EMAB satser på fiberlaser fra Bystronic

Den svenske produksjonsbedriften EMAB fortsetter å satse på laserteknologi. Med CO2-laser fra før utvider man nå med fiberlaser fra Bystronic.

Operatørene Christian Pera¿la¿, Per Barkestedt og Viktor Larsson like den nye investeringen. Foto: Industribilder.se

Operatørene Christian Pera¿la¿, Per Barkestedt og Viktor Larsson like den nye investeringen. Foto: Industribilder.se Foto: Anders Eliasson

Publisert Oppdatert
Viktor Larsson mener det er enkelt å programmere den nye fiberlaseren. Foto: Industribilder.se

Viktor Larsson mener det er enkelt å programmere den nye fiberlaseren. Foto: Industribilder.se Foto: Anders Eliasson

- Vi er meget fornøyde med va¿r satsing pa¿ Bystronics maskinpark, forteller Anders Oliv, adm. direktør i EMAB. Foto: Industribilder.se

- Vi er meget fornøyde med va¿r satsing pa¿ Bystronics maskinpark, forteller Anders Oliv, adm. direktør i EMAB. Foto: Industribilder.se Foto: Anders Eliasson

Produksjonsbedriften EMAB i Forsheda har alltid ligget i forkant når det gjelder å tenke fremover. Den tidligere eieren Conny Arvidsson var en gang i tiden først i trakten med å tilby sine kunder laserskjærte platedetaljer. Med det styrket han bedriftens markedsandeler.

- Nå stiller EMAB med en helt ny banebrytende laserskjæremaskin som benytter den nyeste laserfiberteknikken, forteller Anders Oliv, adm. direktør i EMAB som holder til utenfor Värnamo.

Skeptiske i starten

Investeringen er en BySprint Fiber 3015 på 3 kW og er en av de første som er installert i Sverige. - Vi hadde planlagt for nok en produksjonslinje med en vanlig laserskjæremaskin, men bestemte oss midt i prosessen for å tenke oss om. Tallene så lovende ut på papiret når det gjelder med hvilken hastighet og presisjon laserfiberen kunne arbeide, men vi nøyde oss ikke med det. Vi lot helt enkelt Bystronic i Sveits skjære noen plater og gi oss alle produksjonsdata. Vi ble overbeviste, og våre egne målinger viser at vi har halvert driftskostnadene med den nye laserfiberen.

Det vanligste materialet EMAB benytter i sin produksjon er svartplate opp till 4 mm.

- Fiberlaserens fordeler er at den arbeider mye raskere og med renere snitt. Samtidig kan fiberlaseren også skjære i ikke jernholdige materialer, i klartekst innebærer det at vi nå ikke lengre behøver takke nei til en kunde som vil ha detaljer skjært i eksempelvis messing eller kobber, sier Anders Oliv.

Skjeggløst

Viktor Larsson er en av de tre operatørene som lovpriser den nye fiberlaseren.

- Originalparameterne stemmer eksakt mot virkeligheten, og vi har ikke behøvd å slipe eller bearbeide noe av det skjærte materialet. Laserfiberen er utstyrt med ByPos som er en avkjenningsmekanisme som automatisk kjenner av om platen skulle vare noe bøyd, og kompenserer dette under drift. Dette har vært så positivt at vi nå også installerer ByPos på vår Co2-laser som vi har fra før. Vi gleder oss over at vi slipper etterbearbeidingen, sier Viktor.

Fremtidsoptimisme

-Vår bedrift ble etablert for 110 år siden og har en gedigen tradisjon innen håndverket og utvikling av prototyper. Vi investerte i en laserlinje fra Bystronic for to år siden og har nå startet opp linje nummer 2. En klar fordel i produksjonen er at vi enkelt kan gå inn og lage en forserie av en prototyp til en kunde med den ene laseren, og la større serier gå uforstyrret i den andre. Dette gir både oss og kundene store fordeler, avslutter Anders Oliv.

For mer informasjon besøk:

gå til webside eller gå til webside

Anders Oliv og Viktor Larsson foran den nye fiberlaserskjæremaskinen. Foto: Industribilder.se

Anders Oliv og Viktor Larsson foran den nye fiberlaserskjæremaskinen. Foto: Industribilder.se Foto: Anders Eliasson