekse komponenter. Amada forventer at FLW fiberlaser automatisert sveisecelle blir en stor attraksjon.

- Denne maskinen oppnår en så høy hastighet og høy kvalitet på sveisingen som er umulig å oppnå med konvensjonelle sveisesystemer. Dedikert offlineprogrammering med FLW CAM-programvare tilbyr effektiv sveisesimulering uten å avbryte maskinproduksjon, og dermed øker sveiseeffektiviteten. FLW-cellen består av et to-akse posisjonsbord, reposisjoneringsrobotvogn, seks-akse sveiserobot, fiberlaser sveisehode, og 4kW fiberlaserkilde, perfekt med potensial for det norske markedet, mener Liljeqvist.

Skandinavisk satsing

Liljeqvist har stor tro på det norske markedet.

- Vi ser at markedet er i bevegelse. Det er flere forespørsler og salg nå enn tidligere. I Norge har vi hatt en del endringer i organisasjonen de siste årene, men nå har vi funnet en god måte å møte markedet på. Amada UK er, i tillegg til UK, hovedkontoret for Spania og Skandinavia. Derfor vil vi satse på å pleie det skandinaviske markedet både lokalt og fra UK. Lokal forankring er helt avgjørende for å lykkes, og det vet jo våre kunder at vi satser tungt på. Med teknologisenteret i UK som støtte til våre lokale kontorer er vi overbevist om at kundene, i tillegg til noen av verdens beste produkter, får maksimal service og kundestøtte.

For mer informasjon besøk: www.amada.no

Dan Liljeqvist, daglig leder i Amada Norge, mener kantpressen HD 1003 NT med Astro ATC (Automatic Tool Changer) er en typisk maskin for det norske markedet. - Mange verktøyskift og små serier per dag er normalt i norske bedrifter. Med automatisk verktøyvekslesystem sparer du mye tid og penger samtidig som kvaliteten forbedres, sier Liljeqvist.
Dan Liljeqvist, daglig leder i Amada Norge, mener kantpressen HD 1003 NT med Astro ATC (Automatic Tool Changer) er en typisk maskin for det norske markedet. - Mange verktøyskift og små serier per dag er normalt i norske bedrifter. Med automatisk verktøyvekslesystem sparer du mye tid og penger samtidig som kvaliteten forbedres, sier Liljeqvist. Foto: Joppe Næss Christensen