Kimtech vannskjærer til Norsk Helsedesign

Bedriften Nordisk Helse Design (NHD) har arbeidet med utvikling av rullestoler og andre typer hjelpemidler i en årrekke. En av deres oppgaver er å skape en verden hvor alle behandles likt uten hensyn til fysiske forskjeller. Denne jobben krever høy kompetanse og gode verktøy når prototyper skal fremstilles. Av den grunn har NHD gått til anskaffelse av en Kimtech vannskjærer fra P. Meidell.

Fra venstre Jan Braseth, daglig leder hos NHD og Frank Søgaard fra P. Meidell foran Kimtech vannskjæreren.
Fra venstre Jan Braseth, daglig leder hos NHD og Frank Søgaard fra P. Meidell foran Kimtech vannskjæreren.
Publisert Oppdatert

- Vannskjærere er fenomenale verktøy og utrolig anvendelige når vi skal lage nye prototyper, forklarer daglig leder hos NHD, Jan Braseth.

- Vi må kunne skjære i alle typer materialer, og hadde behov for en maskin som kunne skjære i alt fra stål, rustfritt stål, plast, karbon, aluminium, stoff, fliser stein osv. Vår nye vannskjærer gir oss alt dette, og vi er nærmest overveldet over alle mulighetene vi har. Med vannskjæreren kan vi også serieprodusere deler med en jevn og ensartet kvalitet, sier Braseth og fortsetter:

- Repetisjonsnøyaktigheten er svært høy, og når vi har behov for flere identiske deler, er det bare å la maskinen jobbe. Delene blir perfekte fra første stund, og finishen er så bra at kun minimal, eller ingen, etterbehandling er nødvendig. Vi i NHD har jobbet med prototyputvikling i mange år, og våre ansatte besitter en enorm kompetanse. Vi jobber og designer med programvaren SolidWorks. Når vi er klare med designet overføres filen til vannskjæreren og produktet kan skjæres, forklarer Braseth.

Jan Braseth med resultat av en plastprint av et boligprosjekt.
Jan Braseth med resultat av en plastprint av et boligprosjekt.

Plassmangel ga behov for liten maskin

Da NHD begynte arbeidet med å finne en vannskjærer var det mange behov å ta hensyn til.

- Plassen vi har er begrenset, og vi ønsket en så liten maskin som mulig. Samtidig skulle maskinen være enkel å bruke, være presis og ha høy kvalitet. Vi endte derfor opp med en Kimtech, med 2x1 meter skjærebord, og denne vannskjæreren fyller alle våre krav. Før anskaffelsen sjekket vi flere leverandører. Vi hadde allerede svært god erfaring med Kimtech, og var veldig fornøyde med leverandøren P. Meidell AS fra tidligere levering av maskiner til oss. De har vært gode på service og er alltid tilgjengelig ved behov, uttaler Braseth.

- Vi har solgt Kimtech i Norge i mange år, forteller salgsansvarlig hos P. Meidell AS, Frank Søgaard.

Kundetilpasset maskin

Jan Braseth foran bedriftens Haas maskin.
Jan Braseth foran bedriftens Haas maskin.

Kimtech er Norges mest solgte vannskjærere og det er levert nærmere 70 vannskjærere bare i Norge.

- Kimtech er en av Skandinavias ledende leverandører av kundetilpassede vannskjærebord, de er suverene på service, har korte leveringstider og kan levere XY- bord i dimensjoner fra 1x2 meter opp til 5x20 meter. Maskinene kan leveres med ulike pumpetyper og størrelser, og de tilpasses kundens krav til hastighet og antall skjærehoder.

Kimtech leverer tre standardmaskiner som dekker de fleste bruksområder, men de bygger også skreddersydde og helt kundetilpassede maskiner, forklarer Søgaard videre.

Varierende og spennende oppdrag!

- NHD har mange ulike oppdrag, og vi er hele tiden motivert av ønsket om å fremskaffe det optimale hjelpemidlet for våre brukere. Vi utvider stadig med nye produkter, og mye av utviklingen skjer i designprogrammer på PC. Når vi har en design vi mener kan fungere, er neste skritt å fremstille en prøve av produktet. Ofte bruker vi vår 3D-printer, som gir oss et godt og nøyaktig inntrykk av hvordan det ferdige produktet vil være. Produktet kan studeres visuelt, det kan kjennes på, og man får sjansen til å se om noe bør forandres før vi går videre i utviklingen. 3D-printere er fantastiske maskiner, og på denne har vi også gjort print for blant annet boligutviklere. Det å se et boligprosjekt printet ut i liten skala gir et godt og realistisk bilde av hvordan virkeligheten vil se ut, og er til stor hjelp under utviklingen, forklarer Braseth, og fortsetter:

Genny rullestol er utstyrt med et selvbalanserende understell fra Segway, modifisert og tilpasset rullestolbrukere.
Genny rullestol er utstyrt med et selvbalanserende understell fra Segway, modifisert og tilpasset rullestolbrukere.

- Våre unike brukere gjør at vi alltid jobber med spennende prosjekter, blant annet utviklingen av Genny. Dette er en helt ny måte å bevege seg på for personer avhengige av rullestol! Genny er utstyrt med et selvbalanserende understell fra Segway, modifisert og tilpasset rullestolbrukere. Du kan forflytte deg forover, bakover eller rotere, uten bruk av joystick, kun minimale bevegelser med overkroppen er nok til å bevege stolen. Dette er kun et av mange spennende prosjekter akkurat nå, sier Braseth, som også hjelper andre oppdragsgivere med vannskjæring og prototypbygging i 3D-print. Vår moderne maskinpark skal nok fremskaffe interessante produkter både for oss og våre oppdragsgivere også i fremtiden, avslutter Jan Braseth.

 

Les mer på www.nhd.as og www.meidell.no