Innovasjonspris til INDEX på Simodec

Under den franske maskinmessen Simodec 2012 ble den tyske maskinprodusenten INDEX tildelt førsteprisen for beste maskininnovasjon. INDEX MS 22-8 heter dreiebenken med åtte spindler som vekker oppsikt for sin avanserte teknologi.

De skandinaviske gjestene var interessert i produksjonen hos FCMP. Med unntak av julaften og nyttårsaften går fabrikken døgnet rundt hele året.

De skandinaviske gjestene var interessert i produksjonen hos FCMP. Med unntak av julaften og nyttårsaften går fabrikken døgnet rundt hele året.

Publisert Oppdatert
Dette er en av maskinene jeg har stor tro på for det norske markedet, uttaler Alexander Stjepic, leder for INDEX-TRAUB Norge. INDEX R200 har hoved- og motspindel, og i tillegg til dreiing utføres også 5-aksemaskinering og evt. sliping i samme oppspenning.

Dette er en av maskinene jeg har stor tro på for det norske markedet, uttaler Alexander Stjepic, leder for INDEX-TRAUB Norge. INDEX R200 har hoved- og motspindel, og i tillegg til dreiing utføres også 5-aksemaskinering og evt. sliping i samme oppspenning.

Maskinregisteret fikk delta på messe og kundebesøk sammen med representanter fra INDEX/TRAUB og kunder fra Skandinavia. Målet var å vise frem nyheter på Simodec-messen og besøke en fransk underleverandør til bilindustrien. En av konklusjonene som kom frem under turen er at norske bedrifter ikke er alene om å møte global konkurranse og at veien til god konkurranseevne går gjennom høy teknologi og spisset kompetanse.

Pris for beste teknologi

Simodec er en ren fransk messe som arrangeres i La Roche nær grensen til Sveits. Blant utstillerne finer vi internasjonale leverandører av dreie- og fresemaskiner samt tilhørende teknologi.

For INDEX-TRAUB er målet å vise skandinaviske kunder det siste innen dreieteknikk, og den tyske maskinprodusenten har svært avanserte maskiner å tilby stadig mer krevende kunder. Felles for de skandinaviske i reisefølget er at de har strenge krav til kvalitet og store serier. I dette tilfellet snakker vi om serier fra noen titalls tusen til millioner av deler per år.

Mens vi besøker INDEX-TRAUB's stand kommer Klaus Göhring fra franske INDEX-TRAUB bort til oss og viser frem trofeet som beviser at man har vunnet prisen for beste maskinteknologi på messen. Det stimles foran maskinvidunderet og noen norske kunder vil se under panseret, det er noe de lurer på bak spindlene.

Tiltro til maskinene

I samtaler med de norske kundene kommer det frem at de kjenner INDEX-TRAUB-maskinene godt, at de har lengre erfaring med bruk av disse i egen produksjon og at det derfor er interessant å vurdere nye investeringer. På spørsmål om hva det er som gjør at disse maskinene er aktuelle for det norske markedet er svaret at man er nødt til å øke automasjonsgraden og effektiviteten for å møte internasjonale konkurranse. Maskinene fra INDEX-TRAUB skal visstnok være så avanserte og stabile at man ser i et lengre perspektiv når man foretar en maskininvestering. Maskinene er kostbare i innkjøp, men over tid er det en lønnsom investering mener en av de norske kundene.

Globalt i Frankrike

Et viktig poeng ved planlegging av en maskininvestering er å innberegne materialhåndteringsutstyr og ikke minst opplæring av operatører. Besøk hos maskinprodusenten sees på som den beste måten å få god kjennskap til hver enkelt maskin samtidig som opplæringen gjøres uten forstyrrelser fra andre.

Samme innstilling møter vi hos den franske underleverandørbedriften FCMP (Fabrication-Conception-Mécanique-Plastique). Her blir vi tatt imot av far i huset, grunnlegger David Callendrier. Han presenterer sin virksomhet for den skandinaviske delegasjonen og viser oss rundt i den ene av fire fabrikker som hans selskap eier.

- Vi holder til i en dal - Haut Savoie - med cirka tusen konkurrerende produksjonsbedrifter. For at vi skal kunne hevde oss i denne tøffe situasjonen satser vi på høy kompetanse og en stor del innovasjon, både på produktområdet så vel som maskinteknikk og prosesser, forteller Callendrier.

Hele 12 prosent av årlig omsetning går til maskininvesteringer, i tillegg kommer eiendomsutvikling og innovasjon!

- Vi videreutvikler våre INDEX-maskiner slik at de blir raskere. Marginene er så små at vi må finne måter å tjene penger på, en av dem er hastighet.

Når INDEX hevder at vi kan produsere en del på 30 sekunder jobber vi med å modifisere maskinen og prosessen slik at vi kan gjøre delen fredig på syv sekunder, uttaler bedriftslederen.

FCMP leverer til et globalt marked, og det er deler til bilindustrien som er største kundegruppe. Romfart er også et fokusområde, spesielt ved fabrikken i Tyrkia. I tillegg til denne, og de to fabrikkene i Frankrike, har man også en produksjonsenhet i USA.

Også plast og magnesium

Blant de nær 40 maskinene i den fabrikken vi besøker finner vi ti INDEX-maskiner, en MS42C og ni andre MS22 og MS32-flerspindelmaskiner.

- Min favorittmaskin er MS42C, den er så sterk og stabil, uttaler David Callendrier mens han viser de skandinaviske gjestene rundt.

Bedriftslederen er opptatt av kvalitet og kontinuerlig produksjon og demonstrerer egenproduserte kvalitetskontrollstasjoner ute i produksjonen.

- Vi må ha full kontroll på det vi gjør. Disse kontrollstasjonene er fleksible og kan måle flere typer deler ved enkle grep. Selv om delene ikke er ekstremt komplekse må presisjonen være på topp. Callendrier leder oss inn i plastavdelingen. Her står et 20-talls plaststøpemaskiner og tilsvarende kontrollstasjoner som i maskineringsverkstedet.

- Ved å kombinere plast med metallkomponentene øker vi verdiskapingen og får flere ben å stå på. Callendrier plukker opp en komponent og viser hvor fine toleranser som kreves av plaststøpeprosessen.

Hva fikk en metallvareprodusent til å satse på plast?

- Vi må være innovative hvis vi skal overleve. Derfor har vi også satset på magnesium. FCMP er i dag den første gruppen i Europa til å tilby våre kunder denne teknologien. Vi har valgt Thixomolding-prosessen, som er produktiv og som gir gevinster som: Likner stykkstøping av metalldeler, med nær null porøsitet, økt designfleksibilitet, lavere energikostnader (lavere temperaturer), lengre verktøylevetid og miljøvennlig. Dette er relativt nytt for oss, men vi har nå en prøveproduksjon for Siemens som vil gi oss mange svar, beretter David Callendrier.

Om de skandinaviske gjestene tar opp konkurransen innen plast og magnesium gjenstår å se, men at enkelte av dem vil satse på INDEX-TRAUB-maskiner er mer sannsynlig. I så fall får du, kan hende, vite hvem hvis du leser Maskinregisteret jevnlig.

For mer informasjon besøk: http://www.index-werke.de eller http://www.fcmp.fr eller http://www.salon-simodec.com/

Vi må være innovative og skape merverdi for å vinne i den globale konkurransen, uttalte David Callendrier, adm. dir. for den franske bildelprodusenten FCMP.

Vi må være innovative og skape merverdi for å vinne i den globale konkurransen, uttalte David Callendrier, adm. dir. for den franske bildelprodusenten FCMP.