Dynatec i tett TIP-samarbeid:

Må være best for å overleve!

I forbindelse med Prosjektoppgaven Dynatec AS har laget for realfag har det vært besøk fra Tyskland, Tsjekkia og Slovakia. Delegatene er overrasket over det tette samarbeidet. Dynatec på sin side mener det er en nødvendighet for overlevelse.

Europeere på omvisning hos Dynatec SMV.
Europeere på omvisning hos Dynatec SMV.
Publisert Oppdatert
Produksjonsplanlegger Sturla Holtan tegner og forklarer.
Produksjonsplanlegger Sturla Holtan tegner og forklarer.

Tidligere i år kom en delegasjon med 12 lærere og skoleledere fra Tyskland, Tsjekkia og Slovakia på besøk til Dynatec sine lokaler i Askim. Besøket er en del av prosjektet Lifelong Learning i EU-regi hvor Askim Videregående Skole også deltar. Målet med besøket er å se hvordan samarbeid mellom skole og næringsliv foregår i Norge. Det tette samarbeidet mellom Dynatec og Askim Videregående Skole overrasker lærere og ledere fra Mellom-Europa.

- Meget interessant å se hvordan skole og næringsliv kan samarbeide, dette er en ukjent verden i våre land, forteller gruppeleder Ladislav Abraham fra Tsjekkia under besøket på Dynatec.

Ikke bare teoriskole

Assisterende rektor Arnfinn Løken ved Askim Videregående Skole er helt klar på at han ønsker et fruktbart samarbeid med næringslivet.

- Målet vårt er å øke interessen for realfag, sier han. - Norge trenger flere ingeniører og det er her vårt samarbeid med Dynatec kommer inn i bildet. Med Dynatec-prosjektoppgave får nå elevene se at det de lærer av formler og beregninger i fysikktimene, konkret kommer til nytte i en bedrift i nærmiljøet.

Løken sier at det er viktig at teorielever ikke bare går på teoriskole, men også får se at kunnskapen er anvendbar i arbeidslivet.

- Lærere fra de tre landene som besøker oss nå, er overrasket at en bedrift som Dynatec kommer til oss (Askim VGS), for å samarbeide, og det med edle hensikter, poengterer Løken.

Vi må være best!

Ferden videre gikk til Dynatec SMV hvor produksjonsplanlegger Sturla Holtan viste delegasjonen rundt. Dynatec SMV sitt samarbeid med Askim VGS er mer rettet mot TIP-linjen og består av levering av utstyr, programvare, opplæring av lærere og utplassering av elever.

- Dynatec SMV er helt nødt til å rekruttere topp fagkompetanse, sier Holtan. Skal vi overleve som verkstedbedrift i Norge er vi nødt til å være best på den nyeste teknologien ellers taper vi kampen mot Kina og Øst-Europa hvor lønninger og kostnadsnivå er mye lavere. Vi er nødt til å utvikle oss og være i forkant, derfor er det utrolig viktig å rekruttere de flinkeste, helst unge som forstår dagens datateknologi, konkluderer Holtan.

For mer informasjon besøk: www.dynatec.no eller www.askim.vgs.no

Fakta

Lifelong Learning er EUs samarbeidsprogram for utdanning i Europa 2007-2013. Programmet videreføres 2014-2020 under navnet Erasmus Plus. Norge Deltar gjennom EØS-avtalen.

Dynatec AS har utviklet prosjektoppgave for at realfagselever skal få lære jobbrelatert bruk av sin teori kunnskap. Bedriften har levert robot til TIP-linjen. Dynatec AS er totalleverandør innen automasjon og produksjonsløsninger for matindustrien.

Dynatec SMV leverer det siste innen programvare til maskiner for maskinering. Bedriften kurser lærere i bruk av programvare og maskiner og har utplassering av elever. Dynatec SMV jobber med produksjon av spesialmaskiner, utvikling av prototyper og deleproduksjon.

Dynatec AS har utviklet prosjektoppgave i fysikk for at realfagselever skal få lære jobbrelatert bruk av sin teori kunnskap. Bildet er hentet fra presentasjonen av prosjektoppgaven. Mer informasjon finner du her: http://issuu.com/dynatec/docs/fysikkoppgave_13-14_ny_3
Dynatec AS har utviklet prosjektoppgave i fysikk for at realfagselever skal få lære jobbrelatert bruk av sin teori kunnskap. Bildet er hentet fra presentasjonen av prosjektoppgaven. Mer informasjon finner du her: http://issuu.com/dynatec/docs/fysikkoppgave_13-14_ny_3