Oceaneering Rotator på hugget:

Forventer fordoblet produksjon

Med gode indikasjoner på vekst tar likeså godt Oceaneering Rotator steget og investerer 24 millioner kroner i ny teknologi. Forventet dobling av etterspørselen av bedriftens produkter er viktigste årsak til satsingen.

Publisert Oppdatert

Maskinregisteret besøkte nylig Oceaneering Rotator - en ledende utvikler og produsent av subsea og topside hydrauliske kontrollventiler, subsea kjemiske injeksjonsventiler og kontrollsystemer til den internasjonale olje- og gassindustrien.

Planen var å stikke innom på vei hjem fra et par bedriftsbesøk i Søgne og se på Oceaneering Rotators nye sag, en Danobat DS3A som P. Meidell har levert. Lite visste jeg at dagnes omvisning skulle inneholde investeringer på i alt 24 millioner kroner i nytt produksjonsutstyr.

Søker økt kapasitet

Velkommen, sier Ole Jørgen Bakkevold mildt og henviser til garderoben der man får utlevert vernesko og vernebriller. Det er produksjonssjefen selv som åpner dørene og viser rundt i verkstedet på Nodeland.

- Vi har hatt en intensiv periode her med planlegging, montering og igangkjøring av ny teknologi til en samlet verdi av 24 millioner kroner, innleder Bakkevold, stående ved siden av den tidligere nevnte sagmaskinen.

Det må da være en veldig kostbar sag kommenterer undertegnede. Bakkevold ler, nei den er ikke så kostbar. Riktignok er den avansert og effektiv, men vi har så mye mer å vise deg, du har litt tid ikke sant?

Etter å ha sett på sag et par minutter vil produksjonssjefen videre.

- Danobaten er litt mindre enn den vi har fra før, men vi har kapasitetsbehov så da vil vi gjerne ha to sager så vi slipper kø i den delen av produksjonen, forklarer Bakkevold, mens vi haster videre.

Store besparelser

Fire nye maskineringssentre kommer til syne i enden av verkstedhallen. En Makino a82M, en Nakamura-Tome WY-100 samt to Nakamura-Tome NTY³-250. Alle fire spekket for mest mulig ubemannet kjøring i harde materialer og fine toleranser.

Hvorfor er det nødvendig å investere så tungt i ny teknologi?

- Dels har vi enkelte maskiner som begynner å gå ut på dato, men vi ser at markedet vokser mer enn det vi har kapasitet til å følge uten å ta affære. Bare ved Nakamura-maskinene har vi målt opptil cirka 50 prosent produktivitetsforbedring sammenliknet med tidligere maskiner. To av maskinene har tre revolverhoder, den andre to og alle er såkalte flerfunksjonmaskiner som hver er utstyrt med et stort antall verktøy. Vi får naturligvis en periode med overkapasitet, men fordi vi venter stor vekst i nær fremtid tror vi at vi har dimensjonert for det som skal komme, svarer Bakkevold.

Kvalitet i høysetet

Fra verkstedhallen viser Bakkevold vei til kvalitetsavdelingen.

- Kundene krever svært høy kvalitet. Vi leverer jo blant annet produkter som skal fungere på havets bunn i flere tiår, så vi må sikre at produktene holder hva vi lover, sier Bakkevold når vi står ved ultralydvaskemaskinen - en Anmasi MAXILINE helautomatisk delevasker.

- Ultralydvaskeren gjør en skikkelig jobb og bidrar til at vi effektivt kan holde høyeste kvalitet gjennom alle prosesser. Dessuten har vi to nye målemaskiner - en DEA Global Silver og en TESA profilmålemaskin. Sistnevnte er til for operatørene som selv kan måle deler uten å belaste kvalitetsavdelingen. En oppgradering her var helt nødvendig skal vi unngå å skape flaskehalser i produksjonsprosessen, understreker Ole Jørgen Bakkevold, som ikke ser bort fra at det kan komme flere nyinvesteringer.

- Skal vi fortsette å være en verdensledende aktør innen subsea må vi sikre at produksjonskapasitet og kvalitet møter kundekravene. Det er kort og godt grunn god nok til å investere i kompetanse og teknologi, avslutter Bakkevold.

For mer informasjon besøk: www.rotator.no