Lamellteknologi for trykkluft!

Lamellkompressorer som kompresjonsteknologi har vært litt i skyggen av skruekompressorer. På verdensbasis er det imidlertid 500,000 kompressorer i drift fra leverandøren Hydrovane. I enkelte land med høye strømpriser har denne teknologien kapret nesten halve markedet.

Publisert Oppdatert

Enkel og genial teknologi

Luften komprimeres langs hele rotoren som sitter eksentrisk plassert i rotorhuset. Lamellene ligger løst i utfreste spor på roteren og som gjør at de slippes ut av sentrifugalkraften og skyves inn ettersom avstanden til innerveggen på rotorhuset minker.. Trykkluften komprimeres derfor etterhvert som lamellene skyver luften lettere mot veggen i rotorhuset.

Lamellene ligger hele tiden mot en oljefilm som medfører at en lamellkompressor ikke går hurtigere enn 2000 omdreininger per minutt (rpm). De fleste lamellkompressorer går med en hastighet på 1450. Den meget sakte rotasjonen, kombinert med en direktekobling til motoren, gjør at lamellkompressoren har for flere modeller et suverent lavt kraftforbruk. Rotoren representerer mindre masse enn en tilsvarende skrue. Lav rotasjonshastighet gir også god fyllingsgrad.

Driftsikker og lang levetid

Sakte rotasjon sammen med direktekobling og matrialvalget gjør at lamellkompressorer har en garantert levetid på 48000 timer. Det er likevel kjent at disse maskinene ofte kan langt over 100 000 timer. Etter 10 000 timers drift vil materialet «glassifiseres», det vil si at overflatene blir hardere og friksjonen synker ytterligere. Dette slår positivt ut på kompressorens effektivitet og det er mulig å oppnå 10% energigevinst. «Derfor har Hydrovane et ordtak som lyder: "Hydrovanes run in - other technologies wear out" » forteller Kim i AMA. En nøkkelfaktor for å være sikker på å holde levetiden lang for kompressoren er å være nøye med oljeskift, og benytte riktig olje. Dette kommer av at lamellene ligger mot en oljefilm som sikrer minimal slitasje og er tetning for den komprimerte luften hvis oljen holdes i god stand.

Fornuftig og forutsigbar som frekvensstyrt

For egnede applikasjoner er det kjent at frekvenstyring har en positiv effekt på kraftforbruket. Dette gjelder for både skruer og lammellmaskiner. Da effektkurven er en U-formet kurve, der svært sakte eller svært stor hastighet medfører at man raskt møter stor motstand og derav får stort spesifikk kraftforbruk så betyr turtallet mye for effekten.

En frekvensstyrt lamellkompressoren med moderate hastigheter viser seg å få en gunstig effekt over store deler av arbeidsområdet innenfor det vi definenerer som energieffektivt. Her mellom 1000 og 2000 rpm. Hydrovane har derfor en god markedstilpasning ved å kombinerer effektiv gjennomprøvet kompresjonsteknologi med moderne elektronisk styring . I tillegg har den enkel service for samtlige modeller.

Hydrovane har også lansert en ny vertikal serie som krever ekstra liten plass og med frekvensstyring for samtlige modeller over 4kW. Hydrovane som leveres med tank, tørker og filtre i den kombinasjon kunden måtte ønske. Hydrovane har i utgangspunktet vært en dyr maskin. Derimot har utviklingen i det britisk pundet, og gode avtaleforhold mellom AMA og organisasjonen i Hydrovane bidratt til at maskinene har blitt konkurransedyktig i pris. Et sterkt incentiv for oss å fokusert jobbe med lamellkompressorer. Dette har gjort at Hydrovanes eneste ulempe, pris, ikke lenger er en faktor» avslutter Kim i AMA Salg AS.

Nøkkelfaktorer ved Hydrvane lamellkompressorer oppsummert:

Kompressorene strekker seg fra 1 -75 kW.

Kraftforbruket er det laveste på markedet for flere modeller.

Leveres med frekvensstyring for en enda lavere kraftforbruk for egnede applikasjoner.

Maskinen har svært få slitedeler og det er ikke uvanlig at kompressoren går 100 000 timer uten noe form for feil eller overhaling av kompressorelementet.

Alle lamellkompressoren fra Hydrovane går med svært lavt turtall og sjelden mere enn 1400 omdreininger i minuttet (rpm) mot skruekompressorer som ofte ligger på dobbelte og tredobbelte avhengig av leverandør og modell. Dette gir mindre belastning, lengre levetid og lav støy.

Kompressorene er mer kompakte og tar mindre plass enn de fleste skruekompressorer. Kombinert med lavt støynivå gir dette flere plasseringsmuligheter.

Kompressorene er direktedrevne, som reduserer tap i kraft og har færre utsatte deler.

De minste modellene til Hydrovane har et støynivå opptil 30dB lavere enn stempelkompressorer.

Meget enkel service og et av markeds beste serviceprogram for hvert enkelt serviceintervall.

Kort om Hydrovane:

Gjennom sin 50 års historie (pt 2008) har Hydrovane vært markedsleder innen lamellkompressor teknologi og bygget et rykte om kvalitet og driftssikkerhet andre bare kan drømme om.

Som en del av CompAir gruppen, har Hydrovane produsert over 750,000 kompressorer som er benyttet i stor utstrekning av selskaper verden rundt.

Det innovative lamell prinsippet er enkelt og meget effektivt, designet for å møte kundens krav og tilbyr en unik forretningsløsning for pålitelig høy kvalitetstrykkluft og gass.

Design og produksjon er basert i Storbritannia hvor det benyttes det seneste innen konstruksjons-programmvare og maskinpark-teknologi.

Hydrovanes styringssystemer følger ISO9001/9002 for å sikre at produksjonen av førsteklasses kompressorer som bare går og går!

Fakta:

Hvordan fungerer en lamellkompressor:

A: Luft trekkes inn gjennom innsuget.

B: Luften presses mellom rotoren og veggen på rotorhuset.

C: Luft trykkes sammen gjennom et redusert volum. Olje innsprøytes kontinuerlig for å kjøle, tette og smøre.

D: Trykkluft passerer inn i den primære oljeseperatoren.

E: De gjenstående restene av olje fjernes i et siste separator element, og gir høy kvalitet på trykkluften.

F: Trykkluften i systemet passerer gjennom etterkjøleren, som tar vekk mesteparten av kondensen.

G: Olje sirkuleres av det interne lufttrykket, passerer gjennom en oljekjøler og filter før det returnerer i kompressoren.

H: Luftstrømmen reguleres av et innebygget styringsystem.