LIMO Activation Line 300:

Laserteknologi skaper funksjonelle overflatesjikt

Med målrettet bestråling ved hjelp av laserteknologi kan man uniformt varmebehandle store flater. Det tyske selskapet LIMO har utviklet teknologi som kan både varme og kjøle overflater og således skape funksjonelle sjikt på de fleste materialer.

Activation Line 300 lasersystem fra LIMO kan både varme og kjøle funksjonelle lag med tykkelse på bare noen hundre nanometer, og gjør det med energieffektivitet og presisjon uten å skade underlaget under.
Activation Line 300 lasersystem fra LIMO kan både varme og kjøle funksjonelle lag med tykkelse på bare noen hundre nanometer, og gjør det med energieffektivitet og presisjon uten å skade underlaget under. Foto: LIMO
Publisert Oppdatert

I dag blir laser sett på som en svært allsidig teknologi som antas å være i stand til praktisk talt alt av dem som befinner seg utenfor feltet. Men nå, hos Dortmund-baserte LIMO, er det plutselig snakk om å bruke en laserkilde for overflateoppvarming som helt sikkert vil forbløffe selv erfarne fotonikkeksperter. Det innebærer en særskilt applikasjon til Activation Line 300, den kraftigste L³ LIMO laserkilden.

- Forestill deg at en overflate med et funksjonelt sjikt, bare noen få mikrometer tynt, skal varmes opp til over 1000 °C, sier Dirk Hauschild , direktør i Thin-Film Activation hos LIMO Lissotschenko Mikrooptik GmbH.

- Tenk at man gjør dette med et substrat som allerede er ødelagt ved 500 °C. Men det stopper ikke der, fortsetter Hauschild: De lagene som skal optimaliseres er ofte sammensatt av små partikler eller molekyler som mister sine ønskede egenskaper og strukturelle størrelse bare noen få sekunder etter at prosesstemperaturen er nådd.

Oppvarming og kjøling

Her er det et behov for rask og målrettet oppvarming og kjøling. Denne utfordringen kan møtes ved bruk av en " in-line" høy temperaturprosess som gir målrettet overflateoppvarming i løpet av millisekunder. Activation Line 300 er spesielt utviklet for å fylle dette behovet. Med sin høye elektrooptiske energieffektivitet på over 40 prosent, (en CW effekt over 13kW med homogen linjefokus 300 mm lang) varmes selv de tynneste funksjonelle lag (tykkelser på over 0,1 µm til mer enn 100 µm) med en intensitet på 40kW/cm² i noen få millisekunder (strålekvalitet M² < 3 i behandlingsretningen). På grunn av den lave varmekapasiteten avkjøles også lagene igjen meget hurtig.

- Laserenergien tjener således til å funksjonalisere sjikt og, som et resultat, øke verdien, uttaler Dirk Hauschild.

Takket være målrettet bestråling ved hjelp av laserlinjeprofilen kan brukeren uniformt varmebehandle store flater. Activation Line 300 muliggjør dermed tilpasset avspenning, krystallisering og sintringsprosesser med fullt lukkede flater.

Kom på besøk!

- Presisjonsvarmebehandling av belegg på glass, metall, keramikk, ulike typer filmer og til og med på papir er også mulig, bemerker Hauschild.

For produksjonsprosessen kan brukeren også benytte ekstremt små energi- og "prosessvinduer" som ellers ikke ville være mulig med bruk av konvensjonelle teknologier.

- Jeg inviterer deg til å gjøre følgende: Kom og besøk oss i Dortmund og behandle dine innovative materialer og beleggprøver, sammen med vårt team i vårt Application Center, for å oppnå optimal utforming og tilpasning av din Activation Line laserkilde, inviterer Hauschild.

For mer informasjon besøk: www.limo.de