“World Class” i Rygge:

Moss Jern og Stansefabrikk med lean produksjon

I jubileumsåret når Moss Jern og Stansefabrikk AS (MJS) feirer 50 år tar bedriften mål av seg å være en leverandør som lever opp til begrepet «World Class Manufacturing». For å være på dette nivået har Rygge-bedriften, omorganisert, flyttet og investert i ny teknologi. Nå vil man konkurrere på mer enn kvalitet!

Daglig leder i MJS, Dag Gløer Aarum t.v og Pål Nesbø, daglig leder i Pantronic AS foran den nye stanseautomaten TRUMPF TruPunch 5000.
Daglig leder i MJS, Dag Gløer Aarum t.v og Pål Nesbø, daglig leder i Pantronic AS foran den nye stanseautomaten TRUMPF TruPunch 5000. Foto: Joppe Næss Christensen
Publisert Oppdatert

Full kontroll med fremtiden

- Vi konkurrerer med lavkostland på alle områder, også på pris. Grunnen til det er at vi satser på å fremstille tynnplatekomponenter med minst mulig manuelt arbeid. For å lykkes med det har vi tatt store grep i vår virksomhet, uttaler Aarum.

Han mener det er avgjørende å få kontroll med fremtiden, og med det mener han hvordan man organiserer produksjonen i tiden fremover.

- Ved å jobbe smart, finne gode automasjonsløsninger og tenke prosess kan vi fjerne mye unødig arbeid. Vi kan også organisere ordrene på en slik måte at serieproduksjonen foregår i etapper, altså ved kun å produsere det vi behøver akkurat nå. Da kan vi blande stykkproduksjon inn i serieproduksjonen slik at alt foregår på en smidig måte.

Kan du gi noen eksempler på det?

- Vel, vi kutter ut mellomlager da vi produserer til rett tid. Altså lager vi bare det vi må og reduserer dermed også risiko. Gjennom å produsere med minimal sløsing reduserer vi ytterligere produksjonskostnader. Kompetente medarbeidere sørger for få feil, og gode teknologiløsninger gir både høy kvalitet, rask fremstilling og behov for færre folk, svarer Aarum.

Verktøyveksler til stansemaskinen har 70 verktøy i tillegg til de 21 som finnes inne i maskinen.
Verktøyveksler til stansemaskinen har 70 verktøy i tillegg til de 21 som finnes inne i maskinen. Foto: Joppe Næss Christensen

Kommer kunden til gode

Aarum forklarer hva bedriften har gjort for å komme i posisjon.

- Vi er spesialister på skap, men også mange andre typer tynnplateprodukter. Historisk har vi laget volumprodukter, med god innblanding av små serier. Når vi nå har omorganisert hele fabrikken, investert i automatiske prosesser og kjørt staben på opplæring i lean begynner vi å se hvor stort potensial vi egentlig har. Ikke bare kan vi snu oss rundt på kort tid, vi har høy kompetanse på alt fra ide til ferdig produkt og da gjør vi få feil. Det betyr at vi blir ekstremt fleksible fordi vi eksempelvis kan ta en hastejobb eller et prototypoppdrag innimellom serieproduksjonen uten at det blir fordyrende for kunden. Helautomatiske maskiner med raske verktøyskift og rask omstilling gir oss store logistikkfordeler. Det er dette som kommer kunden til gode når vi snakker om leveringsdyktighet og pris.

Komplett leverandør

Stansing foregår i høy hastighet og presisjon.
Stansing foregår i høy hastighet og presisjon. Foto: Joppe Næss Christensen

Ryggebedriften utfører alt innen tynnplatebearbeiding. Her finner vi helautomatiske produksjonslinjer med stor kapasitet for små og store serier. Maskinene stanser, klipper, gjenger, former og sorterer tynnplateprodukter. Med integrert vinkelsaks produseres gradfrie emner raskere enn ved konvensjonell stansing. Man kan bearbeide plateformater opp til 1500x3000mm med maks tykkelse ved stansing på 4 mm.

MJS har nylig investert i en fullautomatisert TRUMPF TruPunch 5000 stansemaskin tilknyttet logistikksenter/platelager med 70 plasser. Hver plass kan ta opp til 3000 kg.

Stansemaskinen er utstyrt med automatisk verktøyveksler for 70 ekstra verktøy, i tillegg til de 21 som står i maskinen. Alle verktøy er vribare.

- Høy fleksibilitet og rask omstilling på grunn av mono-stanseteknologi er en av grunnene til at vi ble valgt som leverandør, uttaler Pål Nesbø, daglig leder i Pantronic AS, som forhandler TRUMPF.

