Avansert dyphullbormaskin med fres til GMV

Nylig ble en stor og meget avansert dypholsbormaskin levert til GMV AS i Sandnes. Modellen heter Heto MT 2500.

Tor-Ole Talgø fra GMV AS og gir et inntrykk av størrelsen av Heto-maskinen som blir installert hos GMV i desember i år.

Tor-Ole Talgø fra GMV AS og gir et inntrykk av størrelsen av Heto-maskinen som blir installert hos GMV i desember i år.

Publisert Oppdatert

Bruksområdet for denne typen maskiner er først og fremst deler til oljeindustrien. Særlig i komponenter til subsea-utstyr er det behov for lange boringer, ofte med små diametere som gjør at forholdet diameter/lengde er opp mot 1:100. Dette krever spesialutstyr og spesielle verktøy.

Heto-maskinen er innebygd og kan spenne opp til 2,7 meter lange emner inne i maskinen.

Heto-maskinen er innebygd og kan spenne opp til 2,7 meter lange emner inne i maskinen.

2,2 meter dype hull

Maskinen som leveres håndterer fem akser inkludert B-akse for spindelen som gjør skråboring mulig. Bordet foran spindelen er 1,6 x 1,3 meter, kan ta belastning på 15 tonn, og har styrt C-akse. Maskinen kan bore opp til 2,2 meter i en operasjon. Et viktig ledd i dyphullboring er kjølevannssystemet. På denne maskinen er trykket opp til 80 bar og væskemengde opp til 100 liter/min.

Fleksibel oppspenning

Maskinen som GMV AS har kjøpt håndterer fem akser inkludert B-akse for spindelen som gjør skråboring mulig.

Maskinen som GMV AS har kjøpt håndterer fem akser inkludert B-akse for spindelen som gjør skråboring mulig.

Maskinen er fullstendig innelukket og inne i arbeidsrommet kan det spennes opp deler opp til 2,7 m lange. Her kan det bores både i og utenfor senter. Det blir også levert et spesialutstyr slik at det kan spennes opp deler som er lengre enn plassen i arbeidsrommet.

Under prøvemaskinering ble det boret et hull på 3 mm diameter, 340 mm langt. Avvik fra inn- og utgangsposisjon varierte fra 0 til 0,2 mm når boret begynte å bli slitt.

Største nominelle bor-diameter er 40 mm, men betydelig større diametere kan bores avhengig av verktøy, material og maskinoppsett.

Avansert programvare

Spesielt med Heto dyphullbormaskiner et at maskinene også har god fresekapasitet. Dette gjør det mulig å ferdigmaskinere deler, frese startflater for boring hvor det er nødvendig, og mer. Maskinen har verktøymagasin med plass til 20 verktøy.

Avansert styring gir full kontroll over boringen.

Avansert styring gir full kontroll over boringen.

Maskinen som nå leveres til Norge er den første som også kan bruke Cogsdill utboringsverktøy. Cogsdill er spesielle bor-verktøy som styres i to akser og gjør det mulig å maskinere eksempelvis seteflater, paknings-spor, langt inne i trange boringer, på en effektiv måte.

CNC-styringen er en avansert Fagor 8065 styring som i tillegg til vanlige CNC-funksjoner har en egenutviklet programvare for dyphullboring, hvor blant annet trykk, temperatur, vibrasjoner og belastning overvåkes kontinuerlig og endrer maskineringsparametere automatisk hvis maskineringsforholdene endrer seg, for eksempel ved at det kommer partier med en annen hardhet enn det normale. Ved kryssboring vil systemet også tilpasse parameterne når boret bryter igjennom.

Satser fullt på oljesektoren

Maskinprodusenten heter CHETOCORPORATION, S.A. og er portugisisk. Portugal er en ledende produsent av formverktøy, og store formverktøy trenger dyphullbormaskiner for boring av kjølekanaler. Dette har vært, og er fremdeles,  Hetos viktigste marked; innen en times kjøring fra Heto ligger det mer enn 60 store formverktøyprodusenter. Blant verktøymakere er Heto velkjent og har levert sine maskiner over hele verden inkludert Kina og India. Maskinprodusenten satser for fullt på markedet for olje/gass-utstyr, og samarbeidet med Cogsdill er et ledd i dette.

Norsk representant for Heto er P.A. Bachke AS.

 

For mer informasjon besøk: www.pabachke.no og www.iheto.com og www.gmv.as