Promet skal ligge foran

Det er ikke nok med femaksemaskinering og avansert programvare. Man må satse på den nyeste teknologien og ha topp kvalifiserte fagfolk skal man henge med i kampen om kundene i oljesektoren, det mener Tor Nordheim, adm. direktør hos Promet AS i Tananger.

Det er litt plass igjen til nye maskiner hos Promet AS. Alle maskiner er i drift på dagtid. Om kvelden og natten kjøres i tillegg en håndfull maskiner.

Det er litt plass igjen til nye maskiner hos Promet AS. Alle maskiner er i drift på dagtid. Om kvelden og natten kjøres i tillegg en håndfull maskiner. Foto: Joppe Næss Christensen

Publisert Oppdatert
Ronny Ellingsen foretar produksjonsplanlegging og programmering i Mazatrol.

Ronny Ellingsen foretar produksjonsplanlegging og programmering i Mazatrol. Foto: Joppe Næss Christensen

I den nye Mazak Integrex I400 kjøres blant annet torque tool til subsea ut fra bolt. Fra venstre: Reidar Kverneland, Ravema, Tor Nordheim, Promet og Eivin Strømland, Ravema.

I den nye Mazak Integrex I400 kjøres blant annet torque tool til subsea ut fra bolt. Fra venstre: Reidar Kverneland, Ravema, Tor Nordheim, Promet og Eivin Strømland, Ravema. Foto: Joppe Næss Christensen

Maskinregisteret besøker Promet på en vanlig dag, når maskiner og medarbeidere jobber for fullt. Alle 20 maskiner er bemannet på dagtid og snart kommer en ny Mazak i hus. Siden 2005 har Promet investert i 11 nye maskiner, alle unntatt en fra Mazak.

Hva er årsaken til denne massive investeringslysten?

- Fra vårt perspektiv handler det om å ligge foran konkurrentene, og dem er det mange av i vår bransje, svarer Tor Nordheim kontant.

Alt i en maskin

Det har blitt mange Mazaker opp gjennom årene, den første, en IG 200 fra 1999 har snart gått 40.000 timer. - Det er flere grunner til at vi satser på Mazak. Foruten at maskinprodusenten leverer kvalitetsprodukter er maskinene relativt enkle å programmere, og Mazak følger med i tiden. Når de benytter slagordet "done in one" - altså at alt gjøres ferdig i en og samme maskin - kan vi bekrefte at det er tilfelle. Dette er en viktig faktor for å være konkurransedyktig, forklarer Nordheim mens han viser frem den seneste investeringen, en Mazak Integrex I400.

- Vi hadde behov for å øke kapasiteten og utnytte de mange mulighetene den nye maskinen gir. Ved siden av at maskinen har nye og bedre lineærføringer, som gjør den mer stabil, er denne en fullverdig fres med større nøyaktighet og som tar større emner enn tidligere modeller, forteller Nordheim.

Fikk besøk av Mazak

Promet AS, som en av en håndfull utvalgte norske bedrifter, ble like etter maskinmessen EMO i fjor besøkt av Mazaks utviklingsavdeling. - De ville vite hva vi syns om de nye maskinene og hvilke endringer vi kunne tenke oss. Vi ga dem en lang liste med ideer, så vi får se om de lytter til oss når nye maskinmodeller kommer på markedet, sier Tor Nordheim.

- Denne regionen er for øvrig den som har flest Mazak Integrex maskiner per kvadratmeter i verden, skyter Reidar Kverneland fra maskinleverandøren Ravema inn. Han skamroser Promet for sitt fremsyn.

- For oss som leverandør må vi strekke oss for at kunden skal bli fornøyd. Promet krever at vi kan alt og er tilgjengelig til enhver tid. At de alltid er tidlig ute etter maskinnyheter ser vi som en styrke også for oss. Vi må derfor være oppdatert til enhver tid, uttaler Kverneland.

- Ja, vi har et godt samarbeid med Ravema, og siden vår målsetting er å være fremst innen den beste tilgjengelige teknologi, gjør vi ofte maskininvesteringer uten at vi på forhånd vet hvilke produkter vi skal kjøre. Vi går aktivt ut til kunder og tilbyr nye løsninger før kunden etterspør dem, og det gir oss et fortrinn, mener Nordheim.

Snart nok en Mazak

Hos Promet AS står ikke tiden stille, fremtiden planlegges hele tiden, og om kort tid står en ny multifresemaskin fra Mazak på plass - en Integrex E420. - Vi ser fremover og tenker ikke bare at denne maskinen tar større dimensjoner, men også at den kan utføre mange komplekse operasjoner i en og samme oppspenning, noe som vil gi oss både større kapasitet og fleksibilitet. Dette har dessuten noe å si for å løse bemanningsutfordringer, sier bedriftslederen.

Høykvalifisert stab

Nordheim peker på at det er stor rift om de beste hodene og at bedriften må utnytte hver operatør på best mulig vis.

- De nyeste og råeste maskinene er som fluepapir på operatørene. Alle vil så klart stå i den nye maskinen, men kun de som har mest erfaring slipper vi til, understreker Nordheim.

Foruten å produsere egenutviklete og patenterte produkter, kjøres høyteknologiske produkter fra kunder i olje og gassindustrien i de mest avanserte maskinene.

- Vi bruker Integrex-maskinene til det de er best til - avanserte og komplekse deler. For å få maksimalt ut av maskiner og stab er vi avhengig av høykvalifisert arbeidskraft og kontinuerlig produksjon. Vi kjører tre skift på en håndfull maskiner, med kun en times stans, ellers er alle maskinene i drift på dagtid. Dette krever god produksjonsplanlegging og programmering som vi foretar i Mazatrol, forklarer Nordheim

Produksjonssjef og tre andre har ansvaret for å få kabalen til å gå opp sammen med tre operatører som kjører DAK-systemet Edgecam.

- For å redusere feil og øke effektiviteten driver vi med et Lean-prosjekt i samarbeid med Samarbeidsutvikling AS. Vi fokuserer blant annet på leveringspresisjon og måler denne hver uke. Bare på de fem første ukene etter oppstart fikk vi en økning av leveringspresisjonen på 25 prosent, så dette er noe jeg kan anbefale dem som ennå ikke har gjort denne øvelsen, råder Nordheim.

Lyse utsikter

Om fremtiden spår Tor Norheim: - Vi opererer i en bransje som er i vekst. Derfor tror vi også på vekst i egen bedrift. Så lenge vi følger med teknologisk, og tilpasser oss et stadig mer krevende marked vil vi ha suksess. Et viktig kriterium for å oppnå dette er riktignok å bidra til at nye kvalifiserte fagfolk tiltrekkes bransjen. Et bidrag i denne sammenhengen er at industrien har sponset to moderne Mazak-maskiner til Godalen videregående skole. Dermed får den lokale skolen gode muligheter til å tiltrekke gode hoder, og vi som produksjonsbedrift får tilgang til kvalifisert arbeidskraft.

Og det kan han trenge, for de avanserte maskinene Promet investerer i krever dyktige operatører. - Ja, vi forventer at en operatør på eksempelvis de nye Integrex-maskinene må ha fire-fem års erfaring før vi slipper dem til, poengterer bedriftslederen mens han venter på sin neste maskin.

For mer informasjon besøk: www.promet.no eller www.ravema.no