Ermaksan trapper opp produksjon av platemaskiner

På fabrikkbesøk hos maskinprodusenten Ermaksan viste de frem nye maskiner som skal ta markedsandeler rundt om i verden. Raskere, mindre energikrevende kvalitetsmaskiner er, i følge den tyrkiske produsenten, det kundene krever.

Kvalitetskontrollen er streng hos Ermaksan og omfattende tester gjennomføres før maskinene forlater fabrikken.

Kvalitetskontrollen er streng hos Ermaksan og omfattende tester gjennomføres før maskinene forlater fabrikken.

Publisert Oppdatert
Produktene passer godt i det norske markedet, og vi har allerede mange fornøyde kunder som har kjøpt Ermaksan. Dette gir oss stor tro på videre salgsutvikling i Norge, sier  forhandler i Norge, Thomas Bech, daglig leder i TB Maskin AS.

Produktene passer godt i det norske markedet, og vi har allerede mange fornøyde kunder som har kjøpt Ermaksan. Dette gir oss stor tro på videre salgsutvikling i Norge, sier forhandler i Norge, Thomas Bech, daglig leder i TB Maskin AS.

Ermaksan tok nylig imot 200 besøkende fra 40 land i forbindelse med produktpresentasjon av de nye maskinene Fibermak (fiberlaserskjæremaskin) og Evolution (hybrid kantpresse). Fibermak med høy ytelse og hastighet på laserskjæringen og Evolution kantpresser, med produktive og energibesparende funksjoner, ble presentert i detaljer. I tillegg fikk de fremmøtte en grundig gjennomgang av produksjonen ved fabrikken.

- Ermaksan ligger perfekt plassert på Europakartet med flere bilfabrikker og konkurrerende maskinprodusenter vegg-i-vegg. Dette gir fordeler med tanke på å holde seg fokusert på de høye kravene kundene stiller og ikke minst fordi konkurrentene puster deg i nakken hele tiden, uttalte Ahmet Özkayan, styreleder og adm. direktør for Ermaksan. Han er sønn av bedriftens grunnlegger Erol som fremdeles er aktiv som styreleder i familiebedriften.

Bedriften har utviklet og produsert industrimaskiner i 47 år og platebearbeidingsmaskiner de siste 20 årene. Årlig produserer Ermaksan omkring 3.000 maskiner, eksportandelen er 80 prosent til 80 land. Med 80.000 kvadratmeter areal mener de at de har Europas største maskinfabrikk under samme tak. Med utvidelsesplaner og produktivitetsforbedringer ønsker man å oppnå 4.000 maskiner eller mer per år.

Moderne fabrikk

På vår rundtur gjennom den svære fabrikken fikk vi se alt fra råvarelager til ferdige testete maskiner klar til levering. Bedriften har 700 ansatte, men de gigantiske arealene fikk antall mennesker til å virke nærmest beskjedent.

Selv om enkelte prosesser ble utført manuelt, som eksempelvis sveising av maskinenes grunnkonstruksjoner, er mye av maskinfremstillingen automatisert. Dobbelsidemaskinering utføres i stor stil, enorme maskineringsmaskiner, som maskinerer opp til 29 meter lange konstruksjoner, roboter og annet avansert utstyr finner man i fabrikken. Etter hvert som man beveger seg i retning av ferdige maskiner dukker flere og flere personer opp og det ser ut som en vanlig fabrikk igjen. Da er vi nemlig i kvalitetsavdelingen, og her gjøres det målinger og tester av alle funksjoner før maskinene godkjennes.

Fiberlaser er veien å gå

- Fibermak er en avansert laserskjæremaskin med moderne design, ultra lavt energiforbruk, rask skjærekapasitet og nesten null vedlikeholdskostnader, bedyrte Sinan Bilgin, internasjonal salgsleder hos Ermaksan.

