GMV AS – Best på komplekse deler

De satser der de er best, og det er å maskinere komplekse deler i harde metaller. Jo vanskeligere desto mer utfordrende, det er moralen i jærbedriften GMV AS.

Fem nye Mazak Integrex kan GMV AS skilte med! Adm direktør Tor Ole Talgø t.v og maskinleverandøren Ravemas mann, Reidar Kverneland, tar hverandre i hånden på det.
Fem nye Mazak Integrex kan GMV AS skilte med! Adm direktør Tor Ole Talgø t.v og maskinleverandøren Ravemas mann, Reidar Kverneland, tar hverandre i hånden på det.
Publisert Oppdatert
Nye maskiner er raskere og gir større fleksibilitet. Derfor planlegger man relativt rask utskifting av maskinparken hos GMV AS.
Nye maskiner er raskere og gir større fleksibilitet. Derfor planlegger man relativt rask utskifting av maskinparken hos GMV AS.
Fisken er levende, og det er arbeidsmiljøet hos GMV AS også!
Fisken er levende, og det er arbeidsmiljøet hos GMV AS også!

Lyst treverk på veggene i entreen vitner om en industrileder som vil sette sitt personlige preg på tilværelsen. Slik er det da også hos GMV AS, de gjør tingene på sin måte, og det synes når man kommer på besøk.

Skal øke produktiviteten

Ser man bort fra det faktum at GMV AS spesialiserer seg på maskinering i harde metaller finner man en lidenskap for materialet tre hos bedriftens eier og adm. direktør Tor Ole Talgø. Det er kanskje årsaken til det vakre inngangspartiet, og ikke minst bakgrunnen for den håndlagde stemplingsstasjonen (se foto).

Historisk sett ble GMV startet i 1988 som Gjesdal Mekaniske Verksted og den gang drev man med produksjon av blant annet innredninger til fjøs, og ellers alt som var tilgjengelig av mekanisk arbeid. Siden har bedriften vokst og i 2008 flyttet man inn i 6000 kvadratmeter flotte lokaler på Forus i Sandnes kommune. Det er her Maskinregisteret får trenge seg på en sen vinterkveld.

Verkstedslokalene er lyse og rommelige, her er ingen trengsel. På gulvet finner vi sågar en sofagruppe som vi flytter litt slik at vi får tatt et annerledes verkstedsbilde. Produksjonsleder Mikal Stene forsikrer at møblene faktisk blir brukt. Dessuten passer han på å legge til at fiskene i akvariet er ekte og bidrar til å skape trivsel på jobben. For det jobbes en hel del. To skift kjøres daglig og man har et mål om å trimme produktiviteten med to prosent, og det med hjelp av gode medarbeidere og ny teknologi.

Fem nye Integrex

Dagens GMV er et høyteknologisk verksted som har gått fra allsidig mekanisk arbeid og relativ kort horisont på arbeidsoppdrag, til mer produksjonsrettet arbeid, totalleveranser inkludert montering og testing/dokumentasjon, til enkelte oppdrag med varighet over flere måneder. Hovedsakelig er produktene nedhullsutstyr i olje og gassektoren.

- Vi har et utrolig sterkt faglig team her på huset og er kanskje den siste generasjonen håndverkere som kan alt fra manuelle maskiner til ny digital teknologi. Veien fra manuelle til styrte maskiner ble til ettersom produktene ble mer komplekse. Da vi fikk et oppdrag om å lage en connector, en meget komplisert del, ble det årsaken til vår første Mazak Integrex. Siden har vi blitt fortrolige med Mazak, og at vi kjøpte fem nye Integrexer i 2012 sier sitt om hva vi syns om teknologien og maskinleverandøren, sier Mikal Stene.

Store på GibbsCAM

Årsaken til investeringene er behov for mer fleksibilitet som bidrar til økt produktivitet.

- Maskinene er raskere enn eldre maskiner, kan gjøre flere operasjoner i en oppspenning og gir veldig få komplikasjoner under bruk. Mazakmaskinenes driftssikkerhet er helt avgjørende samtidig som en kompetent maskinleverandør gjør det enkelt å være kunde, mener Stene.

Investeringsplanene hva maskiner angår er å skifte ut de mindre maskinene innen fem år og større maskiner etter seks til syv år.

Selv om det er en fordel å ha maskiner med samme styringssystem satser GMV også på GibbsCAM i stor stil.

- Vi har 18 lisenser og er med det blant de største brukerne i Europa. Fordelen ved denne programvaren er at vi kan lage svært kompliserte deler offline slik at maskinene ikke behøver å stå stille nevneverdig lenge før ny jobb er klar til kjøring. Det forutsetter naturligvis at man har nok å gjøre, men satt i system får man uansett mer oppetid på denne måten, forteller produksjonslederen.

Arbeidsmiljøet viktig

Selv om fokuset naturligvis ligger på kundenes krav til kvalitet og presisjon har man hos GMV minst like mye fokus på arbeidsmiljø og trivsel. Lyse lokaler med store vindusflater og ryddige, rene verkstedshaller prioriteres.

- Vi legger stor vekt på trivsel. Når den er god går produktiviteten opp. Vi har veldig lavt sykefravær og ingen av de 70 ansatte, hvorav ti lærlinger, er fagorganisert. Bedriften deltar i "pøbelprosjektet" som går ut på å få unge mennesker som av en eller annen grunn står utenfor det etablerte skolesystem og arbeidslivet ut i jobb. Det gir gode medarbeidere, og vi annonserer sjelden etter nye medarbeidere i media. Godt rykte og noen linjer på vår webside gjør nytten, konkluderer Mikal Stene.

I skrivende stund er det ledig jobb som CNC-operatør hos GMV AS, og for å få informasjon om den må du besøke: gå til webside

Dette er et mekanisk verksted på Jæren! Lyse, ryddige og rene lokaler gir et godt inntrykk.
Dette er et mekanisk verksted på Jæren! Lyse, ryddige og rene lokaler gir et godt inntrykk.