Den tsjekkiske sagprodusenten BOMAR fyller tyve år

Østerrikeren Alfred Pickelman satset på å starte sin sag fabrikk i nabolandet Tsjekkia i 1993. Han startet opp med 6 mann og 120 kvadratmeter produksjonslokale i Brno. Brno er beliggende i regionen sør Moravia, et meget naturskjønt område med massevis av historie, er Tsjekkias teknologi hovedstad. Med sine 6 universiteter og 500.000 innbyggere har Brno utviklet seg til å bli landet industrielle sentrum. Det ser i dag ut til at han satset rett.

Frederich Pickelman i midten sammen med Leif Karlsvik (t.v.) og Kjell L. Haugland på Bomars stand under den årlige tekniske messen i Brno.

Frederich Pickelman i midten sammen med Leif Karlsvik (t.v.) og Kjell L. Haugland på Bomars stand under den årlige tekniske messen i Brno.

Publisert Oppdatert
Leif Karlsvik (t.v.) og Kjell L. Haugland (begge fra Meidell AS) ved en av de siste sagmodellene til Bomar.

Leif Karlsvik (t.v.) og Kjell L. Haugland (begge fra Meidell AS) ved en av de siste sagmodellene til Bomar.

Etter ti år, i 2003 ble et nytt bygg på 7.000 m2 innviet, og antall ansatte var vokst til 220. Nå, 10 år senere er et tilbygg på 2.000 planlagt, og vil stå ferdig i juni neste år.

Lokalene er skreddersydd etter ingeniøren Alfreds hode. Ingen ting er tilfeldig. Her er alt lagt til rette for en effektiv produksjon med potensiale for vekst og videre utvikling.

Sagproduksjonen startet med en modell, en båndsag type STG 200. Markedets store etterspørsel etter kosteffektive kvalitetsmaskiner har utviklet Bomars tilbud voldsomt.

Nå er det over 50 typer båndsager som kan tilbys brukerne. Materialhåndteringssystemer som ruller, conveyer , inn og utmatningslager, lengde stopp og matere, inngår i leveringsprogrammet.

50 prosent eksport

Alfred som er gründeren og firmats "Petter Smart", er fremdeles en veldig aktiv aktør, og forteller til MRs utsendte at nå er det produktutvikling som opptar hans tid. Han er i nær dialog med brukerne. Det er nødvendig for hele utviklingen, mener han. Neste generasjon er på plass i bedriften, og sønnen Fredrich tar seg nå av salg og markedsføring.

Båndsagprogrammet har et stort spenn, helt fra de små mobile manuelle, til de helt store hydrauliske CNC styrte med alle mulige kappe innstillinger, og som kapper alle typer metaller og størrelser. Mer enn 80 prosent av komponentene i sagen blir produsert under eget tak. Maskineringsparken er ny og moderne, og lokalene er lyse og vennlige.

Årsproduksjonen er nå på cirka 5.000 sager, og omtrent 50 prosent går til eksport. Foruten de europeiske land, selger Bomar både til Asia og Amerika.

Norge stor kunde!

Norge er et av de land hvor Bomar virkelig har et stort marked. I 1995 fikk Leif Karlsvik (tidl. Froma Maskin- og som nå er ansatt i firma P. Meidell AS) agenturet for Norge. I disse 18 årene har Meidell levert over 6.000 sager til norsk industri. Det utgjør cirka 10 prosent av den totale produksjonen til Bomar.

Dette ble markert under jubileumsfeiringen som ble arrangert i Brno i oktober i år. Et flott arrangement som ble avholdt i hjertet av den gamle bydel i Brno, med kunstneriske, historiske og gastronomiske innslag for over hundre glade gjester fra alle verdens kanter. Man gleder seg til de neste tyve årene og MR gratulerer og ønsker lykke til videre.

Snart ferdig for levering til kunde i Norge

Snart ferdig for levering til kunde i Norge