En maskin med stålkontroll

Hva skjer med stål når det blir utsatt for 350 varmegrader? En flunkende ny utmattingsmaskin pryder maskinlabben på Høgskolen i Bergen - HiB.

Karl-Olav Nummedal, Ole-Gunnar Søgnen (rektor), Trond Mohn, Nils-Ottar Antonsen (instituttleder, institutt for maskin- og marinfag).

Karl-Olav Nummedal, Ole-Gunnar Søgnen (rektor), Trond Mohn, Nils-Ottar Antonsen (instituttleder, institutt for maskin- og marinfag). Foto: Marthe Berg-Olsen

Publisert Oppdatert
Ingeniørstudentene Vibeke Espelid og Maria Korsgren var til stede under åpningen av utmattelsesmaskinen.

Ingeniørstudentene Vibeke Espelid og Maria Korsgren var til stede under åpningen av utmattelsesmaskinen. Foto: Marthe Berg-Olsen

Med denne dynamiske utmattingsmaskinen kan studentene teste hvordan ulike materialer reagerer på for eksempel kompresjon, bøyning, høye og lave temperaturer. Maskinen skal brukes i alle utdanninger innen maskin- og marinfag.

3. årsstudentene i marinteknikk og energiteknologi, Vibeke Espelid og Maria Korsgren, tror dette vil inspirere ingeniørstudentene.

- Materiallære er en veldig viktig del av utdanningen vår, og da er det flott med så moderne utstyr som dette, sier Maria Korsgren, som også er tillitsvalgt i 3. klasse energiteknologi.

Hvordan unngå materialtretthet?

Utmattingsmaskinen har et temperaturkammer som kan holde fra - 70 til + 350 grader. Målinger av hvordan ulike materialer tåler slike ekstreme temperaturer er svært relevant for bruk i oljeindustrien, ifølge førsteamanuensis Ragnar Gjengedal.

- Oljen kan være veldig varm, og gass kan bli veldig kald. Hvordan skal man konstruere utstyr til petroleumsutvinning slik at man unngår materialtretthet? Det kan denne utmattingsmaskinen hjelpe oss med å finne ut, sier han.

Det er ikke bare innenfor maskinfag at det nye utstyret er relevant. Det kan også være aktuelt for studenter som tar byggfag og elektrofag. Maskinen er også planlagt brukt i forskning.

Offisiell åpning

Dette er den første store investeringen i oppbyggingen av et laboratorium innen materialteknologi. Trond Mohn og Framostiftelsen har bidratt med 1,5 millioner kroner til maskinen. Onsdag var det duket for offisiell åpning på maskinlabben på høgskolen.

- Jeg regner dette som en tilbakebetaling til høgskolen for alle de gode ingeniørene vi har ansatt i firmaet som kommer herfra, sa Trond Mohn under åpningen.

Trond Mohn og rektor Ole-Gunnar Søgnen tester den nye utmattelsesmaskinen.

Trond Mohn og rektor Ole-Gunnar Søgnen tester den nye utmattelsesmaskinen. Foto: Marthe Berg-Olsen