Power Coat "3in1" NORSOK-godkjent

Power Coat "3in1" er en korrosjonsbeskyttende enkomponent, polyestermodifisert alkydmaling, for langtidsbeskyttelse av utsatte stålkonstruksjoner. Malingen har vært på markedet siden 1999, og blir blant annet brukt av Kystverket på fyr i hele landet. Nå er den NORSOK-godkjent.

Power Coat 3in1 egner seg meget godt som vedlikeholdsmaling i de tilfellene det kun er behov for et nytt toppstrøk, mener malingprodusenten.
Power Coat 3in1 egner seg meget godt som vedlikeholdsmaling i de tilfellene det kun er behov for et nytt toppstrøk, mener malingprodusenten.
Publisert Oppdatert
Power Coat 3in1 er nå NORSOK-godkjent.
Power Coat 3in1 er nå NORSOK-godkjent.

I oktober 2009 fikk J.S. Cock en henvendelse fra Statoil Hydro med informasjon om at de på Oseberg Feltsenter over flere år hadde utført tester av Power Coat "3in1" på ulike bruksområder. Basert på disse testene vurderte Statoil Hydro å bruke dette produktet i forbindelse med vedlikeholdsmaling offshore. I første omgang ville det være aktuelt på mindre områder på Oseberg Feltsenter. Betingelsen for at Statoil Hydro kunne benytte Power Coat "3in1" i større mengder offshore, var at produktet gjennomgikk tester og besto kravene i henhold til NORSOK M-501, samt at produktet ikke inneholdt spor av isocyanater.

Bestod testen

- Power Coat "3in1" ble testet av COT i Nederland med fokus på høykorrosive miljøer i internasjonal offshoreindustri, men er på grunn av enkle krav til påføring også meget godt egnet til vedlikehold av alle typer stålkonstruksjoner der vedlikeholdet utføres av personell med begrenset erfaring fra denne type arbeid. COT er en uavhengig testorganisasjon med over 70 års erfaring innenfor testing av maling for korrosjonsbeskyttelse, forteller Knut-Arne Rødningsby, salgssjef Maling og Sprøyteutstyr hos J.S. Cock AS.

Nylig kom rapporten fra COT som viste at Power Coat "3in1" hadde bestått korrosjons- og vedheftkravene i den tøffeste internasjonale testen når det gjelder korrosjonsbeskyttelse, til og med uten at det ble benyttet en sinkrik grunning mot bart stål, noe som hittil har vært vanlig for å kunne bestå testen.

Grundig testing

Det testede Power Coat "3in1"-systemet besto av:

1 strøk Power Coat "3in1" farge RAL 7035

1 strøk Power Coat "3in1" farge RAL 9007

1 strøk Power Coat "3in1" farge RAL 7035

Total tørr filmtykkelse: Minimum 300 µm over Sa 2 ½ blåserensede plater i karbonstål.

Før selve korrosjonstesten startet ble platene påført en 2 mm bred og 50 mm lang ripe helt ned til bart stål. Som en del av NORSOK-testingen kommer aldringstestene, såkalte sykliske tester (CCT tester). Her blir paneler malt med malingen som skal testes og eksponert som vist i figuren. De står tre dager i et UV-kammer/kondenskammer. Deretter følger tre dager i salttåkekammer, før panelene til slutt utsettes for lav temperatur (-20oC) i fryseskap. Denne syklusen gjentas 25 ganger i totalt 4200 timer. Ved endt NORSOK-test undersøkes platene i henhold til ISO 4628 for å bestemme i hvilken grad belegget er degradert. Belegget undersøkes for kritting, sprekkdannelser og blæring. Adhesjonsverdien måles i henhold til ISO 4624, samtidig som graden av underrusting blir målt.

Bedre enn kravet

Power Coat "3in1" oppfyller alle kravene. Ingen blæredannelse, ingen rustdannelse, ingen sprekkdannelse, ingen avskalling, litt kritting, mindre enn 8 mm korrosjonskryp fra risset. Vedheften før og etter testen viste gjennomsnittlige resultater på 6,4 kg/mm2 før 4200 timers eksponering, og 6,1 kg/mm2 etter 4200 timers eksponering.

- Dette er 25 prosent bedre enn kravene, påpeker Rødningsby.

Enklere vedlikehold

Etter testen ble stålplatene overmalt med Power Coat "3in1" uten maskinell behandling (nedsliping). En uke senere kunne ikke det nye strøket maling rives løs fra de tre strøkene som hadde vært igjennom testen.

- Dette viser også at Power Coat "3in1" egner seg meget godt som vedlikeholdsmaling i de tilfellene det kun er behov for et nytt toppstrøk, understreker Knut-Arne Rødningsby.

Fakta:

J.S. Cock, som ble etablert i 1897, har lang erfaring med korrosjonsbeskyttelse og maling. Fra tidlig på 1950-tallet var J.S. Cock importør av Rust-Oleum malingsystemer i Norge. Ønsket om å utvikle sitt eget malingmerke ble imidlertid, etter hvert som kunnskapen økte, mer og mer gjeldende.

Midt på 1990-tallet begynte J.S. Cock å se seg om etter samarbeidspartnere og produsenter som ville være med på å utvikle et malingprodukt med kun tre målsettinger: Kvalitet, Levetid og Enkelhet. Pris var hele tiden en underordnet faktor. I 1998 var det første produktet ferdig utviklet og testet, og J.S. Cock introduserte Power Coat "3in1" tidlig året etter. Senere har det kommet andre Power Coat-produkter til, som fremstilles av ulike produsenter avhengig av type maling. I dag har J.S. Cock over 20 ulike produkter under varemerket Power Coat; bl.a. tokomponent epoksymalinger, enkomponent fuktighetsherdende og tokomponent polyuretanmalinger, vannbaserte veimerkemalinger og en rekke typer brannhemmende malinger for å nevne noen.

J.S. Cock har ved utgangen av 2013 totalt 31 ansatte, kontor og lager i Oslo, Bergen og Arendal, samt et salgskontor i Stavanger. Årsomsetningen er cirka NOK 150 mill.

For mer informasjon besøk: www.jsc.no

Til testen blir paneler malt med malingen som skal testes og eksponert som vist i figuren. De står tre dager i et UV-kammer/kondenskammer. Deretter følger tre dager i salttåkekammer, før panelene til slutt utsettes for lav temperatur (-20oC) i fryseskap. Denne syklusen gjentas 25 ganger i totalt 4200 timer.
Til testen blir paneler malt med malingen som skal testes og eksponert som vist i figuren. De står tre dager i et UV-kammer/kondenskammer. Deretter følger tre dager i salttåkekammer, før panelene til slutt utsettes for lav temperatur (-20oC) i fryseskap. Denne syklusen gjentas 25 ganger i totalt 4200 timer.