Avansert automatisering av en standard dreiebenk

Et godt stykke inne i de store svenske skogene ligger Mora, en liten by med en industri som er bland de mest automatiserte i Sverige – selv påstår de at antall roboter i forhold til antall innbyggere er den høyeste i Sverige.

Foto: MARAB

Publisert Oppdatert
På bildet ser man roboten i midten, lengst til høyre magasinet for verktøyholdere, ved siden av magasinet for borstenger. Puma 700 XLM er til venstre.

På bildet ser man roboten i midten, lengst til høyre magasinet for verktøyholdere, ved siden av magasinet for borstenger. Puma 700 XLM er til venstre.

Inne i de store svenske skogene ligger firmaet MARAB - Mora Automasjon og Robotics AB, et lite firma som har spesialisert seg på kundetilpasset automatisering av verktøymaskiner og annet produksjonsutstyr.

Nylig inviterte MARAB og Doosan til husutstilling i anledning av at MARAB hadde ferdigstilt automatisering av tre Doosan dreiebenker for kunden LKAB.

Effektiv robot

Den mest interessante delen er automatisering av en stor dreiebenk, Puma 700 XLM (dreiediameter ca 1000 mm og dreielengde 5000 mm)

Her bytter ABB-roboten både verktøy i revolverhodet, store borstenger og forskjellige typer arbeidsstykker, opp til 250 kg tunge. Vekten kan økes med en større robot.

I det standard 12-posisjons revolverhodet er verktøyholderene byttet ut med hydraulisk betjente holdere for Capto C6, og på gulvet står et magasin med plass for 24 holdere - dette kan økes ganske enkelt.

Når man skal bytte verktøy, tar roboten med seg en liten hydraulikkenhet og verktøyet, kobler hydraulik til verktøyholderen og bytter verktøy. Deretter kopler den av hydraulikken og tar denne og det utbyttete verktøyet med tilbake til magasinet. Det hele tar cirka 30 sekunder.

Rask omstilling

I verktøymagasinet er det også plass til tre store borstenger (dempede borstenger fra Sandvik), den lengste med to meter utlegg. På revolverhodet er det installert et eget oppspenningssystem med tre hydrauliske spennenheter. Bytte av borstenger går like enkelt og raskt som bytte av verktøy.

Når roboten skal bytte arbeidsstykker går den først bort til et magasin og bytter ut griperen med en griper tilpasset den type arbeider som skal maskineres, og er så klar for å bytte arbeidsstykker

Den installasjonen som ble vist har tre magasiner, ett for store akslinger og to meget fleksible magasiner for mindre arbeidsstykker som gjerne kan være usymmetriske, for eksempel støpte komponenter.

En representant for LKAB fortalte at hovedpoenget for dem var å få en mest mulig fleksibel installasjon som var så rask å sette opp at de med lønnsomhet kunne kjøre serier på 10 til 20 som var deres vanlige seriestørrelse.

Fleksibelt og effektivt

Det er mange måter å automatisere verktøymaskiner på, men sjelden noe så fleksibelt og som kan utføre så mange oppgaver - bytte både standard verktøy, store borstenger og ulike typer arbeidstykker, som det MARAB viste.

Slike tilpassede løsninger bør være av stor interesse for norsk industri som vil kunne øke antall timer i sine maskiner til en fornuftig kostnad.

Den andre installasjonen var en robot som byttet arbeidsstykker i to Doosan 5-akse dreiebenker MX2600 LST. Også her er det magasiner for tre ulike typer arbeidsstykker, ett for akslinger og to for andre arbeidsstykker. Magasinene har samme fleksibilitet som de som beskrevet ovenfor.

Det de gjør hos MARAB er avansert industriutvikling slik også norsk industri trenger.

For mer informasjon kontakt: P.A. Bachke: www.pabachke.no