- Vi kjenner TRUMPF godt og det er en totalvurdering som ligger til grunn for valget av nettopp denne maskinløsningen. Fleksibiliteten og hastigheten er avgjørende, men ikke minst at vi vet vi får god service. Dette er svært høy teknologi og vi hadde mye nytt å lære. Den opplæringen fikk vi gjennom omfattende kursing både hos TRUMPF i Sverige og her hos oss, kommenterer Aarum.

Robotisert knekkecelle

MJS har også laserskjærer som gir høy fleksibilitet og produksjonsmuligheter for komplekse konturer med høy nøyaktighetsgrad. Kapasitet opp til 1500x3000mm med tykkelser fra 0,5 til 12mm.

Robotisert knekkecelle med TRUMPF TruBend Cell 5000 gir høy automasjonsgraden hos MJS.
Robotisert knekkecelle med TRUMPF TruBend Cell 5000 gir høy automasjonsgraden hos MJS. Foto: Joppe Næss Christensen

Dessuten finner vi TRUMPF TruBend Cell 5000 kantpresserobot, knekkesenter og konvensjonelle kantpresser. Med dette utstyret produseres alt fra prototyper, små serier og store repeterende serier. Knekkeroboten fotografer stansedetaljen for nøyaktig plassering i kantpressen. Når stansedetaljen er knekt, blir den stablet på en pall, og sendt til neste prosess. Kantpressen har vinkelsensor for sikring av helt nøyaktig knekkevinkel.

Knekkesenteret har inn- og utlaster, automatisk verktøybytte samt offline-programmering. Hastigheten på knekkingen er svært høy og det gir dette lave knekkekostnader. Arbeidsmetoden for knekkesenteret er at knekkene på emnet blir presset opp eller ned ved mothold mens hovedflaten ligger flatt på bordet. Dette gir svært god og stabil kvalitet. Knekkesenteret kan også klare dobbeltfalser, stor-radier, integrerte hatteprofiler m.m.

Alt i eget hus

MJS har to komplette robotsveiseanlegg. Robotene jobber mot en manipulator mot to servostyrte arbeidsstasjoner med mulighet for både stål- og aluminiumsveising. Anleggene arbeider med stor hurtighet og presisjon. Bedriften har også stor kapasitet innen tradisjonell manuell MIG og TIG sveising.

MJS har investert i automatisk pulverlakkanlegg som gir stor fleksibilitet og topp kvalitet gjennom hele produksjonsserien. Fargeskifter går meget raskt og man har også eget lakkeringskabinett for prototyper. Her lakkeres alle farger og strukturer inkludert metallic.

- Vår montasjeavdeling er rigget opp med fleksible montasjelinjer og tilpassede verktøy. Her jobber kompetente medarbeidere med godt håndlag, god produktkunnskap og fokus på kvalitet og finish på sluttproduktet. Vi håndterer prototyper og større serier. Ved store serier bygger vi montasjejigger for økt produktivitet, forklarer Dag Gløer Aarum.

Den fullautomatiserte TRUMPF TruPunch 5000 stansemaskinen er tilknyttet et platelager med 70 plasser. Hver plass kan ta opp til 3000 kg.
Den fullautomatiserte TRUMPF TruPunch 5000 stansemaskinen er tilknyttet et platelager med 70 plasser. Hver plass kan ta opp til 3000 kg. Foto: Joppe Næss Christensen
MJS benytter 3D-modellering i utstrakt grad, noe som igjen gir rask prosess, høy kvalitet og full kontroll gjennom alle prosesser.
MJS benytter 3D-modellering i utstrakt grad, noe som igjen gir rask prosess, høy kvalitet og full kontroll gjennom alle prosesser. Foto: Joppe Næss Christensen
Nytt automatisk lakkanlegg skifter farger fort og øker gjennomløpshastigheten i produksjonen.
Nytt automatisk lakkanlegg skifter farger fort og øker gjennomløpshastigheten i produksjonen. Foto: Joppe Næss Christensen

Han understreker behovet for å gjøre alt i eget hus.

Kort om MJS:

 

Moss Jern- og Stanseindustri AS ble startet av Jan Petter Lystad i 1964.

Gjennom årene har bedriften utviklet seg til i dag å være en av landets ledende underleverandører av tynnplatekomponenter.

I 2008 kjøpte Tronrud Engineering as på Hønefoss Moss Jern- og Stanseindustri AS.

- Hos oss gjør vi alt fra å delta med kunden i utvikling av nye produkter til ferdig levert produkt. Vi benytter 3D-modellering i utstrakt grad, noe som igjen gir rask prosess, høy kvalitet og full kontroll gjennom alle prosesser. Resultatet er at vi kan kjøre lean-basert produksjon i verdensklasse, og siden vi praktiserer kontinuerlig forbedring i hele virksomheten får vi håpe at kundene også føler at vi lever opp til våre egne forventninger, konkluderer Aarum.

 

For mer informasjon besøk: www.mjs.no og www.pantronic.no

Kort om MJS: