Nor-Swiss fyller 40 år

Firmaet ble grunnlagt i 1973 av Odd Moen sammen med sveitseren Frank Weber, som hadde en mindre andel, derav navnet Nor-Swiss. Intensjonen var å drive konsulenttjenester og salg av småmaskiner/ utstyr, hovedsakelig fra Sveits.

Fra venstre: Trond Johannessen, Bent Muggerud og Erik Engebretsen.

Fra venstre: Trond Johannessen, Bent Muggerud og Erik Engebretsen.

Publisert Oppdatert
Bent Muggerud

Bent Muggerud

Erik Engebretsen

Erik Engebretsen

Starten

Litt flaks skal man ha. Samtidig med oppstarten av Nor-Swiss, gikk tilfeldigvis Heimdal Maskinforretning i Oslo konkurs, og restlageret av freseverktøy fra den sveitsiske produsenten Fraisa, ble overtatt for en rimelig penge. Det skulle vise seg å legge grunnlaget for hele suksesshistorien.

Navnet Nor-Swiss borget jo for kvalitet

Etter en kort periode med tilhold i stasjonsbygningen på Kjelstad jernbanestasjon på Lierbanen (nedlagt), flyttet firmaet til Vitbank i Lier. Her ble det ved siden av salg, etablert et mekanisk verksted med styrt maskineringssenter, koordinatbormaskin og noen manuelle maskiner. Maskineringsdelen ble i 1976/1978 solgt til de ansatte, og Nor-Swiss ble et rendyrket handelsfirma med spesialitet, sponfraskillende- og holdende verktøy. Det er de fremdeles.

"Hvilke er de ti viktigste agenturene opp igjennom disse førti årene", spør vi om. Erik nevner på rams, Fraisa, Mapal, Fette, Bilz, P.Horn, Alesa, Botek, Gewefa, Johs. Boss og Walter." Listen er lang", svarer han.

Erik Engebretsen kom inn i firmaet i 1975. Han kom fra firma Hartmann ( som nå også inngår i Ege gruppen). Han har vært daglig leder i Nor-Swiss siden 1987 og frem til 2011. Han er stadig aktiv i firmaet, hvor han pleier kontakten med noen av sine gamle kunder. Han har nå 42 år i bransjen. Det samme har hans kollega, Trond Johannessen. Han kom med i Nor-Swiss i 1978. Trond er fortsatt aktiv i firmaet. Eriks kone Grete har også vært med siden starten og helt frem til 2011. "Grete var "poteten" i firmaet, og bidro på mange fronter", sier Erik.

Oppturer og nedturer

Det er en dato som har festet seg hos Erik. Det er den 12.mai 1987. Han og Grete hadde overtatt som eneeiere av bedriften dette året, som skulle vise seg å bli " skikkelig bratt". Den datoen gikk nemlig Kongsberg Våpenfabrikk konkurs. Det førte til et tap på 1,7 millioner kroner, og over natten var 40 prosent av omsetningen forsvunnet.

"Det virket katastrofalt, men allerede året etter var tapet snudd til et positivt resultat", sier Erik, og fortsetter: Det var hardt arbeid, men takket være vår gode kontakt med leverandørene, fikk vi god hjelp og snudd det hele på kort tid. Den gangen stod eksempelvis Fraisa for 30 prosent av vår totale omsetning, og uten oppbakking fra blant andre disse er det ikke godt å si hvordan det hele hadde gått". Siden 1988 har det bare gått en vei, og det er oppover.

Ege-Gruppen

Inn i Ege-gruppen kom de i 1996, og flyttet til Ege gruppens hovedkontor på Ryen i Oslo i 1999. Ege Skjærverktøy ble en del av Nor-Swiss i 2008. I dag er Nor-Swiss leverandør til de fleste metallbearbeidende bedriftene i Norge, og et av de ledende innenfor sitt felt. Walter er i dag det største agenturet til Nor-Swiss, og står for en betydelig andel av omsetningen. Walter- Walter Prototyp - Walter Titex. Bent Muggerud har vært ansatt siden 1996 og ble daglig leder i 2011. De er 13 ansatte i jubileumsåret, og omsetter for cirka 62 millioner kroner.

Kontinuetet og gode relasjoner er viktige suksesskriterier

"Vi har hatt en enkel filosofi hele tiden vi har drevet, nøkternhet og stabilitet, samt gode relasjoner til kunder, leverandører og de ansatte," sier Erik og Bent i kor. "Det skal være gøy å gå på jobb hver dag" avslutter de. De ser frem imot fortsettelsen med et positivt blikk. Feiringen av jubileet finner sted i Drammen, hvor det hele startet. MR slutter seg til gratulantene.

Fra de tidligere lokaler på Hvitbank i Lier utenfor Drammen.

Fra de tidligere lokaler på Hvitbank i Lier utenfor Drammen.