Øglænd fortsetter å robotisere

Økte krav til effektivitet og lønnsomhet driver mye av teknologiutviklingen i norske industribedrifter. Hos Øglænd System AS på Kleppe, Jæren, er det hverdag å investere i ny teknologi. Maskinregisteret fikk se hva bedriften den siste tiden har gjort på tynnplatefronten.

Investeringen SafanDarley 150 tonns kantpresse med robotisering fra Starmatik forsvares med HMS-begrunnelse, men over tid vil økt effektivitet også gi god avkasting.
Investeringen SafanDarley 150 tonns kantpresse med robotisering fra Starmatik forsvares med HMS-begrunnelse, men over tid vil økt effektivitet også gi god avkasting. Foto: Joppe Næss Christensen
Publisert Oppdatert
FMS-anlegget er hjertet i tynnplateproduksjonen. Her lastes råmaterialer og ferdige varer inn og ut med gaffeltruck. Til venstre for anlegget (utenfor bildet) står tynnplatemaskinene på rekke og rad.
FMS-anlegget er hjertet i tynnplateproduksjonen. Her lastes råmaterialer og ferdige varer inn og ut med gaffeltruck. Til venstre for anlegget (utenfor bildet) står tynnplatemaskinene på rekke og rad. Foto: Joppe Næss Christensen
To roboter samarbeider om å fore kantpressen. Den ene ut og inn av FMS-anlegget, den andre inn og ut av kantpressen.
To roboter samarbeider om å fore kantpressen. Den ene ut og inn av FMS-anlegget, den andre inn og ut av kantpressen. Foto: Joppe Næss Christensen

Øglænd System Group eier merkevaren, Øglænd System som utvikler, produserer og markedsfører multidisipline opphengsystemer, kabelbaner og kabelstiger til følgende industrier verden over: olje og gass, infrastruktur, skipsindustri, vindkraft, vannbehandling og rentromindustri.

Fokus på effektivitet

Med sterk internasjonal konkurranse er det naturlig at bedriften på Kleppe ser seg om etter effektiviserende løsninger.

- I et høykostland som Norge må vi hele tiden finne besparende tiltak og investeringer. Dette er vi gode på. Når du eksempelvis ser den robotiserte tynnplatecellen som henter emner på pall, som kommer fra FMS-anlegget, og plasserer det, på forhånd stansete, plateemnet inn i kantpressen, for så å vende emnet og levere det på en ny pall som, når den er full, skal videre direkte for pakking og levering, så er det resultatet av nitidige kalkyler og erfaring, forklarer John Peder Lea, teknisk sjef og innkjøpsansvarlig.

Han mener investeringene tvinger seg selv frem.

- Skal vi ha produksjon i Norge må vi ha et aktivt fokus på effektivitet. Det innebærer at vi hele tiden analyserer prosesser for å se om vi kan gjøre forbedringer, sier Lea.

Robotisert knekke helt naturlig

Hvorfor den robotiserte kantpressen ble en virkelighet kom naturlig.

- Du kan jo bare se på hvor store delene er og forestille deg at en operatør skal håndtere disse hele dagen. Tar du HMS-biten alene kommer vi raskt i pluss med robot, men over et lengre tidsperspektiv er det soleklart at vi øker kapasiteten og reduserer kostnadene. Det må vi skal vi fortsette å produsere i Norge, understreker Lea.

Knekkecellen, som er levert av Din Maskin, består av en SafanDarley 150 tonns kantpresse samt to Starmatik roboter som mater kantpressen.

Automatisk produksjon i stor skala

Nå er ikke Øglænd nye i robotfaget, for det er flere prosesser, blant annet sveising, som for lengst er robotisert. Automatisk produksjon er noe bedriften har lang erfaring med og som fortløpende blir prioritert. Slik er det også med de omfattende tynnplatecellene som består av henholdsvis to stk. Prima Power SG6 kombinerte stanse og vinkelsakser med stablingssystem, samt en nylige installert Prima Power LPe6-LSR kombinert stanse og laserskjærer med 4 kW laserkilde. Dessuten hører det til et Prima Power NT automatisk lagersystem for å håndtere råmaterialer og ferdige produkter ut og inn av FMS-anlegget som står tett inntil tynnplatecellene.

Hvorfor valgte dere Prima Power og Din Maskin til disse store investeringene?

- Vi har behov for å produsere tynnplatekomponenter i stor skala, i hvert fall sett med norske øyne. Derfor valgte vi en teknologi vi kjenner og vet fungerer. Samarbeidet med Din Maskin og Prima Power er godt og det betyr mye for en bedrift som vår. Vi har ikke giftet oss med noen, men det vesentlige er å ha forutsigbarhet i det man gjør, og vi har lang erfaring med teknologien, så når maskinleverandøren er konkurransedyktig og gir riktig service er vi fornøyd, svarer Lea.

For mer informasjon besøk: www.oglaend-system.com eller www.dinmaskin.no

Fakta:

Øglænd System ble etablert i Sandnes i 1977. I dag er Øglænd System Group et internasjonalt konsern med 13 datterselskap spredt verden over, hvor Øglænd System Norge AS, Oglaend Industries Malaysia Adn Bhd. og Oglaend Industries (Suzhou) Co Ltd. er produksjonsselskaper. Øglænd System Group hadde i 2012 en omsetning på over 750 mill. kr. og cirka 300 ansatte. Selskapet opererer fra 30 land og har kunder i mer enn 140 land. 60 prosent av salget utenfor Norges grenser.

To stk. kombinerte stans og vinkelsakser, PrimaPower SG6 med stablingssystem og en kombinert stanslaser Prima Power LPe6 jobber ubemannet store deler av tiden. Til venstre Gert Olofsson, daglig leder i Din Maskin AS og John Peder Lea, teknisk sjef og innkjøpsansvarlig hos Øglænd Systems AS. I bakgrunnen står den nye robotiserte kantpressen.
To stk. kombinerte stans og vinkelsakser, PrimaPower SG6 med stablingssystem og en kombinert stanslaser Prima Power LPe6 jobber ubemannet store deler av tiden. Til venstre Gert Olofsson, daglig leder i Din Maskin AS og John Peder Lea, teknisk sjef og innkjøpsansvarlig hos Øglænd Systems AS. I bakgrunnen står den nye robotiserte kantpressen. Foto: Joppe Næss Christensen