- I Fibermak overføres laserstrålen til metallplater med fiberkabler, og dens snittkvalitet med høy lystetthet er perfekt på tynnplater. Fiberlaserteknologien gir høy kvalitet ved svært høye hastigheter. Energiforbruket er 70 prosent mindre enn CO2 lasere. Du vil også dra nytte av skjæring i reflekterende materialer som aluminium, kobber og messing ved bruk lav bølgelengde.

Hvorfor Fibermak?

I følge produsenten er Ermaksan tre ganger raskere enn andre laserskjæremaskiner som skjærer i tynnplater. Akser utstyrt med lineære motorer og drivere oppnår 141 m/min. Hastighet og akselerasjon er 2 G på Y og 2 G på x-aksene.

- Fiberlaser er en grønn teknologi som sparer minimum 50 prosent energi. Årsaken er at det er ikke behov for lasergassblanding, det er ikke behov for optiske komponenter fordi laseroverføringen er gjort med fiberkabel.

Fibermak har en kraftig ramme og er utstyrt med høykvalitetskomponenter fra internasjonalt kjente produsenter, og er utformet for å arbeide nøyaktig og kontinuerlig selv under tøffe forhold, understreket Bilgin.

Lasermaskinene er modulbasert, noe som betyr at du kan få nøyaktig så stor maskin som du behøver.

- Fiberlaseren gir uante muligheter og vi bygger gjerne 200 meter lange maskiner, eller lengre hvis kunden ønsker det. Med diodelevetid på 100.000 timer kan man produsere i 12 til 20 år før denne må skiftes, det gir forutsigbarhet og reduserte driftskostnader.

Energieffektiv kantpresse

Ermaksan kombinerer sin 30 års erfaring innen produksjon av kantpresser med ny teknologi og presenterer den nye generasjonen Evolution-serien med hybride kantpresser.

- Raske, stillegående (63dB), presise, miljøvennlige og energisparende er ord som beskriver Evolution-serien. Kantpressene gir feilfri knekking av små deler selv på forskjellige punkter med rask repetisjon og høye knekkepresisjonsfunksjoner, mener salgssjefen.

Hydrauliske stempler blir drevet av AC servomotorer uten proporsjonale retningsventiler på Evolution-serien. Ingen behov for posisjoneringsventiler betyr mer presisjon og mindre vedlikehold. Det er ikke noe trykktap. Mens pumpen på ordinære kantpresser virker kontinuerlig hele dagen, er det på Evolution-serien hybrid kantpresser kun energiforbruk når operatøren trykker på pedalen og flytter den øverste bjelken for knekking. Siden det ikke er trykktap er energien, det vil si presskraften, på høyeste nivå. Oljenivået er redusert med 80 prosent, det er ikke oljeoppvarming og oljen har lang levetid

Stor tro på Norge

Under fabrikkbesøket møter Maskinregisteret også den norske representanten TB Maskin AS og daglig leder Thomas Bech. Han beundrer Ermaksan for sin innovative teknologi og familiebedriftens evne til å utvikle konkurransedyktige maskiner til et krevende marked.

- Maskinene som kommer ut av denne fabrikken holder høy standard. For meg som forhandler er det viktig at jeg ikke får reklamasjoner og merarbeid som følge av for dårlig kvalitet eller svakt serviceapparat. Ermaksan er en fryd å jobbe med, produktspekteret er stort og bedriften har alltid tilgjengelige deler i løpet av timer, samtidig som serviceavdelingen gir meg fullt fokus når jeg trenger dem. Produktene passer godt i det norske markedet, og vi har allerede mange fornøyde kunder som har kjøpt Ermaksan. Dette gir oss stor tro på videre salgsutvikling i Norge, sier Thomas Bech.

For mer informasjon besøk: http://www.ermaksan.com.tr/eng eller http://www.tbmaskin.no

Ermaksan Fibermak med lav laserbølgelengde kan skjære i reflekterende materialer som aluminium, kobber og messing.

Ermaksan Fibermak med lav laserbølgelengde kan skjære i reflekterende materialer som aluminium, kobber og messing.