Rasjonell og fleksibel ekstrudering for produksjon av hjuloppheng

Robust og kostnadseffektiv én-stykk ekstruderingsprosess kan integreres med en helautomatisert smiprosess for høyvolumproduksjon.

Arild Furuseth holder en Multistep bolt, og en ferdig smidd kontrollarm. I bakgrunnen ligger ekstruderte profiler, som brukes i smilinjen dag.
Arild Furuseth holder en Multistep bolt, og en ferdig smidd kontrollarm. I bakgrunnen ligger ekstruderte profiler, som brukes i smilinjen dag. Foto: Raufoss Technology AS
Publisert Oppdatert

Raufoss Technology bruker i dag ekstruderte runde aluminiumprofiler i lange lengder, som utgangspunkt for varmsmiing av kontrollarmer til bil. Ved å integrere fremtakingen av smiemne i produksjonslinjen for kontrollarmer, vil ett prosesstrinn kunne fjernes. Dette vil øke bedriftens konkurransekraft. Produksjonen er rettet mot global bilindustri.

Gode resultater!

I tett samarbeid med AluPro-N i Trondheim og SINTEF Raufoss Manufacturing ble det tatt frem et konsept og prosessimuleringer indikerte at konseptet var verdt et forsøk. En komplett verktøypakke ble konstruert og produsert, tilpasset en eksisterende hydraulisk presse.

Praktiske forsøk ble gjennomført i flere omganger, og materialegenskapene til materialet etter Multistep-prosessen var meget gode. Materialutbyttet ser også ut til å være bedre enn dagens ekstruderingsprosess, og produksjonskapasiteten er tilstrekkelig høy til å følge smilinjen.

Fakta:

Bedrift: Raufoss Technology (etabl. 1995)

SkatteFUNN: 2004 - p.t.

Problemstillinger: Ekstrudering - utvikling av en robust og kostnadseffektiv én-stykk ekstruderingsprosess, som kan integreres med en helautomatisert smiprosess for høyvolumproduksjon.

Prosjektet har demonstrert at Multistep ekstrudering av smibolt er mulig.