Topp resultat i årevis:

Ringnes Proto-Teknikk vurderer ny eierstruktur

Fire ansatte og nær syv millioner i omsetning i en årrekke, likevel ser Truls Ringnes seg om etter en mulig ny eierstruktur. – Jeg har holdt på med dreiing og maskinering i 28 år så tiden er kanskje moden for endring, sier oslomannen til Maskinregisteret.

Suksess-team fra venstre: Magnus Foss, Truls Ringnes, Kim Larsen og Stian Vornes.

Suksess-team fra venstre: Magnus Foss, Truls Ringnes, Kim Larsen og Stian Vornes. Foto: Joppe Næss Christensen

Publisert Oppdatert
Magnus Foss sjekker kvaliteten på et produkt som har vært gjennom Mori Seiki NV 5000.

Magnus Foss sjekker kvaliteten på et produkt som har vært gjennom Mori Seiki NV 5000. Foto: Joppe Næss Christensen

Et automatlager sparte såpass mye plass at man fikk inn en ny dreiebenk i lokalene.

Et automatlager sparte såpass mye plass at man fikk inn en ny dreiebenk i lokalene. Foto: Joppe Næss Christensen

Det er hektisk aktivitet i de relativt små lokalene i Stålfjæra 12 i Oslo. Ikke det at de ansatte løper rundt, men alle de seks Mori Seiki-maskinene er opptatt med jobber.

- Det er dette som er butikken vår - å ha fullt belegg på alle maskiner. Nå er det ikke alltid slik at alle maskinene går kontinuerlig med jobber hver eneste dag, men ofte må vi kjøre kvelds og nattøkter for å møte etterspørselen, forklarer Truls Ringnes.

Solid økonomi

Han sliter ikke akkurat med økonomien, for bedriften har gått i pluss siden oppstarten for 28 år siden.

- Vi har vært heldige, for på alle disse årene er det kun en faktura på 375 kroner vi ikke fikk betalt for. Vi har fått en stor og viktig kunde som har fulgt oss i alle år samtidig som vi er fleksible nok til å kunne ta av alt av hasteordre. Dette har blitt en suksessoppskrift mye takket være et godt arbeidsmiljø. Alle tre operatører har tatt fagbrev i bedriften og vi praktiserer fleksibilitet for alt det er verdt. Vi har fire hunder her og deler opp de 10-12 arbeidstimene vi kjører til daglig mellom oss. Det vil si at de tre andre kommer tidlig og går tidlig, mens jeg kommer sent og jobber sent, forteller Ringnes.

Evig tro Mori Seiki

Han mener det er flere viktige faktorer som forklarer suksessen.

- Husk på at vi er en liten bedrift som kan snu oss fort. Fleksibilitet er høyt ønsket blant våre kunder, som etterspør maskinering og dreiing i syrefast materiale. Det representerer 80 prosent av alle de jobbene vi utfører. Et annet argument er at vi har utrolig stabil produksjon, og med det vil jeg si at nær sagt alle maskinstans er planlagte. Vi har eksempelvis aldri hatt ordentlig krasj i noen av maskinene. Årsaken ligger nok i at vi har fått et nært forhold til Mori Seiki-maskinene og ikke minst Bergsli Metallmaskiner AS som representerer Mori Seiki i Norge. Det er bare ikke noe tull med den kombinasjonen, og når alle våre maskiner er Mori Seiki kan operatørene alle maskinene inn og ut. Videre gjøres all programmering i GibbsCAM, som alle operatørene kan, og dette gjør hverdagen enklere, bedyrer Ringnes.

Siste maskininvestering er en Mori Seiki NLX 2000 dreiesenter.

- Denne maskinen gjør det meste og vil på mange måter erstatte en ny mann i staben. Ett emne, en maskin og ferdig del ut av maskinen er eneste vei å gå for små aktører som oss. Så lenge oppskriften med maskinvalg og en solid leverandør fungerer er det ikke aktuelt for oss å endre på den, mener bedriftslederen.

Lean som bare det

Lokalene er kun 300 kvadratmeter, men virksomheten fungerer godt sett med «lean» øyne.

- Det er veldig kort vei mellom maskinene. Operatørene er flinke til å holde orden og gjøre rent, dessuten har vi et «pater noster» av typen Hänel med 40 hyller som tar unna alt av innsatsvarer, ferdige varer og verktøy. Dette er en av de smarteste investeringene vi har gjort og sparte oss såpass mye plass at vi fikk inn en ny dreiebenk på ledig areal.

På tide med endring?

Truls Ringnes ser seg rundt i lokalene og konkluderer med at han har jo skapt en lønnsom virksomhet. Regnskapstallene er gode, soliditeten på topp og ordreinngangen likeså god.

Hva er det som driver deg videre?

- Vel, det er akkurat det. Jeg har holdt på med det samme i nesten 30 år, og nå står jeg ved et veiskille. Jeg trives med å jobbe i bedriften, og kan tenke meg å fortsette i flere år, men jeg vet ikke om jeg behøver å eie den alene. Kanskje skal jeg selge unna deler eller hele virksomheten og sikre mine barns økonomiske fremtid på den måten? Ikke vet jeg, men jeg føler jeg trenger en endring i hverdagen. Kanskje noen av Maskinregisterets lesere kan gi meg noen innspill, inviterer Truls Ringnes.

For mer informasjon kontakt Truls på e-post: [email protected] eller mobil: 93 89 49 98.

Eier og daglig leder Truls Ringnes mener det er tid for endringer. - Kanskje selger jeg deler av eller hele bedriften til rette aktør. Her foran den nyeste investeringen, en Mori Seiki NLX 2000.

Eier og daglig leder Truls Ringnes mener det er tid for endringer. - Kanskje selger jeg deler av eller hele bedriften til rette aktør. Her foran den nyeste investeringen, en Mori Seiki NLX 2000. Foto: Joppe Næss Christensen